Kaupallinen yhteistyö: GreenCare

Kevät on täällä ja kotitarhurien sormet syyhyävät jo päästäkseen käsiksi roudan alta sulavaan multaan. Useimpina keväinä takatalvi koettelee pohjoisen puutarhurin pinnaa, mutta kyllä kesä vie aina voiton ja pihahommat voivat alkaa!

Hyötyviljelyn tärkeimmät kasvuun vaikuttavat tekijät kotipuutarhassa, parvekkeella tai kasvihuoneessa ovat lämpö, vesi, valo ja ravinteet. Liian viileässä kasvi ei viihdy, ilman vettä ja valoa kasvi ei pysy pystyssä, ja ilman ravinteita kasvua ei tapahdu. Kaikki kasvu lähteekin siis kasvualustasta.

Kasvualusta on kasvun perusta

Kasvit keräävät ravinteensa kasvualustasta. On siis tärkeää, että kasvualusta pysyy ravinteikkaana ja ilmavana. Mikäli viljeltävissä kasveissa huomaa kasvun hidastumista tai paljon kasvitauteja, voi olla hyvä vaihtaa koko kasvualusta keväällä ennen kylvöjä ja istutuksia. 

Mitä tahansa kasvualustaa ei kannata käyttää. GreenCaren kasvualustojen ravinteikkuus on optimoitu käyttötarkoituksen mukaan sellaiseksi, että kasvit saavat siitä helposti kaiken tarvitsemansa: ravinteita, vettä, happea ja mikrobikavereita. Laadukkaan kasvualustan rakenne edesauttaa veden ja ravinteiden kulkua kasvien juurille.

GreenCaren Maatilan Aito -tuotesarja on kehittynyt vanhojen hyvien perinteisten menetelmien pohjalta, uutta tietoa ja taitoa yhdistämällä. Maatilan Aito -tuotesarja takaa kasvualustan luonnonmukaisuuden ja vastuullisuuden, sillä se ammentaa voimansa suomalaisilta kotieläintiloilta, joiden asukkien hyvinvointi on varmistettu. Lisäksi tuotteissa on vähennetty reilusti turpeen käyttöä. Jopa tuotteiden pakkaus on ekologinen, sillä tuotteet on paketoitu kierrätysmuoviin, jonka voi jälleen kierrättää.

Eläinperäinen Maatilan Aito -tuotesarja varmistaa eläinten hyvinvoinnin. Welfare Quality -sertifikaatti on kansainvälinen hyvinvointimittaristo. Sertifikaatti myönnetään tiloille, jotka läpäisevät ulkopuolisen tahon suorittaman huolellisen eläinten elinolosuhteita tutkivan tarkastuksen. Welfare Quality -sertifioiduilla tiloilla eläimet ovat hyvin ruokittuja, niiden kasvuympäristö on mukava ja liikkumiselle on tilaa. Eläimet ovat siis taatusti hyvin hoidettuja ja elävät lajinmukaista elämää.

Aitoa kasvualustaa tarpeen mukaan

Eri kasvilajit tarvitsevat hieman erilaisia kasvuolosuhteita. Yleisesti viljelykasvit viihtyvät ravinteikkaassa, happamuudeltaan neutraalissa ja ilmavassa kasvualustassa. Joskus voi olla tarpeen sekoittaa vanhaan kasvualustaan uutta virkistystä, toisinaan taas vaihtaa koko kasvualusta uuteen. Joka tapauksessa kasvit tarvitsevat myös ravinteita pitkin kasvukautta, etenkin typpeä, fosforia ja kaliumia.

Mikäli vanha kasvualusta kaipaa piristystä, kannattaa siihen lisätä ravinteikasta ja ilmavaa ainesta joukkoon. Hajuton Maatilan Aito Hevosvoima on Welfare Quality -sertifioitua kompostoitua ja hygienisoitua hevosenlantaa, jolla voi helposti uudistaa vaikkapa kasvulavan tai kasvihuoneen kasvualustat. Lisäksi Maatilan Aito Hevosvoima käy mainiosti kaikkien monivuotisten istutuksien tekemiseen: sekoita uuteen multaan Maatilan Aito Hevosvoimaa ja käytä kasvualustaa kukkapenkkien, pensasaitojen ja marjapensaiden istutuksiin. Maatilan Aito Hevosvoima tuo myös lisää ilmavuutta kasvualustaan ja edesauttaa maan pieneliöiden toimintaa. Se parantaa hiekkamaan vedenpidätyskykyä, jolloin kastelun tarve pienenee ja ravinteet pysyvät paremmin kasvualustassa. Hitaasti liukenevat ravinteet vähentävät kasvualustan muuta lannoitustarvetta.

Ihmetteletkö miksi naapurin porkkanat kasvavat tuplasti suuremmiksi kuin omasi? Vika saattaa olla köyhtyneessä kasvualustassa. Joskus kasvualusta on päässyt köyhtymään liikaa tai se on päätynyt vaikkapa monivuotisten kasvitautien talvehtimispaikaksi, jolloin se on hyvä vaihtaa kokonaan. Hygienisoitu ja hajuton Maatilan Aito Kompostimulta sopii uuden viljelmän perustamiseen sekä esimerkiksi puun tai perennoiden istuttamiseen. Maatilan Aito Kompostimullan pohjana on puhtaat, kompostoidut puupohjaiset kierrätysmateriaalit sekä pitkään kypsytetty Welfare Quality-sertifioidun kotieläintilan lehmänlanta. Kasvualustan luonnolliset ravinteet kestävät kauan, luonnollisten hyötymikrobien edistäessä samalla kasvien hyvinvointia.

Aito lannoitus takaa sadon

Kasvualustan ravinteikkuus laskee sitä mukaa, kun kasvit käyttävät ravinteita kasvuunsa. Lannoittamiseen toimii loistavasti Maatilan Aito Kananvoima, joka on luomukanojen hygienisoitua lantaraetta. Ainutlaatuinen Welfare Quality -sertifioitu Maatilan Aito Kananvoima takaa kanojen hyvinvoinnin. Monikäyttöistä Maatilan Aito Kananvoimaa voi käyttää esimerkiksi taimia istuttaessa varastolannoitteeksi, monivuotisten kasvien peruslannoitukseen, hedelmäpuiden, marjapensaiden ja koristekasvien lannoitukseen, sekä paljon ravinteita tarvitsevien hyötykasvien lisälannoituksen tekemiseen kesä-heinäkuussa. Maatilan Aito Kananvoima parantaa maan mikrobiston hyvinvointia sekä ilmavoittaa maata.

Lue lisää ja tutustu kasvukauden kaikkiin lannoitteisiin GreenCaren verkkosivuilla

Seuraa myös GreenCarea Instagramissa. Ota haltuun Satokausikalenterin Instagram, tuleva puutarhakausi tulee näkymään vahvasti kanavissamme.