Kaupallinen yhteistyö: GreenCare

 

Kevään koittaessa puutarhassa alkaa tapahtua. Tulppaanit työntävät topakasti lehtiään esiin, vaikka maassa on vielä lunta. Raparperipenkissä pilkottaa jo punaista, kevättähdet ja idänsinililjat hehkuvat sinisinä mattoina ja siellä täällä näkyy krookuksen kukkia. Puiden ja pensaiden lehdet ovat nupullaan, ja aikaisia avomaakylvöjäkin voi vähitellen aloitella. 

Pitkän talven jälkeen kasvimaa, perennapenkki ja pihan pensaat janoavat ravinteita. Miksi ja milloin kevätlannoitus kannattaa tehdä ja miten se käytännössä tapahtuu? Entä pitääkö puutarhaa kalkita? Ota talteen Satokausi-puutarhurien muistilista ja upota kätesi multaan!

Kevätlannoitus antaa puhtia pihan ja puutarhan kaikille kasveille

Talven jälkeen kasvit ja maaperä kaipaavat virtaa ja virkistävää voimaa. Kevätlannoite antaa kasveille vauhdikkaan lähdön kohti lyhyttä ja kiihkeää kasvukautta. Keväällä tehty lannoitus tukee kasvien nopeaa kasvua, runsasta kukintaa ja saa kesäisen puutarhan kukoistamaan kauniimmin kuin koskaan.

GreenCare Puutarhan Kevät on Suomen suosituin lannoite. Se sopii kaikille puutarhan kasveille yrteistä, juureksista ja vihanneksista kukkiin, marjapensaisiin ja hedelmäpuihin, ja  sisältää kaikki kasvulle tärkeät ravinteet. Tasapainotettuna mineraalilannoitteena Puutarhan Kevät on riittoisaa tavaraa, sillä viiden kilon purnukasta riittää ravinteita jopa 200 neliömetrille.

Oikea aika kevätlannoitukselle on kevään etenemisestä riippuen huhti-, touko- tai kesäkuu. Kevätlannoitus kannattaa ajoittaa alkukevääseen, jolloin maassa on vielä luonnostaan kosteutta. Sirottele hajutonta Puutarhan Kevät -lannoitetta tasaisesti mullan päälle ja kastele kasvualusta hyvin. Sekoittaminen ja kastelu nopeuttavat lannoiterakeiden liukenemista ja ravinteiden vapautumista. Tarkat annosteluohjeet kullekin kasville löydät lannoitepurkin kyljestä. 

Perennapenkin kukat kasvavat usein samalla paikalla kesästä toiseen. Monivuotinen kukinta ja kasvu imevät kasvualustasta mehut ja köyhdyttävät ravintorikastakin maata. Siksi perennojen kasvupaikan lannoittaminen keväisin on erityisen tärkeää.

Koriste- ja marjapensaat sekä hedelmäpuut hyötyvät nekin keväisestä lannoituskierroksesta. Runsaasti kukkivat pensaat syvänvihreine lehtineen ovat kotipuutarhan kaunistus. Useat puut ja pensaat kuten syreenit, angervot ja ruusut kasvavat parhaiten ravinnepitoisessa maassa, joten ne vaativat vuosittain riittävän annoksen ravinteita. Levitä lannoitetta puiden ja pensaiden ympärille, sillä juuristo ulottuu yllättävän pitkälle. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että juuret levittäytyvät yhtä laajalle kuin maan yläpuolinen kasvustokin. Vanhojen omenapuiden pisimmät juuret saattavat ulottua jopa viiden metrin päähän rungosta.

Kaikki GreenCaren ravinteet ovat turvallisia lapsille ja lemmikeille. Lannoitteen imeytymistä ei siis tarvitse odotella, vaan puutarha-askareita voi jatkaa vaikka saman tien.

VINKKI! Puutarhan Kevät sopii myös nurmikon keväiseen herättelyyn. Haravoi hangen alle jääneet lehdet puutarhakompostiin ja ripottele ravinnerakeita nurmen pinnalle. Kasvun kiihtyminen näkyy jo muutamassa viikossa!

Valitse oikea kasvualusta

Lannoitus on tärkeää, mutta niin on myös oikeanlaisen kasvualustan valitseminen. Erilaiset kasvualustat sopivat erilaisiin kasvatustarpeisiin: toiset kasvit menestyvät parhaiten multavalla hiekkamaalla, toiset hyötyvät kalkitusta kasvualustasta tai tykkäävät typpipitoisesta maaperästä. Tutustu siis siemenpussien suosituksiin ja taimimyymälöiden ohjeisiin, joissa yleensä mainitaan seikkaperäisesti kyseisen kasvin vaatimat kasvualustan ominaisuudet.

GreenCare Grobiootti Luomuruokamulta on varma valinta. Se on erikoismulta puhtaiden vihannesten ja juuresten luonnonmukaiseen kasvattamiseen. Luomuruokamulta sisältää vain kasviperäisiä ravinteita sekä kasvun, elinvoiman ja vastustuskyvyn lisäämiseen erikoistuneita hyötymikrobeja, jotka suojaavat herkkää juuristoa ja muokkaavat maan ravinteita kasvien hyödyksi. Oikeilla ravinteilla kasvu vahvistuu tutkimusten mukaan jopa 25 prosentilla.

Yrtit kasvavat parhaiten kuohkeassa ja kalkkipitoisessa mullassa. Kasviperäinen Grobiootti yrttimulta sisältää samoja hyödyllisiä mikrobeja kuin Luomuruokamultakin, mutta on rakenteeltaan ilmavampaa. Kokeile yrttimultaa myös käyttövalmiina ostettujen ruukkuyrttien ja -salaattien jatkokasvattamiseen. Erilaisiin multiin ja kasvualustoihin voit tutustua tarkemmin GreenCaren kattavilla verkkosivuilla

Milloin maata kannattaa kalkita?

Kalkitseminen vaikuttaa maan happamuuteen, sillä emäksisenä aineena kalkki nostaa kasvualustan pH-arvoa. Kalkitsemisesta on hyötyä erityisesti silloin, kun maaperä on kasveille liian hapan, sillä turhan happamassa maassa kasvit eivät pysty hyödyntämään kasvua tukevia ravinteita. Myös mikrobit eli maan pieneliöt viihtyvät kasvualustassa paremmin, kun maaperän happamuus on lähellä neutraalia (pH 7). Kalkitseminen tulisikin aina tehdä ennen lannoittamisen aloittamista tai samaan aikaan sen kanssa.

Useimmat puutarhakasvit ovat peräisin kalkkipitoisilta alueilta, joissa maan emäksisyys on korkeampi kuin täällä havuvoittoisessa, happaman maaperän Pohjolassa. GreenCaren Rakeinen Puutarhakalkki nostaa maan happamuuden puutarhakasvien vaatimalle tasolle. Runsaasti magnesiumia sisältävää rakeistettua kalkkia on helppo annostella ja käyttää, sillä se leviää helposti. Erikoishienosta kalkista valmistetut rakeet vaikuttavat nopeasti ja tehokkaasti.

Kalkki liukenee nopeimmin kosteaan maahan, joten kevät on otollinen aika myös puutarhan kalkitsemiselle. Monet perennat viihtyvät kalkitussa maassa, samoin siitä hyötyvät esimerkiksi kirsikat, ruusut ja syreenit. Varmuuden vuoksi kalkkia ei kuitenkaan kannata käyttää, sillä kaikki kasvit, kuten alppiruusut, tuijat tai pensasmustikka eivät siitä pidä. Tutustu siis  puutarhasi kasvien tarpeisiin ja toimi niiden mukaan. 

Muistathan, että lannoittaminen ei lopu kevääseen, vaan kasvit tarvitsevat ravinteita pitkin kasvukautta.

Lue lisää ja tutustu kasvukauden kaikkiin lannotteisiin GreenCaren verkkosivuilla

Seuraa myös GreenCarea Instagramissa. Ota haltuun Satokausikalenterin Instargram, tuleva puutarhakausi tulee näkymään vahvasti kanavissamme.