Kumkvatti on pieni, oliivin tai pikkuluumun kokoinen ja usein soikea sitrusmainen hedelmä. Ulkonäöstään huolimatta se ei ole sitrushedelmä, vaikka onkin niiden sukua. Sen kuori on kirkkaan oranssi tai oranssinkeltainen, sileä ja makea, kun taas hedelmäliha on kirpeähkö. Kumkvatti syödään yleensä kokonaan, kuorineen päivineen (siemenet voi poistaa). Maku on ainutlaatuinen yhdistelmä makeaa ja kirpeää. Valitse kiinteitä, kiiltäväpintaisia ja tasavärisiä hedelmiä.
Käyttövinkit
Sellaisenaan: Nauti kokonaisena pienenä makupalana. Pyörittele hedelmää sormien välissä ennen syöntiä vapauttaaksesi kuoren makeat öljyt.
Koristeena ja mausteena: Viipaleina tai puolitettuina salaateissa, jälkiruoissa, juomissa ja liharuokien (esim. ankka, broileri) lisukkeena.
Säilöntä: Valmista hilloa, marmeladia tai sokeroituja kumkvatteja.
Lämpimät ruoat: Lisää vokkiruokiin tai patoihin loppuvaiheessa.