Kaupallinen yhteistyö: Sydänliitto
Satokausikalenteri 2020 pitää ensimmäistä kertaa sisällään tietoa sydänterveellisestä ruokavaliosta. Yhteistyö Satokausikalenterin ja Sydänliiton välillä on luontevaa, ovathan kasvikset terveellisen ruokavalion perusta. Tänä vuonna paneudumme sydämen terveyteen vastustamattoman herkullisen reseptiikan sekä asiantuntija-artikkelien kautta.
Kesään liittyy paljon ruokaperinteitä, jotka ovat muovautuneet sesonkien ympärille: taivaallisen maukkaat uudet perunat, mehukkaat mansikat, torilta ostetut makeat herneet, grilliruoka ja mutkattomat mökkiruokailun klassikot.
Kesällä nautitaan HeVi-osastojen yltäkylläisestä valikoimasta. Tuoreita kasviksia on tarjolla runsaasti, loppukesää kohti mentäessä kotimaisten osuus kasvaa edelleen. Ruokakaupan lisäksi upeita värikkäitä vihanneksia ja marjoja myydään toreilla ja kenties niitä kasvaa omassa puutarhassakin. Kesä on kotimaisen ruoantuotannon juhlaa.
Herkkuja ja hyvää oloa
Kesällä moni on lomalla ja lomaan kuuluu tietysti hemmottelu sekä herkuttelu. Ihaninta herkuttelua on sellainen, joka tukee hyvää oloa myös pidemmällä aikavälillä. Se voi olla vaikkapa tuoreiden marjojen ja hedelmien napostelua tai ajan kanssa kokatun yhteisen aterian nautiskelua.
Runsas ja monipuolinen kasvisten syöminen on merkittävä terveyttä edistävän ruokavalion osa. Marjat, hedelmät ja juurekset sisältävät reilusti suojaravintoaineita, esimerkiksi kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Tämän vuoksi ne ovat elimistölle tärkeitä. Kasviksissa on myös painoonsa nähden vain vähän energiaa, mikä auttaa painonhallinnassa.
Kesäherkutteluun mahtuvat myös perinteiset jätskit, grillimakkarat ja muurinpohjaletut. Klassikot kannattaa kruunata sesongin kasviksilla vielä hurmaavammiksi.
Marjat ja raparperi maistuvat jälkkärissä
Tuunaa jäätelöannos marjoilla. Kokeile perinteisten mansikan, mustikan ja vadelman lisäksi vaikkapa karviaista. Jäätelö maistuu myös kesän piirakoiden kanssa. Uunista nostettu lämmin mustikka- tai raparperipiirakka suorastaan huutaa kylkeensä vaniljajäätelöä.
Juuresnyytti grillissä
Makkaran kylkeen voit kypsentää grillissä myös pieniksi pilkotut juurekset nyyttinä. Useimpia kotimaisia juureksia on saatavilla lähes ympäri vuoden, sillä ne kestävät varastointia melko hyvin. Tuoreet juurekset saapuvat kauppoihin kesällä. Esimerkiksi kotimaista uutta porkkanaa saa taas kesäkuusta syyskuuhun ja retiisiä on tarjolla toukokuusta syyskuuhun. Kumpaakin myydään nippuina, joista myös naatit voi hyödyntää ruoanlaittoon esimerkiksi peston muodossa.
Valitse nyyttiin haluamasi juurekset. Mausta pilkotut juurekset ripauksella suolaa ja pippuria, pyöräytä öljyssä ja pakkaa folionyyttiin kypsennystä varten. Kypsennä noin puoli tuntia, käännä puolessa välissä.
Nokkosesta väriä lettutaikinaan
Muurinpohjaletut tai ihan tavalliset paistinpannulla valmistuvat ohukaiset toimivat loistavasti myös suolaisena versiona ja saavat vaihtelua nokkosesta. Nokkonen on monien villiyrttien keräilyä aloittavien ensimmäinen kasvi, sillä se on lähes kaikille tuttu. Nokkosta käytetään pinaatin tavoin. Sitä voi kerätä pitkin keväästä kesään, mutta lehdet ovat parhaimmillaan pieninä.
Nokkosen nuoret lehdet voi jättää ryöppäämättä, mutta ne on huuhdeltava huolellisesti. Nokkosta voi myös kuivata, jolloin siitä pääsee nauttimaan vuoden ympäri.
Sydän.fi – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista
Suomen Sydänliiton sydän.fi -sivusto tarjoaa runsaasti tietoa hyvinvointia tukevasta elintavoista sekä sydänterveyden edistämisestä myös ravinnon näkökulmasta.. Sydänliitto ja Satokausikalenteri ovat yhdistäneet voimiaan ruokakulttuurin muutoksen saralla, yhteisenä missionaan pitää huoli suomalaisten kasvisten syömisestä.
Suomen Sydänliiton toiminnan kulmakivet ovat terveyden edistäminen, voimavarojen vahvistaminen sekä sairastuneiden tukeminen. Mitä enemmän tiedämme terveyttä edistävistä vaihtoehdoista, sitä helpompi meidän on tarttua niihin arjessa.
Lue myös:
Nauti kaikista kasviksista sydämesi kyllyydestä
Lue lisää sydänterveydestä sydän.fi ja ota seurantaan myös sydämelliset sometilit Facebookissa Suomen sydänliitto ja Instagramissa @sydänliitto!
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.