Kaupallinen yhteistyö: Sydänliitto

 

Ystävänpäivä lähestyy ja sen kunniaksi on mukavaa näyttää ystävälle tai rakkaalle välittämistä konkreettisella teolla. Vuonna 2020 jätetään konvehdit sivuun ja yllätetään läheiset hyvää tekevällä ruualla. Rakkaudella kokattu ateria  tai lempeästi leivottu leipä nostavat taatusti hymyn huulilla ja niin kuin vanha sanonta kuuluu: tie sydämeen käy vatsan kautta!

Ruokaan liittyy usein vahvoja tunnepitoisia muistoja kuten välittävän vanhemman huolehtiminen, iloiset juhlat ystävien kesken tai romanttinen illallinen. Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma ja ruuan kautta voidaan ilmaista välittämistä. Ystävänpäivän kunniaksi onkin aika hemmotella ystävää hyvällä ruualla!

Ystävänpäivä Suomessa

Sydänliitolla on ollut vaikutuksensa ystävänpäivän vakiintumiseen Suomessa. Vuonna 1979 Tampereen Sydänyhdistys toi osana kampanjaansa Ystävänpäivän esille “punaisten sydänten juhlana”. Tätä Suomessa melko uutta perinnettä onkin vietetty meillä 1980-luvulta asti. Kalentereihin päivä on merkattu vuodesta 1996.

Ystävänpäivän juurien arvellaan olevan Antiikin Rooman juhlallisuuksissa, joista perinteitä siirtyi Pyhän Valentinuksen päivään. Valentinuksen päivällä romanttisine perinteineen on pitkä historia Englannissa ja Ranskassa. Yhdysvaltoihin rantauduttuaan päivä muuttui suureksi kansanjuhlaksi ja siihen alkoi liittymään lahjoja sekä kortteja.

Muualla maailmassa romanttisena rakastavaisten juhlana  pidetty Valentinen päivä on Suomessa löytänyt muotonsa enemmänkin ystävyyssuhteiden juhlistamisen päivänä. Yhtä kaikki, kyse on ihmissuhteista, välittämisestä ja sen näyttämisestä. Suomessa ystävänpäivään ei liity kovin vakiintuneita perinteitä, mutta yhden tavan me haluaisimme tähän päivään liittää: yhdessä syömisen.

Ruokailu yhdistää

Kouluissa, työpaikoilla ja kodeissa ruokailu on hetki jolloin kokoonnutaan yhteen. Syömisen ohessa saatetaan vaihtaa kuulumisia ja keskustella niin kevyistä kuin painavammistakin aiheista. Ravinnon saamisen lisäksi ruokailulla on vahva merkitys sosiaalisena tapahtumana.

Ruoka on merkittävä osa arkea ja useimpien juhlien keskiössä.. Kaikissa kulttuureissa on omanlaisensa ruokalajit, mutta yhteisenä tekijänä kaikkialla on se että ateriat yhdistävät ihmisiä.   

Hemmottele ystävää sesonkiruualla

Hyvälle ystävälle tai rakkaalle haluaa vain parasta. Kaikista parhaimmat, tuoreimmat ja maukkaimmat vihannekset ja hedelmät ovat aina ne joiden sesonki on parhaimmillaan.  Tämä kannattaa ottaa huomioon myös ystävänpäivän herkuttelussa, sesongin raaka-aineista valmistat ihanan yllärin ystävälle.

Kokkaamalla ystävälle värikästä  ruokaa näytät että välität hänen hyvinvoinnistaan ja samalla saatte hauskan yhteisen hetken herkullisten makujen parissa Loistava idea on myös sopia yhteinen kokkaushetki ja valmistaa ateria tiiminä. Rento tekeminen yhdessä on arvokas lahja kummallekin.

Ystävien lounaalle:

Sitruscouscous

Salaattipiirakka

Punajuurisämpylät

Nyhtöleipä

Bataatti-nachopelti

Kiinankaaliwokki

 

Herkutteluun hyvässä seurassa: 

Nyhtöpulla

Jogurttikakku persimonhillokkeella

Sitrussalaatti

Klementiinisorbetti

Karpalovaahto


Lue lisää sydänterveydestä sydän.fi  ja ota seurantaan myös sydämelliset sometilit Facebookissa Suomen sydänliitto ja Instagramissa @sydänliitto!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.