Krossad gurksallad
(fyra personer, ca 15 minuter)
2 st inhemsk gurkor
1 st inhemsk grön paprika
en handfull inhemsk färska örter (t.ex. dill, persilja och koriander)
1 tsk salt
2 tsk socker
1 msk olivolja eller sesamolja
2 msk sojasås
1,5 msk risvinäger
några droppar chilisås eller chiliolja (valfritt)
1 st inhemsk vitlöksklyfta
½ st inhemsk röd chili
1 pkt inhemsk sallat (t.ex. ekbladssallat eller romansallat)
1 msk sesamfrön
- Blanda salt, socker, olja, sojasås och risvinäger till en dressing. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Blanda den hackade vitlöken i dressingen. Om du vill kan du också tillsätta några droppar chilisås.
- Skölj gurkorna, ta bort ändarna och lägg dem på en stabil skärbräda. Krossa gurkorna längs hela längden med en bred kökskniv, kavel eller potatis-mosare som hjälp. Skär gurkorna i bitar, i en storlek för en tugga och lägg dem i en skål.
- Halvera paprikan, ta bort stjälken och fröna. Skär paprikan i små tärningar och lägg dem i samma skål som gurkorna. Hacka örterna fint och lägg även dem i skålen. Häll dressingen över grönsakerna och örterna och blanda.
- Skölj salladsbladen och riv dem något mindre. Arrangera de rivna salladsbladen på en stor serveringsfat. Häll över de krossade gurkorna, paprikor och örter som har blandats med dressingen över salladsbädden.
- Skiva chilin tunt och strö över salladen. Garnera salladen med sesamfrön. Om du vill kan du också strö över mer örter som dekoration.
Salladen är klar att servera!