Vaikka hedelmistä tulee usein mieleen tropiikin lämpö ja leppeässä tuulessa heiluvat hedelmäpuut, myös meillä Suomessa kasvaa useita maukkaita hedelmiä. Pohjoisen auringon alla makeiksi kypsyvät esimerkiksi omena, päärynä, luumu ja kirsikka.
Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin omenaan ja päärynään, jotka ovat juuri nyt parhaimmillaan. Luumuun ja kirsikkaan pääset perehtymään tarkemmin vuoden 2022 Satokausikalerista. Suomalaisen luumu sesonki on elo-syyskuussa ja kirsikan hieman aiemmin heinä-elokuussa.
Kotimaisten hedelmien tuotanto kehittyy jatkuvasti
Kotimainen hedelmätuotanto on ottanut valtavia harppauksia viime vuosina! Hedelmien saatavuus ruokakaupoissa on parantunut ja lajikkeiden kirjo monipuolistuu jatkuvasti. Kehittynyt varastointitekniikka mahdollistaa esimerkiksi kotimaisen omenan kauden pidentymisen, ja sitä saa nykyään pitkälle kevättalveen. Omena onkin yleisin ilmastossamme menestyvä hedelmä. Kun sujautat kauppakoriisi sesongin hedelmiä, tuet kotimaisen tuotannon monipuolistumista ja autat lisäämään työpaikkoja Suomeen.
Suomi jaetaan kasvillisuudeltaan kahdeksaan vyöhykkeeseen hedelmäpuiden ja puuvartisten koristekasvien menestymisen suhteen. Oman asuinpaikkasi kasvuvyöhykkeen voit tarkistaa Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.
Oikea lajike takaa onnistuneen makukokemuksen
Lajikkeilla tarkoitetaan samaan lajiin kuuluvia viljelykasvien vakiintuneita muunnoksia. Esimerkiksi päärynästä on saatavilla tuhansia erilaisia lajikkeita, joilla on erilaiset ominaisuudet ja makuprofiili. Lajikkeisiin tutustuminen kannattaa, sillä se auttaa valitsemaan oikean hedelmän eri tarkoituksiin ja laajentamaan makumaailmaa. Hedelmien lajikkeisiin kannattaa ottaa tarkka katsaus myös silloin kun harkitset hedelmäpuun hankkimista kotipihaan, eri lajikkeet nimittäin viihtyvät eri kasvuvyöhykkeillä. Tarkemmin pääset tutustumaan lajikkeisiin kalenterissamme.
Oman maan omenat
Ensimmäiset omenat on viljelty Suomessa jo 1400-luvulla.Vahvat viljelyperinteet pysyivät voimissaan aina 1930-luvulle saakka, jolloin kotimaisen omenan viljely oli laajimmillaan. Sitten saapuivat sotavuodet ja piinaavat pakkastalvet, ja suurin osa suomalaisista omena-ja päärynäpuista tuhoutui. 2000-luvulla suomalaisten hedelmien viljely on noussut uuteen kukoistukseen ja keskittyy erityisesti Lounais-Suomen rannikolle, Ahvenanmaalle sekä Lohjan ympäristöön. Pohjoinen kasvuympäristö tekee hedelmille ihmeitä, sillä ne sisältävät jopa kaksinkertaisen määrän C-vitamiinia tuontiomenoihin verrattuna.
Kotimaiset omenat jaotellaan kypsymisajankohdan mukaan kesä-, syys- ja talviomenoihin. Talviomenoita ovat esimerkiksi suuri Lobo, joka toimittaa jouluomenan virkaa, ja mausteisen aromikas Aroma. Kesälajikkeet saapuvat kuluttajien saataville elokuun puolessa välissä, kun taas talvilajikkeet vaativat lyhyen varastoinnin, jotta maku ehtii kehittyä kunnolla.
Suomalaiset omenat voi syödä kuorineen, sillä niitä ei käsitellä lainkaan säilöntäaineilla. Suuri osa omenoista syödään sellaisenaan, mutta hapokkaita lajikkeita kannattaa käyttää monipuolisesti myös ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa.
Tutustu omenaresepteihin sivuillamme.
Mehukas päärynä maistuu monessa
Kotimainen päärynä kasvaa Ahvenanmaalla. Mehukasta herkkuhedelmää on tulevina vuosina tarjolla entistä paremmin, sillä päärynäpuiden määrä on päätetty hedelmätarhoilla tuplata. Päärynän kypsyminen alkaa yleensä vasta puusta irrottamisesta, joten sen maku on parhaimmillaan lyhyen varastoinnin jälkeen. Kaupan hyllyillä päärynät ovat usein vielä raakoja, mutta ne kypsyvät huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Valtaosa lajikkeista tuntuu kypsänä hieman pehmeältä ja siksi ne kolhiintuvat herkästi. Kypsänä päärynät kannattaa siirtää jääkaappiin. Päärynöitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää omenan tavoin leivonnassa ja ruoanlaitossa. Mausteisessa punaviinissä keitetty päärynä on näyttävä jälkiruoka, ja mietona hedelmänä se on myös loistava lisuke juustotarjottimelle.
Mehukkaita päärynäreseptejä löydät täältä.
Lisää tietoa kotimaisista hedelmistä löytyy ensi vuoden Satokausikalentereista! Tutustu ja tilaa omasi täältä: Satokausikalenteri 2022. Nappaa talteen parhaat vinkit Satokausi-syömiseen ja herkullisimmat reseptit somekanavissamme @satokausikalenteri!