Kaupallinen yhteistyö: Snellman
Iso kattilallinen höyryävää keittoa lämmittää mukavasti kirpeinä pakkaspäivinä. Arjen luottokeittoihin kuuluva nakkisoppa nousee uusiin ulottuvuuksiin, kun mukaan paistaa sopivan savuisia nakkeja ja keittolautasellinen kruunataan raikkaan rapealla fenkolisalaatilla. Tästä ei nakkikeitto paljon parane!
Raaka fenkoli tuo raikkautta ja rapeutta
Salaattifenkoli, kavereiden kesken fenkoli hurmaa miedolla makeudellaan, monipuolisuudellaan ja omintakeisella maullaan. Aromikkaan aniksinen vihannes on jo monille tuttu kypsennettynä, mutta lakritsainen maku korostuu entisestään raakana. Kokeile salaattifenkolia raikkaissa salaateissa tai pikkelöitynä, myös tillimäiset varret ovat syötäviä. Raakana nautittuna pullea lehtiruusuke kannattaa leikata mahdollisimman ohuiksi siivuiksi esimerkiksi mandoliinilla. Rapeutta saat kylvettämällä siivut jäävedessä, näin estät myös tummumisen. Välimeren maista kotoisin oleva viehkeä vihannes sisältää runsaasti C-vitamiinia, foolihappoa ja kaliumia.
Rouskuva fenkolisalaatti sopii erityisen hyvin piristämään kuumaa keittoa. Tätä hieman erikoiselta kuulostavaa yhdistelmää kannattaa testata, jos haluat vähällä vaivalla tuunata arkikeittoa. Esimerkiksi tomaattinen nakkikeitto höystettynä fenkolisalaatilla maistuu taivaalliselta pulkkamäessä vietetyn talvilomapäivän jälkeen, mutta sopii helppoutensa ansiosta hyvin myös arjen vakioruoaksi. Lisämakua saat valitsemalla laadukkaita, kunnolla savustettuja nakkeja.
Kunnon nakkeja nyt myös entistä savuisempana
Nakkimakkaroilla on tärkeä rooli suomalaisessa ruokakulttuurissa – liha- ja kasvisversiot kuuluvat tiiviisti niin uudenvuoden juhliin, vappuun, nuotiolle kuin arkiruokapöytäänkin. Se näkyy myös kaupan hyllyllä: nakkeja ja makkaroita löytyy sen seitsemää sorttia jokaiseen makuun ja tilanteeseen. Maun lisäksi ainesosaluetteloissakin on eroja, esimerkiksi lihapitoisuus vaihtelee kymmenestä prosentista yli 90 prosenttiin.
Snellmanin ensiluokkaisissa nakkimakkaroissa on enemmän lihaa ja vähemmän lisäaineita, ja sen huomaa myös mausta. Helmikuussa kauppoihin saapuu Kunnon Savunakki, jonka tavallista voimakkaampi leppäsavustus antaa nakille kauniin värin ja mahtavan savuisen maun. Kuten muutkin Snellmanin nakkimakkarat, nämä uutuusnakit valmistetaan kotimaisesta maatiaispossun ja naudan lihasta, ilman lisättyä fosfaattia tai natriumglutamaattia. Lihaa niissä on jopa 90 prosenttia!
Kunnon Savunakeilla syvennät kotoisan nakkikeittoon makua. Kun mukaan lisää vielä reippaasti vihanneksia ja hyvälaatuisia tölkkitomaatteja, tuloksena syntyy ihanan lämmittävä ja ruokaisa soppa. Tutustu myös muihin Snellmanin Kunnon-tuotteisiin.
Nakkikeitto 2.0
Kuudelle
30–40 min
Tomaattinen nakkikeitto
- 6 perunaa
- 3 porkkanaa
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- pala purjoa
- 1 paketti (350 g) Snellman Kunnon Savunakkeja
- 1 tölkillinen kuorittuja tomaatteja (400 g)
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1 tl suolaa
- 3 kokonaista maustepippuria
- 2 laakerinlehteä
- 1 lihaliemikuutio
- 1 l vettä
Fenkolisalaatti
- 2 fenkolia
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- 1 tl sokeria
- 0,5 tl suolaa
- nippu lehtipersiljaa
Nakkikeitto
Kuori ja pilko vihannekset kuutioiksi. Pese purjo huolellisesti. Lisää öljyä kattilaan ja kuullota kasviksia hetki. Lisää tomaattipyree ja lihaliemikuutio, sekoita. Lisää kuoritut tomaatit ja vesi. Mausta suolalla, laakerinlehdillä ja maustepippurilla.
Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat kypsiä. Pilko nakit ja ruskista kuumalla pannulla. Lisää nakit keittoon ja anna kiehahtaa.
Fenkolisalaatti
Leikkaa fenkoli mandoliinilla tai veitsellä ohuiksi siivuiksi, käytä myös vihreät varret. Kylvetä siivut kylmässä vedessä, jotta ne pysyvät rapeina eivätkä tummu. Silppua lehtipersilja pieneksi. Nosta fenkolit vedestä ja lisää lehtipersilja ja mausteet, sekoita ja tarjoile nakkikeiton kera.
Seuraa Snellmania ja Snellmanilaisten elämää Instagramissa @herrasnellman!
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, sieltä löydät runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.