Lehtikaali iski suomalaisten sydämiin rytinällä vuonna 2013 eikä suosio ole sen jälkeen hiipunut. Lehtikaali kuuluukin monen kotikokkaajan perusraaka-aineisiin etenkin syyskaudella. Mutta oletko jo tutustunut mustakaaliin? Mustakaali eli palmukaali on lehtikaalista jalostettu tummempi lajike. Keittiöissä mustakaalista valmistuu samoja hittejä kuin lehtikaalistakin: sipsejä ja erilaisia, ihanan lämmittäviä, pataruokia.
Sitkeä mustakaali ei pienestä hetkahda
Mustakaalin suurista taimista satoa voidaan riipiä talven tuloon saakka. Mustakaali sietää jopa 15 asteen pakkasia ja kevyttä lumipeitettä. Lehtien makeus vain paranee kylmän vaikutuksesta, joten sadonkorjuu kannattaa aloitella vasta ensimmäisten pakkasten jälkeen.
Sadonkorjuun jälkeen lehdet säilyvät noin 3-4 viikkoa, kun säilytyslämpötila on nollan tuntumassa, ja lehdet on suojattu veden haihtumiselta. Suojaksi käy esimerkiksi pakkaaminen pussiin tai rasiaan. Pidempää säilytystä varten mustakaali on myös erittäin helppo pakastaa. Pakastusta varten lehdet tarvitsee vain huuhdella, kuivata, poistaa lehtiruoti ja pakata tiiviisti pakastuspussiin. Näin mustakaalit eivät vie paljon tilaa pakastimessa.
Mustakaali sisältää runsaasti muun muassa C- vitamiinia, K-vitamiinia ja karotenoideja. Siitä löytyy runsaasti myös meille tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita kuten kaliumia ja rautaa. Lehtikaalien energiasisällöstä lähes 40 prosenttia tulee proteiinista, joten kaikki lehtikaalilajikkeet onkin kasvissyöjillä suuressa suosiossa. On kuitenkin syytä muistaa, että kaalit keräävät maaperästä herkästi ravinteiden lisäksi ympäristömyrkkyjä, joten etenkin ulkomaisia yksilöitä ostettaessa on hyvä suosia luomua.
Raakana, kypsänä, paahdettuna, haudutettuna, fritattuna tai vaikka keitettynä
Mustakaali ei muodosta kerää, kukintoja tai varsimukulaa, vaan upean rehevät lehdet. Tummanvihreänä, lähes mustana, loistavat suurikokoiset lehdet ovat se osa, joka mustakaalista syödään. Mustakaali on erittäin monikäyttöinen, sillä se soveltuu syötäväksi raakana ja kypsennettynä. Eri valmistustapoja kokeilemalla saat myös aikaiseksi erilaisia tekstuureita.
Ruoaksi valmistettaessa sitkeä lehtiruoti kannattaa poistaa. Raakana vanhempien ja suurikokoisten mustakaalien lehdet voivat olla kovia ja puisevia, joten ne kannattaa ryöpätä, marinoida öljypohjaisessa seoksessa tai paistaa pannulla. Lisäämällä keitinveteen hieman ruokasoodaa lehdet pehmenevät ja säilyttävät niiden kauniin värin. Mustakaali on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää yhdessä runsaasti etyleeniä erittävien kasvisten lähellä. Tällaisia ovat esimerkiksi banaani, avokado ja aprikoosi.
Mustakaali on monikäyttöinen ruoanlaittokasvis. Mustakaalin voimakas maku on hyvä pari esimerkiksi mausteisten liharuokien kanssa. Italiassa mustakaalia käytetään paljon, joten sitä kannattaa sujauttaa esimerkiksi pastojen tai risottojen joukkoon. Kokeile mustakaalia myös salaateissa, keitoissa, padoissa, muhennoksissa, smoothieissa, pestossa tai vaikkapa koristeena persiljan tapaan!
Aloita tutustuminen mustakaaliin esimerkiksi tekemällä tuttuja kaalikääryleitä mustakaalia hyödyntäen tai testaa tämä syksyinen sieni-mustakaalipasta!
Haluatko tietää jatkossakin, mitkä kasvikset maistuvat maukkaimmilta juuri nyt? Tilaa nyt Satokausikalenteri 2023 suoraan kotiovellesi verkkokaupastamme. Uutuutena vuoden 2023 Satokausikalenterissa myös joka kuukaudelle reseptejä, joissa pääset hyödyntämään kauden kasviksia parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Tutustu kauden resepteihin myös sivuillamme satokausi.fi.
Ja pysy linjoilla Satokausikalenterin somekanavissa @satokausikalenteri, jossa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.