Kaupallinen yhteistyö: Saga

 

Kauan odotettu kesä on vihdoinkin täällä! Lomapäivät täyttyvät pyöräretkistä, uintihetkistä, pihapeleistä ja riippumatossa nukutuista nokkaunista. Aurinko paistaa ja aika menettää merkityksensä, mutta nälkä säilyy lomalaisen sitkeänä seuralaisena. Nälkäkiukku pysyy loitolla kunnon eväillä, pakkaa siis reppuun riittävästi ruokaa ja juomaa, ja varaa muutama kolikko taskuun jäätelökioskia varten. Retkipäivän päätteeksi reippaiden kesälomalaisten akut ladataan kasvisenergialla – uunissa nimittäin odottaa lipstikalla maustettu varhaisvihannesgratiini!

Paperiin käärityt eväsleivät ovat kesälomapäivän kohokohta 

Eväät ovat helteisimmäkin kesäpäivän pelastus, joten kaukaa viisas pakkaa reppuun sopivasti suolapalaa aina ovesta ulos astuttaessa. Täytetyt leivät pysyvät tuoreina SAGA voipaperiin kääräistynä tai näppärään SAGA eväspussiin sujautettuna. Vahva paperi säilyttää aromit sisällään, eikä kosteuskaan pääse vetistämään rapeakuorisia hiukopaloja. 

Kun eväät on syöty, biohajoavan ja kompostoituvan käärepaperin voi viskata nuotioon tai käyttää sitä vaikka biojätepussina. Herkuttelun jälkeen repussa on tilaa tuoreille kasviksille, joten kotiin poljetaan torin kautta. Torikojuilta ja kauppojen heviosastoilta kannattaa juuri nyt metsästää ainakin naattiporkkanoita, sipulinippuja sekä tietenkin uusia perunoita!

Vähemmän tiskiä, enemmän aikaa

SAGA Leivinpaperi kuuluu keittiön tarpeellisimpien tavaroiden joukkoon. Biohajoava paperi  kestää uunissa jopa 250-asteen lämpötilan, joten se sopii erinomaisesti myös gratiinien valmistukseen. Fiksu kokki vuoraa uunivuoan leivinpaperilla tai taittelee paperista kätevän veneen gratiinin kypsentämistä varten.

Näyttävät paperiveneet täytetään yksitellen ja nostetaan suoraan lautaselle toivotussa annoskoossa. Uuniin mahtuu kerralla useampikin leivinpaperivene, joten samaan syssyyn voit kypsentää kaikille omat annokset toiveiden mukaan. Yksi tahtoo kukkakaalia, toinen rakastaa perunaa ja kolmas haluaa gratiiniinsa tuplajuuston. Paperiveneissä gratinoidut kasvikset ovat myös mahtavaa mökkiruokaa, sillä kaapeissa tilaavievää uunivuokaa ei tarvita, eikä tiskiä tule, joten kenenkään ei tarvitse viettää kesäiltaa tiskipaljun äärellä!

Aromikas lipstikka on uhkea umamipommi

Lipstikka eli liperi kasvaa Etelä-Euroopassa luonnonvaraisena. Suomessa lipstikka on yksi puutarhojen sitkeimmistä asukeista, sillä kerran jalansijaa saatuaan se rehottaa samalla paikalla vuosikymmenien ajan ja antaa satoa syksyyn saakka. Rohtoliperiksikin kutsuttu monivuotinen kasvi tuoksuu voimakkaalta ja muistuttaa maultaan lehtiselleriä ja purjoa.

Lipstikassa on kunnon annos viidettä perusmakua, umamia. Käyttämällä lipstikkaa ruokiin saakin helposti täyteläistä makua ja pippurista mausteisuutta. Kaikki kasviksen osat kelpaavat syötäviksi: varsia voi käyttää vihannesten tapaan, juuren kuivattaa ja jauhaa mausteeksi. Lihaton lihakeitto syntyy sekoittamalla kuutioitujen juuresten ja perunalohkojen sekaan lipstikkaa. Keittojen lisäksi lipstikka sopii tuoreena munakkaisiin, pastaruokiin, majoneesiin, salaatinkastikkeisiin ja marinadeihin. Kiiltävälehtinen kasvis maistuu suolaiselta, joten jos ruokaan lisätään lipstikkaa, suolan määrää voi reilusti vähentää.

Satokausi-keittiössä tuore lipstikka upotetaan samaan soosiin varhaisperunoiden, naattiporkkanoiden, nippusipulin, vihreän parsan ja täyteläisen juuston kanssa, kun kesälounaaksi pyöräytetään lipstikalla maustettu varhaisvihannesgratiini. Jos tässä herkullisessa gratiinissa ei maistu kesä, niin ei sitten missään!

 

Lipstikalla maustettu varhaisvihannesgratiini

Neljälle

 

  • 500 g varhaisperunoita
  • 1 nippu naattiporkkanoita (5 kpl)
  • ½ pnt parsaa (250 g)
  • 1–2 nippusipulia
  • suolaa ja mustapippuria
  • 3 rkl voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl täysmaitoa
  • 3 dl voimakasta juustoa raastettuna, esim. Gruyere
  • 3 rkl tuoretta lipstikkaa hienonnettuna
  • ½ dl panko- tai korppujauhoja

 

Pese perunat ja porkkanat, ei tarvitse kuoria. Leikkaa perunat paloiksi ja esikypsennä niitä keittämällä 10 minuuttia. Valuta. Leikkaa porkkanat pituussuunnassa neljään tai kuuteen osaan paksuudesta riippuen. Napsauta parsoista puiseva tyvi pois ja hienonna nippusipulit. 

Vuoraa uunivuoka SAGA Leivinpaperilla: leikkaa leivinpaperista sopivan kokoinen pala ja rypistä se palloksi. Näin leivinpaperi levittyy vuokaan paremmin. Asettele kasvikset vuokaan ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kaada maito kattilaan koko ajan vispilällä sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua keskilämmöllä noin 10 minuutin ajan. Sekoittele usein ja pidä huoli, ettei kastike pala pohjaan. Sekoita lopuksi kastikkeen sekaan 2 dl juustoraastetta ja anna sen sulaa. Mausta kastike hienonnetulla lipstikalla, suolalla ja mustapippurilla.

Kaada kastike vihannesten päälle uunivuokaan. Ripottele päälle loput juustoraasteesta sekä pankojauhot. Paista gratiinia 220 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes se on kauniisti ruskistunut ja kasvikset ovat napakan kypsiä.

 

Lue lisää Sagan tuotteista!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.