Munakoiso on sesongissa elokuussa! Vihikset eli uppopaistetut kasvispiirakat maistuvat välipalana niin arkena kuin vieraille tarjottuna.

Vihikset eli uppopaistetut kasvispiirakat

8-10 kpl

Taikina:

  • 3 dl kaurajuomaa
  • 25 g hiivaa
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 7 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte:

  • ½ dl puuroriisiä
  • ½ munakoiso (n. 150 g)
  • 1 pieni punasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • ½ dl tummaa soijarouhetta
  • 2 tl kasvisliemijauhetta
  • 1 dl vettä
  • ½ tl savupaprikajauhetta
  • ½ tl maustepippuria jauheena
  • suolaa ja mustapippuria

Uppopaistamiseen:

  • rypsiöljyä

 

Valmista ensin taikina. Lämmitä kaurajuoma kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja rypsiöljy. Lisää jauhot muutamassa erässä ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

Taikinan kohotessa valmista täyte. Keitä puuroriisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.

Leikkaa munakoiso pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna 2 rkl rypsiöljyä pannulla ja paista munakoisoja keskilämmöllä, kunnes ne pehmenevät. Lisää punasipuli ja valkosipuli ja paista vielä viitisen minuuttia.

Lisää 1 rkl rypsiöljyä pannulle yhdessä soijarouheen kanssa. Paista hetki sekoitellen. Lisää sitten kasvisliemijauhe ja vesi, anna veden imeytyä soijarouheeseen. Mausta seos savupaprikajauheella, maustepippurilla ja mustapippurilla. Sekoita riisin kanssa ja tarkista maku, lisää tarvittaessa vielä hieman suolaa.

Kauli taikina jauhojen avulla ohueksi levyksi ja leikkaa siitä esimerkiksi lautasen avulla pyöreitä kiekkoja. Jaa täyte kiekoille, kostuta reunat ja paina ne kiinni huolellisesti esimerkiksi haarukan avulla.

Kuumenna noin litra rypsiöljyä 170-200 asteiseksi ja uppopaista vihikset yksi tai kaksi kerrallaan molemmin puolin kauniin ruskeiksi, noin viisi minuuttia per vihis. Siirrä hetkeksi talouspaperille ja tarjoile lämpiminä, joko sellaisenaan tai mieluisten lisukkeiden kera.