Käyttövinkit | Mausteena: Monipuolinen mauste lähes kaikkeen suolaiseen ruoanlaittoon. Käytä murskattuna, hienonnettuna, viipaloituna tai kokonaisina kynsinä. Kypsennettynä: Paahda kokonaisena uunissa, jolloin maku pehmenee ja kynnet voi puristaa kuorista tahnana. Kuullota öljyssä, mutta varo polttamasta, jolloin maku kitkeröityy. Marinadit ja kastikkeet: Antaa syvyyttä ja makua marinadeihin, salaatinkastikkeisiin ja dippeihin. |
---|---|
Säilytyslämpötila | 0 - 4 °C |
Herkkä etyleenille | Ei |
Tuottaa runsaasti etyleeniä | Ei |
FODMAP | Punainen |
Sesonki | heinä-syyskuu (Suomi), loka-maalis (Suomi, varasto) |
Herkkävatsaisen ruokavaliossa kiinnitetään huomiota FODMAP-hiilihydraatteihin. Lyhenne FODMAP tulee sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Nämä ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita loytyy myös monista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Kyseiset hiilihydraatit eivat imeydy ohutsuolessa vaan kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne fermentoituvat ja tuottavat osalle ihmisistä suolisto-oireita.
Vihreä
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon.
Keltainen
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon pienissä määrin.
Punainen
Rajoitetaan FODMAP-ruokavaliossa.