Kaupallinen yhteistyö: Joutsenmerkki
Ympäristön kannalta hyvät valinnat mahdollistuvat ja helpottuvat valitsemalla Joutsenmerkitty vaihtoehto niin kodin kulutustavararoista kuin palveluista ja sijoitussalkuistakin. Syksy onkin hyvää aikaa päivittää ja tarkastella kulutustottumuksiaan ympäristön näkökulmasta. Tämän jutun lopussa jaamme reseptin maistuvan mehevään, vihreään mustakaali-kasviskeittoon, jonka äärellä kelpaa juhlistaa vaikkapa lokakuista World Ecolabel Day:ta!
Puhdasta kotiin – puhdasta ympäristölle!
Joutsenmerkki on monelle tuttu jo lapsuudesta kouluvihkojen kansista, kodissa siivouskomeron ja kylpyhuoneen sekä keittiön tuotteista ja kattauksesta. Joutsenmerkillä on peräti 50 erilaista tuote- ja palveluryhmää. Yritykset ovat tuotteillaan läpäisseet sellaiset ilmastoon, luonnon monimuotoisuuteen, kiertotalouteen ja kemikaaleihin liittyvät kriteerit, jotka oikeuttavat Joutsenmerkin käyttöön.
Joutsenmerkki toimii sekä yksittäisten kuluttajien että yritysten apuna ja ohjaa siten vastuullisempien ostopäätösten pariin. Alati muuttuva maailmantilanne voi aiheuttaa epävarmuutta esimerkiksi siivoustarvikkeiden kemikaalikuormaa miettiessä, tekstiilejä ja hotellia valitessa tai vaikka sijoitussalkun sisältöä pohtiessa. Vihreävalkoinen, tuttu pyöreä merkki takaa sen, että tuote tai palvelu on arvioitu kokonaisuutena ympäristövastuullisemmaksi.
Joutsenmerkki on ympäristömerkki, joka toimii kaikissa Pohjoismaissa. Asiantuntemusta löytyy monilta aloilta, kuten ilmastokysymyksistä, kemikaaleista, biodiversiteetistä ja kiertotaloudesta. Kun seuraavan kerran sytytät Joutsenmerkityn kynttilän syysiltojen iloksi tai ostat Joutsenmerkityn käsisaippuan kylpyhuoneeseen, voit luottaa siihen, että tuotteen vastuullisuus on varmistettu puolueettomien asiantuntijoiden toimesta.
Lokakuussa juhlitaan vastuullisuutta
Vuosittain lokakuun toisena torstaina, eli tänä vuonna 13.10., vietettävä kansainvälinen World Ecolabel Day muistuttaa luotettavien ympäristömerkkien tärkeydestä. Päivän takana on The Global Ecolabelling Network, eli GEN, jonka tavoitteena on vahvistaa ympäristömerkkien yhteistyötä ja tiedonvaihtoa sekä yhtenäisempiä merkintästandardeja. GENin verkostossa on noin 30 ympäristömerkkiä lähes 60 eri maasta. Joutsenmerkki on ollut mukana alusta saakka ja onkin yksi verkoston perustajajäseniä.
Joutsenmerkki on perustettu vuonna 1989, ja tänä aikana sen alle on kertynyt jo noin 15 000 tuotetta tai palvelua Suomessa, jotka pystyvät kantamaan Joutsenmerkkiä ylpeydellä. Joutsenmerkin kriteerejä kiristetään keskimäärin viiden vuoden välein, jolloin yritysten tulee hakea merkkiä uudelleen.
Lokakuinen juhlapäivä innosti Satokausi-keittiössä suunnittelemaan sesongin tuoreita, kotimaisia aineksia hyödyntävän maukkaan kasvispitoisen keiton. Ruoan päätähtenä loistaa mustakaali eli palmukaali, lehtikaalista jalostettu tummempi lajike. Mustakaali on sesongissa alkukesästä loppuvuoteen saakka, ja se on oivallinen valinta syksyn meheviin pata- tai keittoruokiin huikean vitamiini- ja proteiinipitoisuutensa vuoksi. Tämä kaali onkin parhaimmillaan kypsennettynä, jolloin lehdet valmistuvat mehevän maukkaiksi.
Juhlava vihreä kasviskeitto
Neljälle
Muhevan maukas, lämmittävä kasviskeitto kuuluu syksyyn! Tämä kasvisten syvän umamisia makuja hyödyntävä keitto sopii juhlavampaankin tilaisuuteen pääruoaksi. Annos voidaan nostaa uudelle tasolle tarjoilemalla se kokonaisesta, koverretusta hapanjuurileivästä.
Leivän voi nauttia myös keittoannoksen rinnalla perinteisempään tapaan, raastetun juuston kera. Rapeakuorinen leipä on parhaimmillaan tuoreena, kun taas itse keitto maistuu jopa maukkaammalta, kun sen valmistaa etukäteen ja tarjoilee jäähdytyksen ja uudelleenlämmityksen jälkeen seuraavana päivänä.
Keitto:
- 3 pientä keltaista porkkanaa
- 1 pieni palsternakka
- 2 lehtisellerin vartta
- 1 pieni punasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 4 pientä perunaa
- 1 pienen purjon vaalea osa
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 6-8 dl kasvislientä
- 100 g pitkiä papuja (vihreitä ja keltaisia)
- ½ dl kuivia vihreitä linssejä (kypsennettynä pakkauksen ohjeen mukaan)
- 10 mustakaalin lehteä
- kaksi kourallista tuoretta pinaattia
- 1,5 dl herneitä
- 1 kokonainen maissi
- suolaa, pippuria ja oliiviöljyä
Lisäksi:
- 4-6 viipaletta hapanjuurileipää
- pieni pala kotimaista, kypsynyttä juustoa (esim. Kolatun Walader-kuttucheddaria)
- runsaasti tuoreita yrttejä (esim. lehtipersiljaa)
Huuhtele ja pilko porkkanat, palsternakka ja sellerin varret. Kuori ja pilko punasipulit sekä valkosipulit.
Lämmitä laakeapohjainen pata liedellä, lisää runsaasti oliiviöljyä ja sekaan porkkanat, palsternakka, lehtiselleri ja sipulit. Kypsennä kasviksia välillä sekoitellen noin 15 minuuttia, siten että ne saavat hieman väriä pintaansa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Halkaise ja huuhtele purjo ja pilko se viipaleiksi. Lohko myös perunat. Lisää purjo ja perunat tomaattipyreen kanssa pataan, kypsennä muutama minuutti.
Siisti pavuista terävät päät pois ja pilko ne muutamaan osaan. Lisää pavut kasvisliemen kanssa pataan ja kypsentele muutama minuutti.
Revi mustakaalin lehdet irti lehtiruodista ja leikkaa reiluiksi suikaleiksi. Leikkaa maissinjyvät irti tähkästä. Lisää mustakaali, maissi, herneet, kypsät linssit ja pinaatti pataan, kypsennä jälleen muutama minuutti. Tarkista maku ja juuresten kypsyys, lisää tarvittaessa kasvislientä.
Paahda hapanjuurileipäviipaleet uunissa tai leivänpaahtimessa. Mikäli tarjoilet keiton kokonaisesta leivästä, paahda koverrettu sisusta ja nauti keiton kanssa. Raasta annoksen päälle juustoa ja koristele runsaalla määrällä tuoreita yrttejä.
Kerroimme aiemmin vinkkejä kodin askareisiin Joutsenmerkin siivittämänä ja fiilistelimme ympäristöystävällisiä koteja. Muista seurata Joutsenmerkkiä myös Instagramissa @joutsenmerkkifi.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.