Kaupallinen yhteistyö: Joutsenmerkki & JM Suomi

 

Ympäristöystävällisessä kodissa on helppo heittää vapaalle. JM Suomi on ensimmäinen suomalainen rakennusalan toimija, jonka omaperusteiselle kerrostalotuotannolle on myönnetty Joutsenmerkin peruslupa. Pohjoismainen ympäristömerkki on tae rakentamisen vastuullisuudesta ja sen läpinäkyvyydestä. Kun talon materiaalit ovat tutkitusti ympäristöystävällisempiä ja energiatehokkuus parasta A-luokkaa, kotona voi hyvillä mielin rentoutua ja nautiskella vaikkapa leppoisasta tee-se-itse kylpylätunnelmasta. Kaurapuurosta ja sesongin omenista sekoitettu kasvonaamio virkistää ulkoisesti ja jäänraikas päärynämocktail rauhoittaa sisäisesti. Molempiin löydät reseptit lukukokemuksen loppupuolelta. 

 

 

Joutsenmerkki kertoo puolueettomasti ympäristöystävällisyydestä. Merkin kriteerit huomioivat koko elinkaaren ja se myönnetään vain tuotteille ja palveluille, jotka ovat hyväksi ympäristölle ja terveydelle. Joutsenmerkin johdattamana onkin helppo tehdä parempia valintoja. Kierrättäminen on meille arkipäivää, ruoan ympäristövaikutuksista puhutaan paljon ja liikkumisen hiilijalanjälkeen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Moni miettii nykyään ympäristöä myös autoa vaihtaessaan tai uutta kotia hankkiessaan. Myös Satokausikalenteri haluaa olla tukemassa vastuullisempaa kulutusta, joka huomioi ympäristön ja tekee arjesta huolettomampaa.

Artikkelin kuvat on otettu rakenteilla olevassa JM Suomen Joutsenmerkki-talossa Espoon Leppävaarassa. Lukaise myös artikkelisarjan aiemmat osat, joissa käsitellään kodin kemikaaleja ja annetaan vinkkejä ympäristöystävällisten juhlien järjestämiseen

Joutsenmerkki-kodissa on tutkitut rakennusmateriaalit ja parempi energiatehokkuus

Kaikkien JM Suomen Joutsenmerkki-talojen tapaan Asunto Oy Espoon Onnikallion rakennusmateriaalit on valittu tarkkaan tutkitun prosessin kautta. Joutsenmerkin kriteerit eivät koske pelkästään rakenteita, vaan myös sisätilojen pintamateriaaleja – lattiasta kattoon ja keittiöstä kylppäriin. 

 

Ympäristöystävällisyys luo kotiin viihtyisyyttä ja kestävät materiaalit takaavat lopputuloksen, jonka arvo säilyy tulevaisuudessakin. Joutsenmerkin kriteerit edellyttävät ympäristömerkityiltä kodeilta energiatehokkuutta, joka ylittää rakennusalalla vaaditun tason. Kodinkoneistakaan ei ole tingitty, vaan niidenkin energiatehokkuuteen kiinnitetään huomiota.  Kun tietää, että ympäristön kuormitus on minimoitu, ja se saattaa näkyä myös pienempänä sähkölaskuna, on arjessa helpompi elää ja olla. 

 

 

Vastuullista rakentamista, ympäristöystävällisempää asumista ja kestäviä valintoja

Noin kolmannes Suomessa tuotetuista kasvihuonepäästöistä lepää rakentamisen toimialan hartioilla. Siksi rakentamisen ratkaisuilla on tärkeä rooli myös ilmastonmuutoksen torjunnassa. Joutsenmerkki-kodissa voi luottaa siihen, että siihen käytetyt materiaalit ovat vähäpäästöisempiä. Myös jätteiden lajitteluun, kosteudenhallintaan ja ilmanvaihtoon on kiinnitetty erityistä huomiota. Ympäristöystävällisesti rakennettu koti on tehty rentoa olemista varten. 

Yksi suurimmista elämän aikana tehtävistä hankinnoista on oma koti. Asumisen valinnoilla on ympäristön kannalta paljonkin merkitystä. JM Suomen rakentama Joutsenmerkki-koti on sijoitus ympäristöystävällisempään tulevaisuuteen. Valitsemalla kestävämmän kodin, vaikutat aidosti ainutlaatuisen planeettamme hyvinvointiin ja tulevaisuuteen. 

 

Vietä vähäpäästöinen hemmotteluhetki sateisen syksyn keskellä!

Joutsenmerkin ja JM Suomen yhteisenä tavoitteena on sekä sisäilman että ilmaston kannalta vähäpäästöinen koti, jossa on mukava rentoutua. Koti ja sen rakennusmateriaalit ovat elämän suurimpia valintoja, mutta pienilläkin teoilla on merkitystä. Henkilökohtaisia hiilidioksidipäästöjä on helppo vähentää kiinnittämällä huomiota esimerkiksi ruokahävikkiin.

Tähteeksi jäänyt kaurapuuro, turkkilaisen jugurtin jämät ja purkin pohjalle unohtunut omenahillo saavat uuden elämän kasvonaamiona. Omena sisältää antioksidantteja, jotka pitävät huolta ihon soluista. Sen ainesosat myös vähentävät ihon punoitusta. Kaura ja ruokasooda kuorivat ihoa hellästi vähentäen samalla öljyisyyttä, ja antibakteerinen hunaja kosteuttaa syksyn ja alkutalven kuivattamaa ihoa.

Ympäristöystävällisen kasvonaamion tehdessä taikojaan on ihana siemailla kypsymään ehtineistä päärynöistä pyöräytettyä mocktailia. Jäänraikas juoma maustetaan rosmariinilla, limellä ja inkiväärillä ja koristellaan mintunlehdillä. Viimeistele kotispan tunnelma kietoutumalla pehmeään kylpytakkiin ja sytyttämällä muutama kynttilä. Peittele jalat lämpimällä viltillä, sujle silmäsi ja ota rennosti!

Frozen päärynä -mocktail

 1-2 tuoretta päärynää kuorittuna ja siemenkota poistettuna

6 tuoretta rosmariinin neulasta/lehteä

puolikkaan limen mehu puristettuna

peukalon pään kokoinen pala tuoretta inkivääriä

3 dl jäitä

koristeluun tuoretta minttua ja rosmariinia

 

1) laita ainekset koristeyrttejä lukuun ottamatta tehosekoittimeen.

2) sekoita aineksia tehosekoittimessa, kunnes juoma on tasaista.

3) jos haluat juomasta juoksevampaa, voit lisätä mukaan tuorepuristettua päärynä- tai omenamehua.

4) kaada juoma suurehkoon grogilasiin, koristele yrteillä ja nauti uudelleen käytettävän paksun pillin kautta!

Omenainen kaurapuuro -kasvonaamio

 1 dl kylmää, valmista kaurapuuroa

1 rkl turkkilaista jogurttia

2 rkl makeuttamatonta luomu-omenasosetta

1 tl luomuhunajaa

1 tl ruokasooda

 

Sekoita kaikki ainekset ja levitä kasvoille.

Anna vaikuttaa 10-20 minuuttia, jonka jälkeen voit huuhdella lämpimällä vedellä.

 

VINKKI: Voit myös kokeilla lisätä kasvonaamioon seuraavia ihoa helliviä ainesosia!

Ruusuvettä, rauhoittamaan ihoa

Kananmunan valkuaista, vähentämään ihon öljyisyyttä

Kananmunan keltuaista, lisäämään ihon kosteutta

Manteliöljyä, ehkäisemään ikääntymisen merkkejä ja vähentämään ihon kuivumista.