Kaupallinen yhteistyö: Joutsenmerkki

 

Haluamme olla mukana tukemassa vastuullisempaa ja ympäristöä paremmin huomioivaa kulutusta. Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki kertoo puolueettomasti tuotteen ja palvelun ympäristöystävällisyydestä. Merkin kriteerit huomioivat koko tuotteen elinkaaren ja se löytyy ainoastaan ympäristön ja terveyden kannalta paremmista tuotteista. Joutsenmerkin avulla hyvät valinnat onnistuvat helposti.

Tästä alkaa artikkelisarja, jossa sukelletaan aina asiantuntijoiden johdolla yhteen jokaista kotitaloutta koskevaan aihepiiriin. Ensimmäisenä vuorossa on kodin kemikaalit. Artikkelin kuvat on otettu Suomen ensimmäisessä Joutsenmerkki-talossa, jonka asunnot ovat omistusasuntoja! Lukukokemuksen lopusta löytyy herkullinen sesonkiresepti.

Puhtaus on puoliruokaa

Keittiö on paikka, jossa käyttämämme kemikaalit ovat osa ruoanvalmistusta ja puhtaanapitoa. Jokainen kotikokki tietää, että ruoanvalmistus alkaa aina käsienpesulla. Huolellisen käsienpesun on todettu tappavan peräti 90 % bakteereista.

Näin peset kädet oikeaoppisesti:

 • Avaa hana
 • Kastele kädet
 • Ota käsiin nestesaippuaa
 • Hiero kämmeniä yhteen vähintään 20 sekuntia
 • Pese huolellisesti myös kämmenien selkäpuolet, sivustat, ranteet, sormien välit sekä kynsien ja sormuksien alustat
 • Huuhtele kädet puhtaiksi
 • Kuivaa kädet huolellisesti puhtaaseen kertakäyttöiseen käsipyyhkeeseen tai kangaspyyhkeeseen
 • Sulje hana siten, että suojaat puhtaita käsiä esimerkiksi käsipyyhkeellä

Suomen ensimmäinen nestesaippua Bliw on puhdistanut suomalaisten käsiä jo yli 50 vuoden ajan. Bliw on myös ensimmäinen saippuatuotesarja, jolle on myönnetty Joutsenmerkki. Pohjoismaisesta tuoksumaailmasta ammentavia saippuoita saa muiden muassa kanervan, tyrnin, mustikan ja metsämansikan tuoksuisina. 

 

“Saimme Joutsenmerkin ensimmäisenä nestesaippuasarjana Suomessa ja tuotteet suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä Joutsenmerkin kanssa. Meille tärkeintä on ympäristöystävällisyys ja tuotesuunnittelu sisältää koko tuotteen elinkaaren. Esimerkiksi kaikki Bliw-saippuoiden tensidit ovat biohajoavia”, Orkla Caren Marketing Manager Annika Lybeck taustoittaa.

 

 

Kokkaa kotona kuin huippukokki ympäristöä unohtamatta

Viime vuosina kasvava trendi kotikokkien keskuudessa on ollut ammattikeittiöiden tasoinen siisteys. Työskentelytasot ja tiskiallas pidetään siistinä ja kaikki astiat ja työvälineet, joita ei tarvita, palautetaan välittömästi pesun kautta paikoilleen. Tällainen järjestelmällisyys auttaa pitämään työtasot puhtaina ja kokkaamisesta tulee huomattavasti helpompaa. 

 

Myös pesuaineiden laatuun ja käyttöön tulee kiinnittää huomiota. Lumme-puhdistusaineilla saat tehokasta puhtautta ympäristötietoisesti. Lumme-sarjan kaikille nestemäisille pyykinpesuaineille  sekä puhdistussuihkeille on myönnetty pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki. Puhdistusliinat ovat kompostoituvia ja ne voi laittaa biojätteeseen hyvällä omallatunnolla käytön jälkeen.

Rapatessa roiskuu

Varsinkin lasten kanssa kokatessa vahinkoja sattuu, eivätkä omatkaan vaatteet pysy aina puhtaina. Tomaattikastike, mustikka tai punajuuri saattavat välillä aiheuttaa pientä murhetta vaatteissa tai kodin tekstiileissä. Viime vuosina vesistöjen rehevöityminen on puhuttanut kuluttajia. Voimakas leväkukintojen kasvu johtuu suureksi osaksi rehevöitymisestä, jolle Itämeri on altistunut jo vuosia.

“Myös Lumme- tuotteiden ainesosavalinnoissa on huomioitu ympäristönäkökulmat. Joutsenmerkki takaa Lumme-tuotteiden ympäristöystävällisyyden ja tehokkuuden”, Annika Lybeck kertoo.

Joutsenmerkin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Minna Kinnari kertoo, että tutkimuksen mukaan jopa 74 prosenttia pohjoismaisista kuluttajista on sitä mieltä, että Joutsenmerkki helpottaa vastuullisempia ostopäätöksiä. 

Joutsenmerkkiä ei myönnetä pyykinpesuaineelle, mikäli se ei ole yhtä tehokas kuin vastaava Joutsenmerkitön tuote. Joutsenmerkki kertoo siis paitsi ympäristön huomioimisesta myös pyykinpesuaineen tehokkuudesta. Äkkiseltään voisi ajatella, että pesuaineen määrän nostaminen takaa paremman pesutuloksen, mutta yliannostelu ei paranna lopputulosta. Pakkauksessa löytyvä ohjeistus on riittävä.

Kotikin voi olla Joutsenmerkitty

Toukokuussa asukkaat pääsivät muuttamaan Suomen ensimmäisiin omistusasumiseen tarkoitettuihin Joutsenmerkittyihin kerrostalokoteihin Asunto Oy Helsingin Höyhensaareen. Helmikuussa 2018 JM Suomi sai Joutsenmerkin perusluvan kerrostalotuotannolleen ja ensimmäinen taloyhtiö valmistui nyt Helsingin Pasilaan. Joutsenmerkin takaamien laatustandardien ja ympäristöystävällisyyden lisäksi asuntojen energialuokka on aina A. Myös kaikki kodinkoneet ovat aina A-luokkaa.

 

“JM Suomi haluaa olla rakentamisen edelläkävijä. Rakentamisen kasvihuonepäästöjen osuus on merkittävä, ja niinpä vastuullisuuskysymykset muun muassa ilmastonmuutoksen hillitsemisen suhteen nousevat tekemisessä yhä enemmän esiin. Lainsäädäntö ja siihen liittyvät ympäristövaatimukset tulevat tavallisesti hieman jälkijunassa, mutta meille on jo nyt tärkeää tehdä asiat mahdollisimman kestävästi ja hyvin. Joutsenmerkki auttaa meitä toimimaan kehityksen kärjessä.”, JM Suomen myynti- ja markkinointijohtaja Susanna Virta kertoo.

Joutsenmerkki rajaa jonkin verran asukkaiden materiaalivalintoja, mutta se turvaa työntekijöille ja asukkaille turvallisemman ympäristön. Rakennusvaiheessa tai sen jälkeen kenenkään ei tarvitse käsitellä aineita tai tarvikkeita, jotka eivät olisi turvallisia. Laadukkaammat ja kestävämmät materiaalit takaavat myös paremman lopputuloksen, jonka arvo säilyy myös tulevaisuudessa. Asunnon omistajalle se tarkoittaa aitoa tapaa asua ympäristöystävällisemmin.

“Joutsenmerkki-rakentaminen mahdollistaa luonnon kannalta kestävämmän rakennetun ympäristön. Samalla Joutsenmerkki kertoo rakentamisen vastuullisuudesta ja läpinäkyvyydestä”, Susanna Virta tiivistää.

Nokkos-mustikkasmoothien resepti:

nokkos-mustikkasmoothie

nokkos-mustikkasmoothie

2 isoa annosta

 

 • 2 dl nokkosia
 • 200 g pakastemustikoita
 • 2 nektariinia tai persikkkaa
 • 2 rkl tahinia
 • 2 ½ dl kreikkalaista jogurttia
 • 2 dl kookosvettä tai omenamehua
 • ½ sitruunan mehu

 

Ryöppää nokkoset eli keitä niitä minuutti-pari. Siirrä siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Hienonna veitsellä ja laita tehosekoittimeen yhdessä pakastemustikoiden kanssa (halutessasi jätä hieman mustikoita koristeeksi).

Leikkaa nektariinit paloiksi, poista kivet. Lisää tehosekoittimeen loppujen aineiden kanssa. Surauttele sileäksi. Maista ja lisää hieman hunajaa, jos kaipaat makeampaa smoothieta. 

Jaa nokkos-mustikkasmoothie laseihin ja koristele mustikoilla, jos säästit niitä sitä varten. Tarjoile heti.

nokkos-mustikkasmoothie