Kaupallinen yhteistyö: Sydänliitto
Satokausikalenteri 2020 pitää ensimmäistä kertaa sisällään tietoa sydänterveellisestä ruokavaliosta. Yhteistyö Satokausikalenterin ja Sydänliiton välillä on luontevaa, ovathan kasvikset terveellisen ruokavalion perusta. Tänä vuonna paneudumme sydämen terveyteen vastustamattoman herkullisen reseptiikan sekä asiantuntija-artikkelien kautta. Tämä artikkeli julkaistaan myös Sydän-lehdessä.
Ruoantuotanto sekä -kulutus ovat toiseksi suurin tekijä, joka kasvattaa hiilijalanjälkeä. Ainoastaan asuminen on merkittävämmässä roolissa ja ruoan jälkeen kolmannella sijalla on liikkuminen. Ruoantuotannon vaikutuksia on vaikea ymmärtää kokonaisvaltaisesti hetkessä, mutta niihin kannattaa perehtyä. Yksinkertaistettuna voidaan todeta, että mitä monimutkaisempi tuotantoprosessi, sitä enemmän päästöjä.
Yhä useampi huomioi syömisessään ympäristön. Monet ekologisesti paremmat vaihtoehdot ovat myös muulla tavalla kannattavia: terveellisempiä, tuoreempia ja edullisempia.
Syö sesongin mukaan – säästä ympäristöä
Luontaisen kasvukauden eli sesongin aikaan kasvisten tuottaminen vaatii vähemmän lisäponnisteluja, kuten valoa tai lämpöä, kuin sesongin ulkopuolella. Mahdollisimman lähellä tuotettujen kasvisten kuljetuksesta ja varastoinnista koituvat ympäristöpäästöt ovat pienemmät kuin kauempaa tulevalla, toisaalta valinnoissa kannattaa huomioida myös tuotannon päästöt.
Suomen kasvukausi on lyhyt moniin muihin sijainteihin verrattuna.Tämän vuoksi on järkevää monipuolistaa ruokavaliota tuontivihanneksilla, myös niiden kohdalla valinnat on syytä tehdä sesonkien mukaan.
Lisää kasviksia, vähennä eläinperäisten tuotteiden osuutta
Syömisen ympäristövaikutuksia voi pienentää merkittävästi vähentämällä eläinperäisten tuotteiden käyttöä ja kiinnittämällä huomiota siihen, minkälaisia tuotteita valitsee. WWF:n Lihaopas antaa näkökulmaa erilaisten proteiinivaihtoehtojen ympäristövaikutuksiin.
Lisäämällä kasvisten osuutta kokkauksessa muiden raaka-aineiden osuus vähenee kuin huomaamatta. Kasviksia tulisi syödä puoli kiloa päivässä, niitä kannattaa lisätä reippaasti päivän jokaiselle aterialle.
Ruoka ei kuulu roskikseen
Kaikista turhinta kulutusta on syömättä jätetty ruoka, jonka tuotantoon, kuljettamiseen ja säilyttämiseen kulunut energia heitetään kirjaimellisesti roskiin.
Vinkkejä ruokahävikin välttämiseen:
- Syö ensin se mikä pilaantuu ensin. Älä tee uutta ruokaa kun edellinen on vielä kesken.
- Säilytä ruoka oikein. Säilytystiedot kannattaa tarkistaa pakkauksesta. Vihannesten säilytyslämpötilat löydät Satokausikalenterista. Pidä huoli, että nopeasti pilaantuvat tuotteet ovat jääkaapissa hyvin näkyvillä.
- Älä hamstraa. Osta tuoretuotteita sen verran kuin tarvitset. Tyhjennä myös kuivakaapit säännöllisesti, kuiva-aineetkaan eivät ole ikuisia.
- Pakasta liian iso ruokasatsi ja ylikypsyyttä lähestyvät hedelmät.
- Arvioi päiväyksen ylittäneen aineksen syömäkelpoisuus haistamalla tai maistamalla. Useimmat kasvikset voi hyödyntää hieman nahistuneenakin.
- Käytä luovuutta ja hyödynnä raaka-aineet kokonaisvaltaisesti.
Lue myös:
Nauti kaikista kasviksista sydämesi kyllyydestä
Lue lisää sydänterveydestä sydän.fi ja ota seurantaan myös sydämelliset sometilit Facebookissa Suomen sydänliitto ja Instagramissa @sydänliitto!
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.