Kaupallinen yhteistyö: Apetit

Hyvä kastike tai nokare dippiä nostaa arkiruoan peruspöperöstä herkkuateriaksi. Kotitekoinen majoneesi on näppärä ja nopea valmistaa, ja makuvaihtoehtoja voi varioida melkeinpä loputtomiin. Satokausi-keittiössä valmistuu huhtikuussa pimientos de Padrón -paprikamajoneesia, johon on kiva dippailla Apetit Bataatti-kikherne Ringsejä tai kevätkääryleitä. Lisää lautaselle reilusti kasviksia, ja lyömätön dippailulautanen on valmis.

Monipuolinen Apetit Rypsiöljy on keittiöiden luottotuote

Monen koukuttavan kastikkeen ja marinadin perusta on hyvälaatuinen öljy: se toimii pohjana niin pestolle, vinegretille kuin majoneesillekin. Usein on fiksua valita miedon makuinen vaihtoehto, joka saa muut ainekset laulamaan. Kastikkeisiin ja dippeihin voi myös helposti ujuttaa sesongin kasviksia ja yrttejä, samalla soosit saavat makua ja väriä. 

Suomessa puristettu ja 100 prosenttisesti kotimaisesta siemenistä valmistettu Apetit Rypsiöljy on monikäyttöinen ja neutraalin makuinen joka kodin luottotuote, jonka rasvahappokoostumus puhuu puolestaan. Rypsiöljy sisältää muun muassa omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä elimistön solujen rakenteille. Apetitin rypsiöljyille on myös myönnetty sydänmerkki. 

Pimientos de Padrón -paprikat maistuvat makeiksi paahdettuina

Valloittavan vihreät pimientos de Padrónit ovat alun perin kotoisin Espanjan Padrónista, josta tapaspöydästä tutut pikkupaprikat ovat levinneet maailmalle. Paprikat ovat erityisen herkullisia kovassa lämmössä paistettuna tai grillattuna, ja tarjoillaan usein aivan tummiksi ja makeiksi paahtuneina. Sesongissa olevat miedot paprikat säilyvät parhaiten 7–8 asteessa.

Surauta hetkessä paahdetuilla Padrón-pikkupaprikoilla maustettu majoneesi. Sauvasekoittimen ja korkean, kapeareunaisen kulhon avulla se käy näppärästi. Perinteiseen majoneesiin tarvitset kananmunan, sitruunamehua tai viinietikkaa, suolaa, sinappia ja rypsiöljyä. Olennaista on, että ainekset ovat huoneenlämpöisiä, jotta ne eivät erotu toisistaan. Enemmän makuvivahteita kaipaava voi maustaa majoneesin vaikka valkosipulilla, chilillä tai Apetitin maustetuilla rypsiöljyillä, esimerkiksi Apetit Sitruuna-basilika.

Pimientos de Padrón -majoneesi ja kevätkääryleet

noin 3 dl valmista majoneesia

25 min

Ainekset

  • noin 10 kpl Pimientos de Padrón -paprikoita 
  • 3 dl Apetit Rypsiöljyä
  • 1 kananmuna 
  • 2 tl sitruunamehua 
  • 1–2 tl sinappia 
  • 0,5 tl suolaa 

Apetit Bataatti-kikherne Ringsejä tai kevätkääryleitä ja sesongin kasviksia dippailuun. Ekstrarapeat ringsit saat uppopaistamalla ne.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Asettele paprikat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda paprikoita uunissa 15 minuuttia. Nosta uunista ja anna jäähtyä hetki. Poista paprikoiden kanta sekä siemenet. Kuori paprikoista kuminen pinta mahdollisimman hyvin. 

Valmista majoneesi. Riko huoneenlämpöinen kananmuna sauvasekoittimen kulhoon tai muuhun korkeareunaiseen ja kapeaan kannuun. Mittaa joukkoon sitruunamehu, suola, sinappi ja lopuksi öljy. Upota sauvasekoitin kulhon pohjalle, käynnistä sauvasekoitin ja nosta hitaasti ylöspäin. Lisää lopuksi majoneesin joukkoon paahdetut paprikat ja surauta sileäksi sauvasekoittimella. Majoneesi säilyy jääkapissa ilmatiiviissä rasiassa 3–5 päivää. 

Kevätkääryleet

12 kpl kääryleitä

Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan.

Wokkaa öljyssä kasvikset ja anna jäähtyä huoneenlämmössä sen aikaa, kun valmistelet filotaikinalevyt.

Ota yksi taikinalevy työpöydälle ja voitele kauttaaltaan öljyllä. Laita toinen taikinalevy päälle ja öljyä hyvin reunoja myöten. Leikkaa taikinalevyt kuuteen neliön muotoiseen osaan. Nostele kasviksia noin ruokalusikallinen jokaiselle palalle. Taita alareuna kasvisten päälle, jonka jälkeen taittele sivureunat, jotta kasvikset eivät pursua päistä ulos. Rullaa taikina napakaksi rullaksi.

Uppopaista rypsiöljyssä 190 asteessa molemmin puolin kauniin ruskeaksi. Tarjoile haluamasi kastikkeen kanssa.

Uppopaisto 190°C noin 1 minuutti per puoli, Airfryer 195°C noin 2 minuuttia

Lisää nopeita, arkea helpottavia reseptejä löydät Apetitin verkkosivuilta. Ota myös Instagram-tili seurantaan @apetitruoka!

Pysy linjoilla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista.