Kajottikurpitsa eli vihannespäärynä on vihreä, päärynää muistuttava kurpitsa, jossa on erittäin mieto maku. Ruoanvalmistuksessa sitä käytetään kesäkurpitsan tavoin. Kajottikurpitsaa käytetään raaka-aineena erityisesti louisianalaisessa cajun-maaseuturuoassa, jossa se usein yhdistetään erilaisten rapujen kanssa. Neutraalin makunsa puolesta kajottikurpitsa on kuitenkin helposti yhdistettävissä moniin eri ruokakulttuureista vaikutteita saaneisiin ruokalajeihin!
.
Mieto ominaismaku ja huokoinen rakenne kantavat ruoan mausteisuutta
Kajottikurpitsan sesonki ajoittuu syyskuusta marraskuulle, jolloin sitä on löydettävissä isompien markettien vihannesosastolta. Kajottikurpitsa on sukua niin kurpitsalle kuin melonillekin, ja koostumukseltaan se on hieman tahmeaa. Kurpitsan sisällä on suuri siemen, joka on myös syötäväksi kelpaava. Kuori on ohut, eikä kajottikurpitsaa ole välttämätöntä kuoria.
Kajottikurpitsa ei sisällä valtavia määriä vitamiineja, mutta jonkin verran kuituja ja vain vähän energiaa. Kajottikurpitsa on erittäin monipuolinen raaka-aine käytettäväksi monissa eri ruokalajeissa sen miedon makunsa ja itseensä runsaasti makua imevän rakenteensa vuoksi. Huokoisen koostumuksensa ansiosta se myös kypsyy melko nopeasti – kokonaisena paahdettuna noin 20 minuutissa ja esimerkiksi pataruokaan paloiteltuna alle 10 minuutissa.
Helposti lähestyttävä makunsa ja helppoutensa ansiosta
Kotimaisessa keittiössä kajottikurpitsaa kannattaa hyödyntää kesäkurpitsan tavoin. Kokeile esimerkiksi täytettynä tai erilaisiin lämmittäviin pataruokiin kuutioituna. Kajottikurpitsa soveltuu myös raakana syötäväksi salaateissa tai vaikka leivän päälle viipaloituna! Parhaimmillaan kajottikurpitsa istuu kuitenkin yhdistettynä aasialaiseen ruokaan, cajunkeittiöön tai latinalaisesta amerikasta inspiraationsa saaneisiin ruokalajeihin.
Kajottikurpitsa sopii äärimmäisen hyvin wokkeihin, salsaan tai currykastikkeisiin. Helpon esikäsittelyn ja miedon makunsa puolesta tähän kasvikseen on äärimmäisen helppo tarttua ja tutustua! Kokeile ennakkoluulottomasti resepteissä, joissa on käytetty kesäkurpitsaa korvaamalla se nyt kajottikurpitsalla. Tästä valmistuvat raikkaat, tuoreet raasteet ja salaatit, kypsennetyt padat, muhennokset, keitot ja gratiinit sekä myös makeat ja mehevät leivonnaiset kuten kuppikakut, piirakat ja kakkupohjat! Vain mielikuvitus on kajottikurpitsan kanssa rajana!
Haluatko tietää jatkossakin, mitkä kasvikset maistuvat maukkaimmilta juuri nyt? Tilaa Satokausikalenteri 2025 suoraan kotiovellesi verkkokaupastamme. Kalentereissa on esiteltynä yli 200 kasviksen sesonkitiedot ja käyttötarkoitukset! Vuoden 2025 Satokausikalenterissa on myös joka kuukaudelle reseptejä, joissa pääset hyödyntämään kauden kasviksia parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Tutustu kauden resepteihin myös sivuillamme satokausi.fi.
Ja pysy linjoilla Satokausikalenterin somekanavissa @satokausikalenteri, jossa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.