Kaupallinen yhteistyö: Santa Maria
Värikäs ruoka piristää yhdessä lisääntyvän auringon valon kanssa! Kehittelimme iloisen värisen, terveellisen ja sopivasti eksoottisen kulhoruoan kotimaisesta kaalista ja muista sesongin vihanneksista.
Punakaali – talven kotimainen vitamiinipommi
Kotimaista punakaalia on hyvin tarjolla myös talvella ja tätä vitamiinipommia kannattaa ehdottomasti opetella käyttämään monipuolisesti. Punakaali sopii tarjottavaksi sellaisenaan, mutta toimii myös pitkään haudutettuna, nopeasti wokattuna ja vaikkapa pikkelöitynä. Punakaalin lempeä maku sopii niin perinteisiin suomalaisiin ruokiin kuin eksoottisempiinkin ruokalajeihin. Valkokaaliin verrattuna punakaali on hieman makeampi ja se sisältää enemmän C-vitamiinia. Punaisen sävyn kaalille antaa antosyaani, flavonoidien ryhmään kuuluva antioksidanttipitoinen pigmentti. Antosyaania on myös purppurassa bataatissa, jota on vihdoinkin alkanut löytymään suomalaisten markettien vihannesosastoilta!
Eksoottista makua helposti valmiilla maustesoksilla
Bulgogi on perinteinen korealainen ruokalaji, jossa maustetut ja paistetut lihasuikaleet syödään riisin kanssa salaatinlehteen käärittynä. Santa Marian Korean BBQ Bulgogi mausteseoksen avulla tämän eksoottisen herkun tekeminen on todella helppoa, mutta mausteseos sopii hyvin muihinkin ruokiin.
Teimme oman versiomme bulgogista trendikkään kulhon muodossa. Värikäs bulgogi bowl on vegaaninen ruoka, jota on helppo muokata Satokausi-ajattelun mukaiseksi käyttämällä kulloinkin sesongissa olevia vihanneksia. Maustoimme Nyhtökauran Korean BBQ Bulgogi mausteseoksella ja kulhon pohjalla käytimme kvinoaa. Päälle asettelimme rapeaksi paistetun Nyhtökauran lisäksi marinoitua punakaalia, raikasta tuoretta mangoa sekä paahdettua oranssia ja purppuraa bataattia. Annoksen viimeistelee herkullisen tulinen maapähkinävoikastike.
Voit hyvin esivalmistella bulgogi bowlin eri komponentit hyvissä ajoin ja paistaa Nyhtökauran sekä kuumentaa bataatit juuri ennen tarjoilua.
Santa Marian Asia-sarjasta löytyy myös tässä reseptissä tarvittavat soijakastike, riisiviinetikka ja sambal oelek -chilikastike.
PS. Ihanat eksoottiset hedelmät ovat edelleen sesongissa ja ne sopivat hyvin esimerkiksi hedelmäsalaattiin!
Bulgogi bowl & maapähkinävoikastike
neljälle
bulgogi bowl:
- 1 pkt (240 g) Nyhtökauraa
- 1 pss Santa Maria Korean BBQ Bulgogi mausteseosta
- 1 rkl öljyä
- 1 rkl vettä
- 2 dl kvinoaa
- 1 kypsä mango
marinoitu punakaali:
- 200 g punakaalia
- ½ rkl öljyä
- ½ rkl riisiviinietikkaa
- ripaus suolaa
paahdetut seesamibataatit:
- 500 g bataattia (oranssia ja/tai purppuraa)
- 1 rkl seesamiöljyä
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 rkl seesaminsiemeniä
- ripaus mustapippuria
maapähkinävoikastike:
- ¾ dl maapähkinävoita
- ½-1 ½ rkl sambal oelekia tai muuta chilikastiketta
- 1 ½ rkl riisiviinietikkaa
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 limen mehu (2 rkl)
Sekoita Korean BBQ Bulgogi mausteseos, öljy ja vesi tahnaksi ja sekoita se Nyhtökauran joukkoon. Anna marinoitua noin puoli tuntia. Paista Nyhtökaura rapeaksi tilkassa öljyä. Käytä kuumana.
Huuhtele kvinoa kuumalla vedellä ja keitä se kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuori ja leikkaa mango kuutioiksi.
Valmista marinoitu punakaali, paahdetut seesamibataatit ja maapähkinävoikastike alla olevien reseptien mukaan. Jaa kaikki ainekset neljään kulhoon ja tarjoile maapähkinävoikastikkeen kanssa.
marinoitu punakaali:
Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi. Hiero joukkoon öljy, etikka ja suola. Laita jääkaappiin tekeytymään.
paahdetut seesamibataatit:
Kuori bataatit ja leikkaa kuutioiksi. Sekoita keskenään öljyt, soijakastike, seesaminsiemenet ja pippuri. Mausta bataatit seoksella ja levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda 200 asteessa n. 15-25 minuuttia, kunnes sopivan kypsiä. Käytä kuumana.
maapähkinävoikastike:
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tulisuutta srirachalla, suolaisuutta soijakastikkeella tai hapokkuutta etikalla tai limen mehulla.
Seuraa Santa Mariaa myös Facebookissa ja Instagramissa @santamariafinland, niin pysyt makujen ja mausteiden uusien tuulien matkassa.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.