Kaupallinen yhteistyö: Apetit
Vihreiden papujen sesonki on lyhyt, mutta se iloksemme jatkuu pakastimessa. Pakastetut pavut sopivat moneen ja kehittelimme niistä kaksi erilaista reseptiä: koukuttavat juusto-valkosipulipavut sekä salaatin, jossa vihreiden papujen lisäksi maistuu jalapeno ja marinoitu punasipuli.
Vihreä papu on helppo ja ravitseva lisä ruokavalioon
Kauniin vihreä Apetit vihreä papu on miellyttävän makuinen ja erittäin ravintorikas vihannes, joka sisältää mm. runsaasti foolihappoa sekä mukavan määrän proteiinia ja kuituja. Apetitilla kaikki vihannekset käsitellään (pestään, pilkotaan, höyrytetään) ja pakastetaan tehokkaasti ja ammattimaisesti, jolloin niiden ravintoarvot pysyvät parhaalla mahdollisella tasolla. Nopea käsittely lopettaa kasvisolujen luontaisen toiminnan ja pysäyttää nahistumisprosessin.
Kaikki pavut tulee nauttia kypsennettynä, niin myös vihreät pavut. Pavut ryöpätään ennen pakastusta, mutta ne tulee silti kuumentaa huolellisesti ennen käyttöä. 4-5 minuutin keittäminen hoitaa asian ja pavut voi sen jälkeen syödä sellaisenaan tai käyttää esimerkiksi salaatteihin. Pavut voi kypsentää myös uunissa, mikrossa tai pannulla.
Apetitin tuotteet ovat mahdollisuuksien mukaan kotimaisia, mutta kaikkia vihanneksia ei kasvateta Suomessa tarpeeksi tai ollenkaan. Tällöin suositaan pitkäaikaisia, vastuullisesti toimivia viljelijöitä ja toimittajia, jotka täyttävät yrityksen toimittajavaatimukset. Toimittajavaatimuksiin sisältyy mm. eettisiä, sosiaalisia ja ympäristöä koskevia vastuullisia toimintaperiaatteita. Ulkomaisetkin tuotteet pyritään ostamaan mahdollisimman läheltä ja Apetit Vihreät pavut tulevatkin Belgiasta.
Papureseptejä arkeen ja juhlaan
Pakastealtaasta löytyvät pavut ovat helppo tapa lisätä terveellisten vihannesten määrää ruokavaliossa. Papuja voi kipata pakastepussista esimerkiksi wokkeihin, munakkaisiin sekä erilaisiin keittoihin ja kastikkeisiin. Ne toimivat mainiosti myös sellaisenaan lisukkeena.
Kehittelimme kaksi erilaista papureseptiä, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaankin. Juusto-valkosipulipavut maistuvat esimerkiksi liha- tai kalaruoan lisukkeena tai sellaisenaan hyvän vaalean leivän kaverina. Pavuista valmistuu myös mainio simppeli salaatti, jossa maistuvat myös miellyttävän tulinen jalapeno ja makea marinoitu punasipuli. Molemmat ruoat sopivat myös noutopöytään nostettavaksi tai esimerkiksi brunssilla tarjottavaksi.
Kokeilitko muuten jo Apetit kotimaisista herneistä valmistettavaa hernehummusta? Kata vaikka viikonlopun brunssipöytään kaikki nämä kolme ihastuttavan vihreää ruokaa!
Juusto-valkosipulipavut
Neljälle
- 2 pss (a 200 g) Apetit Vihreitä papuja paloina
- 4 valkosipulinkynttä
- ½ dl oliiviöljyä
- ½ dl raastettua parmesaania
- ½ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
- 1 pallo mozzarellaa
- 1 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
Levitä vihreät pavut kevyesti voideltuun uunivuokaan. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita keskenään oliiviöljy, parmesaaniraaste, valkosipuli, suola ja mustapippuri. Sekoita seos papujen joukkoon. Paista papuja 200 asteessa 15 minuuttia. Revi mozzarella vuoan pinnalle ja siirrä vuoka uunin grillivastusten alle viideksi minuutiksi, tai kunnes juusto on sulanut ja kauniin paistuneen väristä. Tarjoile heti.
Salaatti vihreistä pavuista, marinoidusta punasipulista ja jalapenosta
Neljälle
- 2 pss (a 200 g) Apetit Vihreitä papuja paloina
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 tl marinoitujen punasipulien lientä
- suolaa & mustapippuria
- 1 tuore jalapeno
- tuoretta basilikaa
Marinoidut punasipulit:
- 1 pieni punasipuli
- 2 rkl sokeria
- 2 rkl valkoviinietikkaa
Keitä vihreitä papuja suolalla maustetussa vedessä viisi minuuttia. Jäähdytä nopeasti esim. jäävedessä. Valuta. Sekoita papujen joukkoon oliiviöljy ja marinoitujen punasipulien liemi, mausta suolalla ja mustapippurilla.
Leikkaa jalapeno ohuiksi renkaiksi (poista siemenet halutessasi). Levitä marinoidut pavut tarjoiluvadille ja asettele päälle jalapenot ja marinoidut punasipulit. Viimeistele tuoreella basilikalla.
Marinoidut punasipulit:
Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. Mittaa kaikki ainekset pieneen kattilaan ja anna kiehahtaa. Peitä kattila kelmulla ja siirrä sivuun jäähtymään. Punasipulit ovat valmiita, kun ovat jäähtyneitä.
Apetitin uusituilta verkkosivuilta löydät runsaasti herkullisia reseptejä ja vinkkejä kasvisten lisäämiseen ruokavaliossasi. Seuraa Apetitia myös Facebookissa ja Instagramissa!
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.