Kaupallinen yhteistyö: Santa Maria
Tervetuloa Satokausikalenterin ja Santa Marian pieneen maustekouluun, jossa opimme parhaat makuparit syksyn sesonkivihanneksille. Kehittelimme viisi upeaa kasvislisuketta, jotka maistuvat myös vaikkapa joulupöydässä!
Mausteet viimeistelevät ruoan
Santa Marian maustevalikoima on laaja: yli sadan tuotteen joukosta löytyy mauste joka tarpeeseen. Toiset vannovat valmiiden mausteseosten nimiin, toiset taas haluavat valita käsin jokaisen ruokaan tulevan mausteen. Vaikka sesongin vihannekset maistuvat ihanilta ihan vain sellaisinaankin, tuovat mausteet lisäarvoa ruoalle ja viimeistelevät makuelämyksen. Maustamisen maailmassa vain mielikuvitus on rajana, kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia makupareja.
Kuivatut yrtit ovat mainioita perusmausteita. Toisin kuin tuoreet yrtit, kannattaa kuivatut lisätä ruokaan jo alkuvaiheessa, jotta niistä saa kaiken maun ja aromin irti.
Kuivattu minttu on ihana mauste esimerkiksi tzatzikiin ja muihin jogurttikastikkeisiin ja se maustaa cayennepippurin kanssa myös paahdetuista fenkolista, porkkanasta ja punasipulista tehtyä lisuketta.
Rosmariini on perinteinen lammas- ja riistaruokien maustaja, joka toimii hyvin myös marinadeissa ja välimerellisissä ruoissa. Nyt maustoimme paahdetuista kukkakaalista ja bataatista tehdyn lisukkeen rosmariinilla ja currylla.
Hienovivahteinen rakuuna on bearnaise-kastikkeesta tuttu mauste, joka sopii hyvin myös broileri- ja kalkkunaruokiin sekä erilaisille vihanneksille, kuten porkkanalle, kaalille ja perunalle. Sitruunaiset rakuunaperunat ovat upea lisuke hienommallekin aterialle!
Meirami pitää voimakkaista ruoista. Perinteisesti meiramilla maustetaan vahvanmakuisia liharuokia, mutta se antaa upean säväyksen myös kaaliruoille. Meiramilla ja valkosipulirouheella maustetut kaalilohkot tekevät vaikutuksen aterialla, tarjoile ne esimerkiksi lampaankyljysten tai riistapadan kanssa.
Aromaattiset mausteet neilikka ja anis sopivat jouluun. Neilikka on tuttu erilaisista leivonnaisista ja se maustaa myös monet porsaanliha- ja kaaliruoat. Lakritsaisella aniksella maustetaan usein leipiä ja äyriäisruokia. Neilikka ja anis yhdessä juustokuminan kanssa maustavat nauriista ja omenasta tehtyä lisuketta, joka sopii erityisen hyvin joulupöytään kinkun tai kalkkunan kanssa tarjottavaksi.
Paahdettua fenkolia, porkkanaa ja punasipulia
- 1 fenkoli (n. 350 g)
- 3 porkkanaa (n. 400 g)
- 1 punasipuli (n. 100 g)
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- 1 tl Santa Maria minttua
- ½ tl Santa Maria cayennepippuria
- ½ tl Santa Maria Black & Whitea
Halkaise fenkoli, leikkaa kova kanta pois ja leikkaa fenkoli suikaleiksi. Kuori porkkana ja leikkaa se lanteiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se lohkoiksi. Levitä vihannekset leivinpaperin päälle uunipellille.
Sekoita keskenään oliiviöljy, valkoviinietikka ja mausteet. Sekoita seos vihannesten joukkoon.
Paahda vihanneksia 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Paahdettua kukkakaalia ja bataattia
- 1 kukkakaali (n. 500 g)
- 1 bataatti (n. 500 g)
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 ½ tl Santa Maria currya
- 1 tl Santa Maria rosmariinia
- ½ tl Santa Maria Black & Whitea
Revi kukkakaali käsin suupalan kokoisiksi kukinnoiksi. Kuori bataatti ja leikkaa se kuutioiksi. Levitä vihannekset leivinpaperin päälle uunipellille.
Sekoita keskenän oliiviöljy, sitruunamehu ja mausteet, sekoita seos vihannesten joukkoon.
Paahda vihanneksia 20 asteessa noin 20-25 minuuttia.
Rakuuna-sitruunaperunat
- 1 kg kiinteitä pieniä perunoita
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl sitruunanmehua
- 1 sitruunan kuori raastettuna
- 2 tl Santa Maria rakuunaa
- ½ tl Santa Maria Rock Salt -suolaa
Pese perunat huolellisesti tai kuori ne halutessasi. Leikkaa perunat puoliksi pituussuunnassa. Levitä perunat leivinpaperin päälle uunipellille.
Sekoita keskenään oliiviöljy, sitruunan mehu ja kuoriraaste sekä rakuuna ja suola. Sekoita mausteseos perunoiden joukkoon.
Paahda perunoita 200 asteessa noin puoli tuntia.
Paahdetut kaalilohkot
- ½ valkokaali (n. 500 g)
- 3 rkl oliiviöljyä
- ½ rkl Santa Maria meiramia
- 1 tl Santa Maria valkosipulirouhetta
- ½ tl Santa Maria Black & Whitea
- sitruunalohkoja
Leikkaa kaali neljään lohkoon niin, että ne pysyvät kannasta kiinni. Levitä lohkot leivinpaperille uunipellille.
Sekoita keskenään oliiviöljy ja mausteet. Sudi tai lusikoi mausteseosta kaalilohkoille molemmin puolin.
Paahda kaaleja 200 asteessa 15 minuuttia. Käännä ne sitten ympäri ja paista vielä 10 minuuttia.
Nauris-omenalisuke
- 2 naurista (n. 700 g)
- 2 pientä kotimaista omenaa
- 1 punasipuli
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- 1 rkl hunajaa
- ¼ tl Santa Maria neilikkaa
- ½ tl Santa Maria anista
- ¾ tl Santa Maria juustokuminaa
- ½ tl Santa Maria Rock Salt -suolaa
Kuori nauriit ja leikkaa ne sopiviksi suupaloiksi. Irrota omenista siemenkodat ja leikkaa ne lohkoiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se lohkoiksi. Levitä vihannekset leivinpaperille uunipellille.
Sekoita keskenään oliiviöljy, valkoviinietikka, hunaja ja mausteet. Sekoita mausteseos vihannesten joukkoon.
Paahda nauris-omenalisuketta 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Seuraa Santa Mariaa myös Facebookissa ja Instagramissa @santamariafinland, niin pysyt makujen ja mausteiden uusien tuulien matkassa.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.