Kaupallinen yhteistyö MTK
Kesäinen varhaisperuna on jälleen täällä! Tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin alkaneet istutukset ja pitkä, tasaisen viileä kasvukausi lupaavat erityisen maukkaan ja laadukkaan sadon. Ensimmäiset kotimaiset herkkupotut ovat jo löytäneet tiensä suomalaisiin keittiöihin.
Varhaisperuna on kesän ykkösherkku
Tänä vuonna varhaisperunan istutukset alkoivat poikkeuksellisen aikaisin sääolosuhteiden ollessa suotuisat, ja ensimmäiset istutukset tehtiin jo maaliskuun alussa. Pääsiäisen jälkeen viilennyt sää hidasti perunoiden kasvua, mutta siitä huolimatta sato etenee normaalissa aikataulussa ja ensimmäiset kotimaiset varhaisperunat ovat jo löytäneet tiensä suomalaisten lautasille.
Tunnista aito suomalainen varhaisperuna
Miten sitten erottaa aidon, kotimaisen varhaisperunan? Tunnusmerkkejä on useita. Aito suomalainen varhaisperuna on ohutkuorinen, ja kuori irtoaakin jopa pelkällä sormella pyyhkäisemällä. Kotimaisen varhaisperunan maku on makea ja raikas ja suutuntuma täyteläinen ja napakka. Lisäksi alkuperämerkintä paljastaa paljon: aidossa suomalaisessa varhaisperunassa lukee selvästi ”Suomi” tai pakkauksessa on näkyvillä tuottajan nimi.
Vinkkejä varhaisperunan käsittelyyn ja säilytykseen
Varhaisperuna on tuoretuote, joka maistuu parhaalta mahdollisimman pian sadonkorjuun jälkeen. Ihanteellista olisi, jos peruna olisi nostettu pellolta samana päivänä, kun se päätyy keittiöösi.
“Kotimainen varhaispottu tarjoaa makuelämyksen, jota ei voi korvata tuontiperunalla. Kaupassa kannattaa rohkeasti kysyä perunan alkuperästä ja kannustaa kauppiasta hankkimaan laariin suomalaisia, laadukkaita varhaisperunoita. Tuore peruna menee varmasti kaupaksi ja herkkusuut kiittävät” lupaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.
- Valitse laadukkaat perunat: Kaupasta valitse aina mahdollisimman tuoreita ja napakoita yksilöitä.
- Oikea säilytys: Säilytä perunat jääkaapissa paperipussissa – vältä muovia, jotta ne pysyvät raikkaina pidempään.
- Valmistus: Keitä varhaisperunat perinteisesti kuorineen. Keittoaika on yleensä noin 15–20 minuuttia.
- Nauti klassisesti: Valmiit perunat ovat vertaansa vailla nokareella voita ja reilulla annoksella tilliä – täydellinen kesäherkku!
Lisää varhaisperunavinkkejä löydät @voimaakasviksista tililtä!
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme päivittäin reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.