Kaupallinen yhteistyö: Risenta

 

Chiavanukkaat ovat helppoja ja terveellisiä aamu- ja välipaloja. Syksyn pimeydessä maistuu appelsiinilla raikastettu suklaavanukas, joka saa terveellisiä rasvoja ja muita ravintoaineita avokadosta sekä kotitekoisesta seesamimaidosta.

 Klassikkomakupari appelsiini ja suklaa

C-vitamiinipitoiset appelsiinit tuovat piristystä syksyyn ja talveen. Intensiivistä appelsiinin makua saa raastamalla ruokien joukkoon kuorta. Tässä on hyvä suosia luomulaatuista appelsiinia. Appelsiini ja suklaa ovat tunnetusti mainio makupari, joka maistuu myös kehittelemässämme chiavanukkaassa.

Chiasiemenillä on hyvin pitkä historia ruoka-aineena, jo muinaisten atsteekkien tiedetään käyttäneen niitä. Ne sisältävät mm. omega-3-rasvahappoja, proteiineja ja kuitua. Helppo tapa nauttia chiasiemeniä on valmistaa niistä herkullista vanukasta sekoittamalla siemeniä nesteeseen, jossa ne turpoavat ja lopputuloksena on herkullinen paksu hyytelö, jota voi maustaa oman makunsa mukaan. Chiahyytelö toimii myös loistavasti erilaisten jälkiruokien tai smoothien pohjana.

Kasvijuomia on helppo valmistaa itse

Herkullisen chiavanukkaamme nesteeksi valitsimme itse tehdyn seesamimaidon. Seesaminsiemenet ovat hyvä valinta kasvijuoman ainekseksi, sillä ne sisältävät luonnostaan runsaasti kalsiumia. Itse tehty seesamimaito sopii chiavanukkaan lisäksi erilaisten smoothieiden ja puurojen pohjaksi.

Kasvijuomia on todella helppo valmistaa itse, tarvitaan vain hieman aikaa, tehosekoitin ja tiheä siivilä. Kaikki kasvijuomat voi valmistaa samalla periaatteella, kuin seesamimaito: ensin siemenet liotetaan, sitten surautellaan tehosekoittimessa ja lopuksi siivilöidään. Voit tehdä samalla ohjeella juomaa myös esim. kaurahiutaleista ja cashew-pähkinöistä.

Itse tehdyn seesamimaidon sijaan voit käyttää reseptissä myös valmista kaura- tai mantelimaitoa.

Syksyllä maistuu myös herkullinen sienipasta! Kurkkaa Risentan papupastasta valmistettu herkkuresepti täältä.

Appelsiini-suklaa chiavanukas

kahdelle

  • 1 kypsä avokado
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta
  • 2 rkl vaahterasiirappia
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 2 dl seesamimaitoa (tai kaura- tai mantelimaitoa)
  • ½ dl appelsiinin mehua
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • ½ dl Risenta chiasiemeniä

Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi sisus blenderiin. Lisää kaikki ainekset chiasiemeniä lukuunottamatta mukaan ja aja tasaiseksi. Sekoita chiasiemenet ja blendatut ainekset. Siirrä jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi. Voit koristella annokset appelisiinin siivulla ja ripauksella seesaminsiemeniä.

Seesamimaito

1 litra valmista maitoa

Liota seesaminsiemeniä reilussa määrässä vettä yön yli. Valuta ja huuhtele siemenet ja siirrä ne sitten tehosekoittimeen. Lisää joukkoon 1 l vettä sekä kivettömät taatelit. Blendaa seosta tehosekoittimessa muutama minuutti. Valuta seesamimaito harsokankaan tai todella tiheän siivilän läpi. Mausta maito ripauksella suolaa. Seesamimaito säilyy jääkaapissa muutaman päivän.


Seuraa Risentaa myös Facebookissa ja Instagramissa @risentasuomi, niin pysyt terveellisten tuotteiden ja reseptien aallonharjalla!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.