Äänestimme viikon kasvikseksi persimonin. Tämä makeahko, hieman luumultakin maistuva kasvis aiheuttaa monesti meille kuluttajille päänvaivaa usean eri nimellä myytävän lajikkeen muodossa. Kaiken kukkuraksi tämä tomaatin kaltainen ja etäisesti jopa kurpitsaa muistuttava kasvis luokitellaan helposti hedelmäksi, vaikka kyseessä on kasvitieteelliseltä luokitukseltaan marja. Tässä kirjoituksessa suhtaudumme persimoniin “hedelmänä”, koska sitä käytetään yleisimmin hedelmien tavalla.
Persimonit ovat viime vuosina yleistyneet hyvin varusteltujen ruokakauppojen tarjonnassa.
NIMI VAIHTELEE ALKUPERÄMAAN MUKAAN
Alunperin Kiinasta ja Japanista lähtöisin olevaa kakihedelmää kutsutaan alkuperämaan ja lajikkeen mukaisesti joko kakiksi, persimoniksi tai sharonhedelmäksi. Kaki muistuttaa hieman keltaista tomaattia ja kuori punertuu hedelmän kypsyessä. Raaka kaki sisältää paljon parkkihappoa, joten ne kelpaavat syötäviksi vasta kypsinä. Kypsyessään hedelmä pehmenee ja sen maku muuttuu hapottomaksi ja jopa hieman luumua muistuttavaksi.
Israelissa viljeltävä sharon on kaikkein pisimmälle jalostettu muoto, josta happamuutta aiheuttama happo on onnistuttu poistamaan. Siinä ei ole enää edes siemeniä ja se on raakanakin makeaa.
Espanjassa viljeltävät persimonit sisältävät niin tanniinia kuin parkkihappoakin, mutta ovat kypsänä erittäin makeita ja herkullisia. Satokauden aikana Espanjasta saapuvat lajikkeet ovat ekologisimpia, koska niitä voidaan kuljettaa suurissa erissä appelsiinien ja muiden sitrushedelmien “sivutuotteena”.
HIVENAINEITA JA KUITUJA
Persimon ja sen sukulaislajikkeet sisältävät runsaasti kuitua, terveellisiä fenolisia yhdisteitä, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, mangaania ja rautaa. Mangaanilla katsotaan olevan tärkeä rooli mm. aivojen, hermojen ja lihasten yhteistoiminnan rakentamisessa.On kuitenkin syytä muistaa, että keskimääräisiltä ravintoarvoiltaan persimon ei yllä esimerkiksi kotimaisten juuresten tasolle.
Laivalla tuodut persimonit ovat suhteellisen ekologisia, mutta eivät pärjää tässäkään asiassa kotimaisille juureksille.
RAAKA PERSIMON MAISTUU PAHALLE – NÄIN VALITSET KYPSÄN HEDELMÄN
Kypsän persimonin väri vaihtelee vaalen keltaisesta oranssiin ja sen vehriö irtoaa helposti. Kuoreen ja hedelmälihaan voi ilmestyä ruskeita pilkkuja, mutta se on vain hyvä merkki. Persimonin voi nauttia tuoreena, kypsennettynä, keitettynä tai kuivattuna. Kaki-lajikkeen kanssa kannattaa odottaa suosiolla sen kypsymistä ennen nauttimista. Hedelmän voi pistellä poskeen pesun jälkeen kokonaisena tai lohkoiksi leikattuna. Se sopii loistavasti erilaisiin salaatteihin, smoothieihin ja kastikkeisiin. Sen sokerinen ja pehmeä maku saattaa joidenkin mielestä tarvita rinnalle jotain kirpeää, kuten sitruunaa tai kotimaisia marjoja.
VAIHTELUA VALIKOIMAAN
Persimon on parhaillaan sesongissa ja sitä voi löytää hyvin varustelluilta hevi-osastoilta jopa yhtä edullisesti kun omenoita. Vaikka se saattaa tuntua hieman oudolta kasvikselta, siitä voi löytää piristävää vaihtelua yleisimpien hedelmien sijaan. Suosittelemme maistamaan sitä näin sesongin aikana. Sellerin lailla maku joko miellyttää tai ei miellytä. Tämä kasvis ei varmasti jätä ketään kylmäksi.
Persimonit sopii erinomaisesti myös pirtelöihin.
P.S. Jos hedelmä maistuu kitkerältä ja kuivattaa suuta, niin se on vielä raaka. Se kypsyy huoneenlämmössä, mutta kypsä hedelmä kannattaa säilyttää viileässä.
Lähteet ja lisälukemista:
http://foodfacts.mercola.com/persimmon.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Persimmon
http://ruoka.fi/ruokajutut/hedelmaopas/sharonhedelma
http://ruoka.fi/ruokajutut/hedelmaopas/sharonhedelma
http://www.kasvikset.fi/suomeksi/asiakkaille/kasvitieto/syotavat_kasvit/eksoottiset_hedelmat/kaki___persimoni___sharon