Kaupallinen yhteistyö: Atria

 

Talkoot suomalaisen ruoan puolesta jatkuvat, joko sinä olet osallistunut #sadonkorjuu-haasteeseen? Tänä syksynä yhdessä Atrian kanssa haluamme kasvattaa suomalaisen ruoan menekkiä merkittävästi. Näin syksyllä haasteeseen osallistuminen on erityisen helppoa, sillä ruokakauppojen hyllyt notkuvat suomalaisia kasviksia ja niiden herkullisia täydentäjiä muista tuotekategorioista. Lue lisää vuoden suurimmasta ruokatempauksesta ja katso kuinka sinä voit osallistua mukaan.

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa ja sen kunniaksi julkaisemme nyt herkullisen version hävikkiruokien ykkösestä, pyttipannusta.

Aromaattisen ruusukaalin makupariksi sopii mehevän makuinen ja rustiikkinen juustolla maustettu Atria Artesaani Lämminsavustettu Raakamakkara Gouda. Pistimme nämä pannulle yhdessä muiden kaalien kanssa ja lopputuloksena on huikean herkullinen kaalipyttipannu.  

ruusukaali

Pieni suuri ruusukaali

Tämän pyttipannun tähti on raakamakkaran lisäksi ruusukaali. Myös brysselinkaaliksi kutsuttu pikkuruinen kaalinkerä on lähtöisin, yllätys yllätys, Belgiasta. Se on suhteellisen nuori viljelyskasvi – ensimmäiset viralliset todisteet viljelystä löytyvät 1700-luvulta. Ruusukaali on usein väärinymmärretty kaali, joka esiintyy monien painajaisissa ylikypsäksi ja ruskeaksi keitettynä, pistävän makuisena pakollisena kasvislisukkeena. Voimme kuitenkin luvata, että oikein kypsennettynä ruusukaali on herkullista!

Ruusukaali on muiden kaalien tapaan hyvin terveellistä. Se sisältää runsaasti C-, K- ja A-vitamiineja sekä folaattia. Lisäksi siinä on kuitua jopa enemmän kuin muissa kaaleissa.

Ruusukaalin voi halutessaan keittää tai höyryttää kevyesti, mutta parhaiten sen aromit tulevat esille pannulla paistaen tai uunissa paahtaen. Oikein kypsennetty ruusukaali on kauniin vihreän väristä ja purutuntumaltaan napakka.

Pyttipannu 2.0

Pyttipannu on tunnettu ja rakastettu ruokalaji Suomessa ja Ruotsissa. Perinteisesti se sisältää paistettua perunaa, sipulia ja jonkinlaista lihaa, esimerkiksi makkaraa. Pyttipannu on oivallinen hävikinestoruoka, sillä pannulle voi heittää vaikka mitä nahistumisvaarassa olevia vihanneksia sekä esimerkiksi edelliseltä ruokailulta jääneitä kypsiä lihoja, broilereita tai jopa kalaa. 

Usein pyttipannun päälle paistetaan vielä kananmuna, niin tässä meidänkin versiossa. Kaalipyttipannu sopii niin arkeen kuin juhlaankin, Atria Artesaani Lämminsavustettu Raakamakkara Gouda nostaa spydärimme helposti helppojen arkiruokien paremmalle osastolle. Makkarasta tirisee sopivasti rasvaa, joka taittaa lehtikaalin herkullisen pehmoiseksi. Ruusukaalit maistuvat tässä ruoassa loistavilta ja valkokaali sekä perunat tuovat ruokaan runsautta. Hunaja ja dijon-sinappi viimeistelevät makumaailman.

Tämä ruoka toimii mainiosti myös keitoksi pidennettynä. Liemeksi sopii esimerkiksi tomaattimurskalla maustettu kana- tai lihaliemi. Kananmunat voi kolmen kaalin raakamakkarakeitosta jättää pois. 

kolmen kaalin pyttipannu

Kaalipyttipannu

Neljälle

 

  • 1 pkt Atria Artesaani Lämminsavustettu Raakamakkara Goudaa (240 g)
  • 1 rkl voita
  • 1 iso lehtikaalin lehti
  • 1 sipuli
  • 300 g ruusukaaleja
  • 5 keitettyä perunaa (300 g)
  • pala valkokaalia (100 g)
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl omenasiideriviinietikkaa
  • 1 rkl dijon-sinappia
  • 1 tl hunajaa
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria
  • 4 kananmunaa
  • tuoretta persiljaa

 

Leikkaa raakamakkarat palasiksi. Kypsennä paloja paistinpannulla voissa noin 10 minuuttia. Riivi sekaan lehtikaalin lehti pieniksi paloiksi ja paista vielä pari minuuttia. Siirrä sivuun odottamaan. 

Kuori ja hienonna sipuli.Halkaise ruusukaalit. Leikkaa perunat ja kaali pieniksi kuutioiksi.

Kuumenna öljy isossa pannussa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää joukkoon ruusukaalit sekä peruna- ja kaalikuutiot, paista melko kovalla lämmöllä, jotta saat vihanneksiin kauniin paistopinnan. Lisää pannulle omenasiideriviinietikka, sinappi ja hunaja. Laske sitten lämpöä ja kypsennä noin viisi minuuttia.

Sekoita lopuksi joukkoon makkara-lehtikaalipaistos. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paista kananmunat, mausta ne suolalla ja mustapippurilla ja tarjoile munat pyttipannun kanssa. Viimeistele annokset runsaalla määrällä hienonnettua tuoretta persiljaa.

 

VOITA VUODEN ARKIRUOAT! Osallistu suomalaisen ruoan talkoisiin ja voit voittaa vuoden ruoat! Jaa oma ruokakuvasi somessa hashtagilla #sadonkorjuuhaaste aikavälillä 4.9-3.10.2019 ja olet mukana kisassa. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Atrian laadukkaat jauhelihat ja Satokausi-kasvikset koko vuoden tarpeisiin! Lisäksi arvotaan viikottain kaikkien kuvansa jakaneiden kesken yllätyspalkintoja! Katso tarkemmat ohjeet atria.fi/sadonkorjuu. 

Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli. 

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.