Kauraverso – Kaupallinen yhteistyö: Vaasan

 

Kevät on luonnossa uuden kasvun ja kukoistuksen aikaa. Olkoon se sitä myös lautasella! Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää tarpeeksi kuitua ja muita ravintoaineita on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta olennaista. Viljatuotteet ovat suomalaisten kuidunsaannin merkittävin lähde, joten niiden laatuun kannattaa panostaa. Myös monet kasvikset ja hedelmät sisältävät reilusti kuitua, paras yhdistelmä onkin maukas leipä kauden kasviksilla höystettynä.  

Kehitimme maukkaat välipalareseptit kuitupitoisesta Vaasan uutuusleivästä Kauraversosta.  Ota talteen myös leivän seuralaisena viihtyvän kiivi-kyssäkaalisalaatin ohje. Väestötutkimuksissa on havaittu, että runsas kuidun saanti on terveellisen ruokavalion indikaattori. Sydän, vatsa ja mieli kiittävät näistä makunautinnoista.

Kauraverso valmistuu idätetystä kaurasta

Kauraverso-leivän sisältämä vilja on 100 % kauraa ja siitä 35 % on idätettyä. Kauran sisältämä beetaglukaani on tasapainottaa tutkitusti verensokeria ja auttaa alentamaan kolesterolia.  

Idätetyn kauran ainutlaatuinen maku yhdistyy leivässä paahteisiin auringonkukan siemeniin ja tämä leipä onkin upea yhdistelmä hyvää niin keholle kuin makuaistillekin. Ilman vehnää leivottu leipä sisältää 6,9 % kuitua ja on sinkin, magnesiumin sekä B1-vitamiinin lähde. 

kauraleipä kauraversoMiksi idätetty kaura?

Oletko tullut miettineeksi, että vilja on käytännössä siemeniä, joissa on mukana kasvun potentiaali? Siementen kohdalla idättäminen saa aikaan ruokailijan kannalta mielenkiintoisen ilmiön: kasvuun lähtöön valmistautuvassa siemenessä ravintoaineet muuttuvat ihmiselle helpommin ja tehokkaammin hyödynnettävään muotoon. Itäminen on luonnon oma tapa vapauttaa ravintoaineet elimistön käyttöön. 

Kannustava kauraleipä

Ravintokuidun saantisuositus on 25 – 35 grammaa vuorokaudessa. Tällä leivällä pääset hyvään vauhtiin ja saat yli 20 prosenttia päivän kuiduista.

Tarvitset

  • 1 kpl Vaasan Kauraverso Kauraleipä (60g) – ravintokuitua 2,1 g
  • 1 pätkä palsternakkaa (50g) – ravintokuitua 2,3 g
  • 2 rkl saksanpähkinöitä (30g) – ravintokuitua 2,0g
  • 1 valkosipulin kynsi – ravintokuitua 0,1 g
  • 2 tl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • 1 rkl kasviöljyä
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • suolaa ja pippuria

Lisäksi

  • ituja
  • rouhittuja saksanpähkinöitä

Tee näin:

  • Puhdista palsternakka juuresharjalla (noin puolikas palsternakka) ja keitä sitä valkosipulin kynnen kanssa niukassa vedessä noin 10 – 20 minuuttia.
  • Kaada vesi pois ja soseuta kasvikset. Lisää sekaan öljy, timjami ja sitruunan mehu.
  • Mausta levite suolalla sekä pippurilla ja levitä leivälle. Koristele leipä iduilla ja rouhituilla saksanpähkinöillä.

kauraleipä kauraversoKannatteleva kauraleipä

Avokado on yksi eniten kuitua sisältävistä hedelmistä. Tästä leivästä saat melkein puolet päivittäisestä kuidun tarpeesta. 

Tarvitset

  • 1 kpl Vaasan Kauraverso Kauraleipä (60g) – ravintokuitua 2,1 g
  • 1 kpl avokadoa (noin 150g) – ravintokuitua 10 g
  • 50 g pakastepinaattia – ravintokuitua 0,7 g
  • 2 rkl kurpitsansiemeniä (noin 25g) – ravintokuitua 1,5 g
  • 1 rkl kasviöljyä
  • 1 rkl limetin mehua 
  • suolaa ja pippuria

Lisäksi

tuoretta korianteria

Tee näin:

  1. Sulata pinaatti ja laita se kurpitsansiementen, öljyn ja limetin mehun kanssa tehosekoittimeen. Sekoita rouheaksi pestoksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  2. Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa siitä kauniita viipaleita.
  3. Voitele Vaasan Kauraverso Kauraleipä pinaattipestolla, asettele avokadoviipaleet leivän päälle ja rouhaise päälle hieman mustapippuria.  Koristele korianterilla.

kauraleipä kauraversoKiivi-kyssäkaalisalaatti

Tarvitset

  • 1 pieni kyssäkaali
  • 2 kiiviä
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • suolaa, rosepippuria

Tee näin:

  1. Kuori ja kuutioi kyssäkaali sekä kiivit.
  2. Sekoita ne kulhossa keskenään ja lisää sitruunan mehu. Mausta ripauksella suolaa ja rosepippuria.

Seuraa Vaasania Facebookissa ja Instagramissa @vaasan_leipomot, niin saat ensimmäisten joukossa tiedot tuoteuutuuksista, resepteistä sekä paljon muita käytännön vinkkejä ruokailuun.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.