Kurkku on kesän kunku / Kaupallinen yhteistyö: Närpiön Vihannes

 

Rapsakka kurkku maistuu kaikille! Kurkku kuuluu Suomen suosituimpiin vihanneksiin ja ansaitsee täten tulla nimitetyksi kesän kunkuksi! Mikä onkaan ihanampaa kuin kesähelteellä nauttia ihanan raikasta kurkkua! Helteiden helpottajan roolin lisäksi kurkku on erittäin monikäyttöinen kasvis. Tästä artikkelista löydät tietoa kurkun matkasta kasvihuoneista lautasellesi ja lisäksi kaksi mahtavaa kurkkureseptiä: suloisen kermaisen avomaankurkkusalaatin ja mukavasti potkivan helpon kurkkukimchin.

kurkku

Kurkku maistuu vauvasta vaariin

Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota lempikurkkusi lajikkeeseen? Närpiön Vihanneksen kasvihuoneissa kasvaa kahta makean rapsakkaa kurkkulajiketta: Imeaa ja Eminentiaa sekä maukasta ja karvasaineetonta avomaankurkkua Profia. Lajikevalinta on tarkan tutkimus- ja kehitystyön tulos ja siksi Närpiön Vihanneksen tuottamat kurkut ovat erinomaisia.

avomaankurkku

Avomaankurkku kasvaa 10-15 senttiseksi ja on väriltään tummanvihreä. Avomaankurkku on omiaan erilaisiin säilykkeisiin, mutta se maistuu myös sellaisenaan. Avomaankurkku säilyy 10-12 asteen lämpötilassa 1-2 viikkoa, joten se on mainio kaveri vaikkapa mökkireissulle! Tavallisen kurkun säilyvyys on hieman lyhyempi, mutta säilyvyyttä saadaan pidennettyä muovikääreen avulla. Kurkun voi jäähdyttää ennen tarjoilua jääkaapissa, mutta säilyttämiseen sitä ei kannata käyttää. Siellä niille tulee vilu ja maku kärsii. 

Muista myös, että kurkku on herkkä etyleenille eikä sitä siksi kannata säilyttää tomaattien välittömässä läheisyydessä. 

Kurkun matka kasvihuoneesta lautaselle

Useimmiten Suomessa kurkku kasvatetaan valmiista taimista, niin myös Närpiön Vihanneksella. Lähialueen taimikasvattajat istuttavat siemenet ja kolmen viikon kuluttua noin 30 senttiset taimet siirtyvät Närpiön Vihanneksen viljelijöiden kasvihuoneisiin. Taimet istutetaan turpeeseen tai kivivillaan ja jokaisella taimella on oma kastelutikku. Taimi sidotaan nyöriin, jota pitkin se pääsee kiipeämään kohti korkeuksia. Lämpötila kasvihuoneessa on 18-25 astetta.

Tuhoeläimiä ja kasvitauteja Närpiön Vihanneksella torjutaan lähinnä biologisin menetelmin. Käytössä on petopunkkeja, jotka syövät viljelmällä mahdollisesti esiintyvät tuhoeläimet. Joitakin juuritauteja torjutaan hyötysienillä.

Kurkkusatoa aletaan korjaamaan noin kolmen viikon kuluttua taimen istutuksesta. Kurkku on nopea kasvamaan ja satoa saadaan päivittäin. Lisäksi kurkkuja hoidetaan lehtiä poistamalla ja latvoja hoitamalla. Taimi antaa satoa noin 12-15 viikon ajan, eli ympärivuotinen viljelijä vaihtaa taimet vuoden aikana 3-4 kertaa. 

kurkku

Kurkut poimitaan noin 330 grammaisina. Ne poimitaan käsin ja kannat leikataan sentin mittaisiksi säilyvyyden parantamiseksi. Toinen kurkun säilyvyyttä parantava seikka on niiden pakkaaminen muoviin. Muovia pidetään usein pahiksena, mutta sillä on tärkeä rooli vihanneksista syntyvän hävikin estämisessä. Muovi nimittäin pidentää kurkun käyttöikää jopa nelinkertaisesti ja ruokahävikki on hiilijalanjäljeltään aina muovipakkausta suurempi. Kuluttajan vastuulle jää kierrättää muovi oikeaoppisesti, joten muistetaan nakata muovikääreet muovinkeräykseen ja syödään kaikki ruoka, jota ostetaan ja valmistetaan.

Närpiön Vihanneksen tuotteet ovat kauppojen hyllyillä 1-3 päivää poimimisen jälkeen. Tuoreus ja laatu taataan lähituotannolla. Kaikki osuuskunnan 37 viljelijää sijaitsevat keskimäärin 13 kilometrin päässä Närpiön Gottbölessä sijaitsevalta pakkaamolta.

helppo kurkkukimchi

Kurkku on monipuolinen kaveri keittiössä

Kurkku on herkullista ihan vain sellaisenaan, mutta sopii yllättäen myös lämpimiin ruokiin, kuten wokkeihin. Tarjoile kurkkua paloiteltuna tai erilaisten kurkkusalaattien muodossa grilliruokien kaverina ja pilko sitä hedelmäsalaattiin. Raikas kurkku korostaa kivasti muiden kesän makujen kirjoa.

Kermainen avomaankurkkusalaatti on kesäruokien ehdoton kumppani. Lempeän kermainen salaatti saa makua tuoreesta tillistä ja kuivatusta mintusta – makumaailma vie mielikuvitusmatkalle Kreikan saaristoon. Voit valmistaa salaatin myös tavallisesta kurkusta.

Helppo kurkkukimchi koukuttaa! Ihanasti potkivan kurkkukimchin salaisuus on aasialaisista kaupoista löytyvässä korealaisessa gochugaru-chilirouheessa, mutta voit valmistaa kurkkukimchin myös tavallisesta chilijauheesta. Maku on erilainen, mutta silti pyörryttävän hyvä. Voit valmistaa kurkkukimchin myös avomaankurkusta.

 

Nyt kun kurkku on sinulle tuttu, käy tutustumassa myös mehukkaiden tomaattien maailmaan artikkelissamme “Muistan tomaattikesää..”

kermainen avomaankurkkusalaatti

Kermainen avomaankurkkusalaatti

Kuudelle

 

  • 5 Närpiön Vihanneksen avomaankurkkua (n. 600 g)
  • 1 pieni punasipuli
  • 1 pullea valkosipulinkynsi
  • 2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
  • 200 g ranskankermaa
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 tl kuivattua minttua
  • suolaa ja mustapippuria

 

Pese kurkut ja halutessasi kuori ne kokonaan tai raidottaen. Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna tilli. Laita ainekset kulhoon.

Sekoita keskenään ranskankerma, sitruunan mehu, kuivattu minttu sekä ripaukset suolaa ja mustapippuria. Sekoita kastike sitten vihannesten joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan suolaa ja mustapippuria. 

Anna salaatin tekeytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

helppo kurkkukimchi

Helppo kurkkukimchi

Neljälle

 

  • 1 Närpiön Vihanneksen kurkku
  • suolaa
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl gochugaru-chilirouhetta tai chilijauhetta
  • ½ rkl sokeria
  • 1 tl riisiviinietikkaa
  • 1 tl seesaminsiemeniä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ tl suolaa
  • 1 kevätsipuli

Leikkaa kurkku ohuiksi siivuiksi ja laita siivilään. Sekoita joukkoon noin teelusikallinen suolaa ja jätä valumaan 20 minuutiksi, sekoita puolivälissä. Huuhtele kurkut ja siirrä kulhoon.

Sekoita keskenään soijakastike, gochugaru, sokeri, riisiviinietikka ja seesaminsiemenet. Sekoita kastike kurkkujen joukkoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Hienonna kevätsipuli ja ripottele kurkkujen päälle.

Siirrä kurkkukimchi jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli ennen tarjoilua.

 

Seuraa Närpiön Vihannesta Facebookissa ja Instagramissa, niin saat uutiset kotimaisesta vihannesten tuotannosta ensimmäisten joukossa.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri !