Possusouvlakit & Silmusalaatti / Kaupallinen yhteistyö: Silmusalaatti
Nyt on tarjolla ihanaa kesäruokaa! Yrttimarinoidut possusouvlakit Silmusalaatin ja uusien perunoiden kanssa maistuu taatusti mökillä tai kotiterassilla nautittuna. Tämä ateria myös helpottaa seuraavan päivän ruokahuoltoa, sillä ylijääneistä perunoista ja Silmusalaatista kastikkeineen pyöräytetään maukas perunasalaatti.
Tuoreet yrtit kuuluvat kesään
Kesä on kotimaisten kasvisten kulta-aikaa. Torit ja kauppojen hevi-osastot pullistelevat lähellä tuotettuja vihanneksia, luonnosta saa poimia villivihanneksia, marjoja ja sieniä, mökkimatkalla voi poiketa lähitilalle ostamaan tuoretta lihaa. Tuoreet yrtitkin ovat parhaimmillaan kesällä ja niitä voi myös kasvattaa omalla ikkunalaudalla, parvekkeella tai puutarhassa.
Me käytimme possusouvlakien marinadiin tuoretta minttua ja oreganoa yhdessä valkosipulin ja sitruunan kanssa, jotka vievät makumaailman souvlaki-vartaiden alkulähteille Kreikkaan. Voit hyvin kokeilla marinadiin omia lempiyrttejäsi, esimerkiksi persilja, basilika, rosmariini ja timjami toimivat takuulla!
Kasvisversio souvlakeista valmistuu käyttämällä kuutioitua tofua tai kaurapalaa porsaan kasslerin sijasta.
Silmusalaatti – puhdasta, maukasta, läheltä
Silmut ovat kasvunsa alkuvaiheessa olevia kasvin versoja. Ne ovat ravinteikkuudeltaan kuin aikuisia kasveja, mutta minikoossa: on siis helppo syödä ravinteikkaasti raahaamatta suurta määrää pakkauksia kaupasta kotiin. Silmusalaatti taas on sekoitus erilaisia siemenestä kasvatettuja versoja – kaikki luonnonmukaisesti Espoossa ilman lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita kasvatettuja ja luomusertifioituja. Silmusalaatin maku määräytyy sen mukaan, mitä erilaisia siemeniä keskenään kasvatetaan.
Silmusalaatin tuoreuden salaisuus on pakkauksessa, viileässä säilytyksessä ja puhtaissa raaka-aineissa sekä kasvatustilassa. Silmusalaatteja löytyy tällä hetkellä neljässä eri makuvariaatiossa. Alfalfa sisältää puna-apilan ja sinimailasen eli alfalfan versoja ja se on maultaan lempeä ja hernemäinen, lasten lemppari! Parsakaali Silmusalaatti sisältää nimensä mukaisesti parsakaalin, puna-apilan ja sinimailasen versoja. Tulinen Silmusalaatti on voimakkaampaan makuun ja sisältää puna-apilan ja sinimailasen versojen lisäksi Daikon-retikan versoja, jotka antavat seokselle sen tunnusomaisen rotevan maun. Näiden lisäksi valikoimassa on Rouskuva, joka sisältääkin versojen sijaan herneen sekä vihreän ja punaisen linssin ituja. Kun niitä ei kasvateta versoiksi asti, säilyy niissä ihanan rapea rakenne. Rouskuva Silmusalaatti on mainio proteiinin lähde, sillä sekä herneessä että linsseissä on runsain mitoin terveellistä kasviproteiinia.
Tavoitteena hävikitön kesä
Silmusalaattia voi käyttää kuten mitä tahansa salaattia, mutta se sopii hyvin myös lämpimiin ruokiin, kuten wokkeihin. Me tarjoilimme lempeän Alfalfa Silmusalaatin sellaisenaan herkullisen ja helpon kesäisen tillikastikkeen kanssa possusouvlakien lisukkeena. Pöytään katettiin myös iso kattilallinen keitettyjä varhaisperunoita.
Kun keität kerralla reilun satsin perunoita, jää niitä myös seuraavalle aterialle. Silloin perunoista, Silmusalaatista ja tillikastikkeesta pyöräytetään mainio perunasalaatti, joka ei muuta kaipaa lisäksi, kuin pari hienonnettua kesäsipulin vartta. Ruokaisampaan versioon voi joukkoon murustella fetaa tai vaikkapa savulohta. Myös possusouvlakien lihat maistuvat seuraavana päivänä kylminä perunasalaatin seassa.
Silmusalaatti on siinäkin mielessä näppärä tuote, ettei siitä jää yhtään hävikkiä: koko boksin sisältö kuitupitoisine siemenineen on syötävää. Muista kesähelteillä säilyttää ruuat oikein ja hyödynnä kauppareissuilla tarvittaessa kylmälaukkuja. Vältetään hävikkiä kesälläkin!
Yrttimarinoidut possusouvlakit Silmusalaatin ja uusien perunoiden kanssa
4:lle
Yrttimarinoidut possusouvlakit:
- 500-800 g porsaan kassleria
- 2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
- 2 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 1 dl oliiviöljyä
- 4-6 varrastikkua
- suolaa ja mustapippuria
Silmusalaatti & tillikastike:
- 1 rs Alfalfa Silmusalaattia
- ½ dl tuoretta tilliä hienonnettuna
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 sitruunan kuori ja mehu
- 2 tl Dijon-sinappia
- suolaa ja mustapippuria
- 1 dl oliiviöljyä
Lisäksi:
- 2 kg varhaisperunoita
- suolaa ja pari tillinvartta keitinveteen
- voita tarjoiluun
Yrttimarinoidut possusouvlakit:
Leikkaa porsaan kassler reiluiksi kuutioiksi. Valmista marinadi: hienonna yrtit, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja sekoita kassler-kuutioihin. Laita marinoitumaan jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi.
Jos käytät puisia varrastikkuja, liota niitä kylmässä vedessä noin tunti ennen grillausta. Pujottele kasslerkuutiot varrastikkuihin ja sudi pintaan vielä runsaasti marinadia. Grillaa souvlakit molemmin puolin kauniin ruskistuneiksi. Varmista, että liha on kypsää. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Silmusalaatti & tillikastike:
Valmista kastike. Hienonna tilli ja kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita tilli, valkosipuli, sitruunan raastettu kuori ja mehu sekä Dijon-sinappi keskenään. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Kaada öljy joukkoon koko ajan sekoittaen. Tarjoile kastike Alfalfa Silmusalaatin kanssa. Kokeile myös Tulista Silmusalaattia, mikäli pidät voimakkaammista mauista.
Tarjoilu:
Keitä perunat kypsiksi suolalla ja tillillä maustetussa vedessä. Mausta voilla ja tarjoile kuumina yrttimarinoitujen possusouvlakien, Silmusalaatin ja tillikastikkeen kanssa. Säästä syömättä jääneet perunat, Silmusalaatti ja tillikastike ja valmista niistä seuraavalle aterialle perunasalaatti alla olevan ohjeen mukaan.
Alfalfa-perunasalaatti
Neljälle
- n. 1 kg keitettyjä varhaisperunoita
- 2 nippusipulia varsineen
- n. ½ rs Alfalfa Silmusalaattia
- loput tillikastikkeesta
- suolaa ja mustapippuria
Pilko varhaisperunat suupaloiksi. Hienonna nippusipulit varsineen. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile Alfalfa-perunasalaatti esimerkiksi grilliruokien lisukkeena.
Vinkki! Lisää joukkoon murusteltua fetaa tai savulohta ja nappaa salaatti mukaan piknikille tai rantsuun!
Villiinny versoista Silmusalaatin nettisivuilla, Facebookissa ja Instagramissa!
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri !