Popsi, popsi porkkanaa on erinomainen elämänohje. Jo reilusta sadasta grammasta porkkanaa saa päivittäisen saantisuosituksen verran näkökyvylle ja luustolle tärkeää A-vitamiinia. Mutta kyllä tuo oranssi juures myös maistuu erinomaiselle! Jotta porkkanan syöminen olisi entistä helpompaa, niin tässä tule kesän oranssein ohje: porkkanapesto.
Porkkanapesto on ideana suorastaan nerokas – vaikka itse sanommekin. Pestoa voi käyttää samalla tavalla kuin vihreää basilikasta tehtyä pestoakin eli pastan mausteeksi, leivän päällä tai grilliruoan maustajana. Mikäli porkkanapeston koostumuksen jättää astetta kuivemmaksi, niin pestoa voi käyttää hummuksen tapaan tahnana tai dippinä. Esimerkiksi salaattiin porkkanapesto tuo kaivattua värikkyyttä, mehevyyttä ja monipuolisuutta.
Tiesitkö, että myös porkkanan naatit ovat syötäviä? Usein näkee ihmisten jättävät naatit ruokakaupan laariin – älä vain sorru samaan. Naatit ovat nekin sopivia peston raaka-aineeksi, tällöin lopputulos on kauniin vihreä. Tee samalla reseptillä vaikka kaksi pestoa samaan syssyyn! Oranssi porkkanapesto juureksista ja vihreä pesto porkkanan naateista.
Porkkanapesto syntyy käden käänteessä. Kesällä uuden sadon porkkanat ovat makoisia ja ihania, eivät vaadi edes kypsentämistä. Lado blenderiin tai aja sileäksi sauvasekoittimella. Voit käyttää myös kypsiä porkkanoita, lisää tällöin hieman vähemmän nestettä porkkapeston joukkoon.
Alkuperäiseen peston reseptiin lisätään pinjansiemeniä, mutta ne voi korvata millä tahansa pähkinöillä. Kokeile eri versioita ja löydä oma suosikkisi!
Porkkanapesto
- 3 keskikokoista porkkanaa
- 1/2 dl öljyä
- 1/2 dl pähkinöitä maun mukaan
- 1/2 tl suolaa
- tarvittaessa vettä
Pese ja leikkaa porkkanoista kannat pois. Voit rapsutella porkkanat halutessasi puhtaaksi, uuden sadon porkkanat eivät tätä toimenpidettä vaadi. Leikkaa porkkanat paloiksi, lisää loput raaka-aineet ja aja sileäksi tahnaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Mikäli koostumus on liian paksua, niin lisää vettä pienissä erissä, kunnes saat mieluisan koostumuksen.
Jos käytät raakoja porkkanoita, niin vettä tarvitaan hiukan soseuttamisen helpottamiseksi. Keitetyt porkkanat eivät välttämättä tarvitse ollenkaan vettä.
Vinkki! Mausta porkkanapesto haluamillasi mausteilla, niin saat makumaailmaan vaihtelevuutta. Esimerkiksi garam masala -maustesekoitus tuo reseptiin tuulahduksen Intiaa ja chili antaa kivan potkun.
Tarjoile porkkanapesto esimerkiksi pastan kanssa tai levitä leivälle. Todella herkullinen alkuruoka tai välipala syntyy, kun levität porkkanapeston lautaselle, lisäät vielä hiukan öljyä kauniiksi kiilloksi ja dippailet pestoon pitaleipää.
Väri on kauniin oranssi, todella houkutteleva. Tänä päivänä ruokakaupoista saa myös muun värisiä porkkanoita kuin oransseja, kokeile rohkeasti esimerkiksi liloja tai keltaisia porkkanoita. Voit testata myös tehdä pestoa muistakin juureksista.
Porkkanapesto säilyy puhtaassa, kannellisessa rasiassa jääkaapissa pari päivää. Peston tekeminen on kuitenkin niin helppoa, että suosittelemme tekemään tuoreen satsin aina tarvittaessa.
—
Oletko lukenut myös muut blogin reseptit? Katso esimerkiksi:
Seuraa Satokausikalenteria myös Facebookissa ja Instagramissa!