Kaupallinen yhteistyö: Rajamäen ja GreenCare
Elokuun hämärtyvät illat eivät ole este puutarhajuhlille, päin vastoin! Kun valaiset puutarhan tunnelmallisilla lyhdyillä ja varaat viltit juhlaväelle viilenevään iltaan, niin tunnelma on taattu. Satokausi-puutarhassa vietettiin tällä viikolla Venetsialaisia – yhdistettyjä rapu- ja puutarhajuhlia rennolla otteella hyvän ruoan äärellä.
Sopivan simppelit reseptit saivat aidot makunsa kotimaisista Rajamäen-tuotteista sekä tietysti sadonkorjuun antimista. Satokausi-puutarhan loppukesän kukoistus on laadukkaiden GreenCare-tuotteiden ja ahkeran hoidon yhteistulosta. Nappaa alta parhaat reseptit rapukauden maukkaimpiin juhliin! Kaikki reseptit ovat noin kahdeksalle hengelle.
Alkuruoat
Rapu-riisinuudelisalaatti
Raaka-aineet:
200 g lasinuudeleita tai riisivermiselliä
200 g katkarapuja suolaliemessä
200 g paprikaa
1 kpl porkkanaa
½ osa kurkkua
Chili-minttukastike:
1,5 dl oliiviöljyä
1 dl Rajamäen punaviinietikkaa
1 kpl tuoretta chiliä
1 puntti tuoretta minttua
2 rkl Kikkoman Ponzu -sitrussoijakastiketta
2 rkl sokeria
suolaa, mustapippuria
Tee näin:
- Valmista nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta katkaravut.
- Valmista sen jälkeen kastike sekoittamalla öljy, etikka, sokeri ja soijakastike sekaisin kulhossa. Hienonna chili sekä minttu ja lisää kastikkeen joukkoon.
- Suikaloi paprika ja porkkana mandoliinilla mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuutioi kurkku.
- Sekoita kaikki salaatin ainekset suuressa kulhossa ja anna sen maustua jääkaapissa hetken aikaa ennen tarjoilua. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
Toast skagen
Raaka-aineet:
8 kpl vaalea paahtoleipä
1 pnt tilliä
2 dl majoneesia kts. ohje alla
100 g katkarapuja suolaliemessä
1 kpl sitruuna
suolaa, mustapippuria
Majoneesi:
2 kpl kananmunaa
4 dl neutraalin makuista kasviöljyä esim. auringonkukka
4 tl sitruunan mehua
2 tl Rajamäen valkoviinietikkaa
2 tl Dijon-sinappia
Tee näin:
- Valmista majoneesi lisäämällä kananmunan keltuaiset, sitruunamehu, etikka ja sinappi kulhoon. Kaada sekaan öljyä ohuena nauhana koko ajan vispilällä sekoittaen. Mausta suolalla.
- Valuta katkaravut ja hienonna ne ve veitsellä. Hienonna myös 3/4 punttia tilliä ja sekoita ravut sekä tilli majoneesin sekaan. Mausta pippurilla.
- Paahda leivät tai paista ne voissa pannulla rapeiksi.
- Levitä skagen-massa leipien päälle, raasta päälle hieman sitruunan kuorta ja koristele leivät tillillä.
Sitruksinen vihersalaatti
Raaka-aineet:
2 ruukkua romaine-salaattia
1 kpl sitruuna
2 rkl Rajamäen valkoviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1 tl sinappia
Tee näin:
- Huuhtele salaatti, valuta kuivaksi ja revi syötävän kokoisiksi suikaleiksi kulhoon
- Pese sitruuna huolellisesti juuresharjalla. Raasta kuori pieneen kulhoon, halkaise sitruuna ja purista mehu sekaan.
- Lisää sitruunan mehuun oliiviöljy, etikka, sokeri ja sinappi. Sekoita huolellisesti.
- Sekoita kastike salaatin joukkoon ja anna maustua hetki ennen tarjoilua.
Pääruoat
Grillatut ravut (yrtti- ja valkoviinietikka)
Raaka-aineet:
32 kpl valmiiksi keitettyä täplä- tai jokirapua
Paahdettua leipää
Marinadi:
1 pnt ruohosipulia
1 pnt basilika
1 dl auringonkukkaöljyä
2 rkl Rajamäen Yrtti-valkoviinietikka
2 tl suolaa
Tee näin:
- Valmista marinadi. Hienonna yrtit suureen kulhoon, lisää etikka ja öljy. Aja raaka-aineet tehosekoittimella hienoksi massaksi.
- Kuivaa ravut ja halkaise ne suurella veitsellä pituussuunnassa. Poista ravun suoli.
- Valele halkaistujen rapujen lihapuoli marinadilla ja asettele ne laakealle astialle maustumaan jääkaappiin reilun tunnin ajaksi. Jätä marinadia talteen myös grillaamista varten.
- Pyyhi ravuista marinadi pois ja grillaa niitä lihapuoli alaspäin noin 5 minuuttia.
- Käännä ravut ja lisää marinadia lihapuolelle. Grillaa panssaripuolta noin 2 minuuttia.
- Tarjoile ravut heti marinoitujen kasvisten ja leivän kanssa
Marinoidut kasvikset
Punainen liemi:
1 dl Rajamäen punaviinietikkaa
1 dl sokeria
3 dl vettä
2 kpl laakerinlehtiä
1 tl sinapinsiemeniä
Kasvikset:
2 kpl porkkanaa
2 kpl raitajuuria
2 kpl punasipulia
Tee näin:
- Kuori juurekset sekä sipuli. Leikkaa ne mahdollisimman kauniiksi ja ohuiksi suikaleiksi. Voit marinoida kaikki kasvikset erikseen tai yhdessä.
- Lisää liemen raaka-aineet kattilaan ja kiehauta liemi.
- Lisää kasvikset liemeen ja nosta se jäähtymään jääkaappiin.
- Anna kasvisten maustua ainakin 30 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoile grilliruoan lisukkeena. Kasvikset säilyvät liemessä muutaman vuorokauden.
Valkoinen liemi:
1 dl Rajamäen valkoviinietikkaa
1 dl sokeria
3 dl vettä
1 kpl peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1 tl korianterin siemeniä
Kasvikset:
1 kpl suuri fenkoli
200 g kantarelleja
2 kpl uuden sadon valkosipulia
Tee näin:
- Kuori valkosipuli ja erottele kynnet erikseen. Halkaise kantarellit tarvittaessa ja pilko fenkoli sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Voit marinoida kasvikset erikseen tai yhdessä.
- Lisää liemen raaka-aineet kattilaan ja kiehauta liemi.
- Lisää kasvikset liemeen ja nosta se jäähtymään jääkaappiin.
- Anna kasvisten maustua ainakin 30 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoile grilliruoan lisukkeena. Kasvikset säilyvät liemessä muutaman vuorokauden.
Lasimestarin silakat 2020
Raaka-aineet:
600 g silakkafileitä
1 rkl suolaa
Liemi:
1 dl Rajamäen omenaviinietikka – inkivääri-kurkuma
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl suolaa
Lisäksi:
2 kpl keltainen porkkana
1 kpl sitruunaa
2 kpl valkosipulin kynsi
1 kpl peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
2 dl salvian lehtiä
1 rkl suolaa
Tee näin:
- Pienennä silakkafileet tarvittaessa noin 5 cm pituisiksi. Ripottele päälle suolaa ja anna niiden maustua jääkaapissa pari tuntia.
- Mittaa liemen ainekset kattilaan ja kiehauta liemi. Anna liemen jäähtyä.
- Kuori porkkanat ja viipaloi ne mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori myös valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Leikkaa ne ohuiksi siivuiksi.
- Harjaa sitruuna huolellisesti, leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja poista siemenet.
- Lado lasipurkkiin tai muuhun kannelliseen astiaan kerroksittain ensin silakkafileitä, päälle viipaloituja kasviksia, sitruunaa ja salviaa. Ripsauta kerrosten väliin hieman suolaa.
- Kaada raaka-aineiden päälle jäähtynyt liemi ja varmista, että silakat ovat kokonaan liemen peitossa.
- Anna silakoiden maustua jääkaapissa vähintään vuorokausi. Lasimestarin silakat säilyvät jääkaapissa noin viikon ajan.
- Tarjoile silakat keitettyjen perunoiden kanssa.
Grillatut tomaatit
Raaka-aineet:
250 g kirsikkatomaatteja
2 rkl Rajamäen valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
sormisuolaa, tuoretta persiljaa.
Tee näin:
- Kuumenna grilli tulikuumaksi. Huuhtele tomaatit ja kaada ne grilliritilälle. Grillaa tomaatteja noin 3 min koko ajan käännellen, kunnes tomaatit ovat hieman hiiltyneet.
- Laita tomaatit tarjoiluastiaan, ripsauta päälle valkoviinietikkaa, sokeria ja suolaa. Koristele tuoreella silputulla persiljalla.
Suomalainen salsa verde
Raaka-aineet:
1 pnt basilikaa
1 pnt persiljaa
1 kpl valkosipulinkynsiä
2 rkl sitruunamehua
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl vettä
25 g savusärkeä / anjovista
2 rkl pohjolan kapriksia / kapriksia (Katso resepti alempaa)
suolaa, mustapippuria
Tee näin:
- Soseuta raaka-aineet tasaiseksi kastikkeeksi sauvasekoittimella. Yrtit voi käyttää varsineen.
- Lisää tarvittaessa vettä halutun koostumuksen saavuttamiseksi ja mausta kastike suolalla sekä pippurilla.
- Anna kastikkeen maustua jääkaapissa muutaman tunnin jääkaapissa ennen tarjoilua.
- Tarjoile salsa verdeä grillattujen äyriäisten, kalan tai lihan kanssa.
Pohjolan kaprikset (HUOM! Kannattaa tehdä kerralla isompi satsi. Valmistus kestää noin viikon):
10 dl puhdistettuja pihlajanmarjoja
Suolaliemi:
6 dl vettä
4 rkl merisuolaa
Säilöntäliemi:
4 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa
8 dl vettä
4 rkl sokeria
4 kpl laakerinlehti
Tee näin:
- Puhdista pihlajanmarjat poistamalla niistä oksat ja roskat.
- Kuumenna 100 asteisessa uunissa reilun litran vetoista lasipurkkia 10 minuuttia (voit käyttää useaa pienempää purkkia tai valmistaa pienemmän määrän).
- Ryöppää puhdistettuja pihlajanmarjoja kaksi minuuttia. Siivilöi vesi pois ja laita marjat kuumiin lasipurkkeihin.
- Mittaa kattilaan suolaliemen ainekset ja kiehauta liemi.
- Kaada kuuma suolaliemi purkissa olevien pihlajanmarjojen päälle ja sulje kansi.
- Anna pihlajanmarjojen olla suolaliemessä huoneenlämmössä kolme vuorokautta.
- Kolmen vuorokauden kuluttua siivilöi marjoista suolaliemi pois.
- Mittaa säilöntäliemen ainekset kattilaan ja kiehauta liemi.
- Kaada säilöntäliemi pihlajanmarjojen päälle. Sulje kansi ja jäähdytä.
- Anna pihlajanmarjojen maustua vähintään kolme vuorokautta ennen tarjoilua. Hyvin desifinoitunut purkki säilyy jääkaapissa avaamattomana useita kuukausia. Käytettävyyden kannalta on järkevä valmistaa pohjolan kaprikset pieniin lasipurkkeihin.
Punajuuri-suklaakakku
Raaka-aineet:
2 kpl punajuuria
150 g voita
1 dl sokeria
1 dl ruokokidesokeria
3 kananmunaa
1 dl kaakaojauhetta
2 dl venhäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
0,25 tl kanelia
Kuorrute:
250 g tuorejuustoa
100 g voita
3 dl tomusokeria.
Tee näin:
- Kuori punajuuret ja raasta ne hienoksi raasteeksi. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa sokerit ja munat vaahdoksi. Lisää kuivat aineet vuorotellen voin kanssa ja lisää munavaahtoon koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon raastetut punajuuret.
- Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun (n. 25 x 35 cm) uunivuokaan tai – pellille. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 40 minuuttia.
- Valmista kuorrute sekoittamalla tuorejuusto, notkistettu voi ja tomusokeri. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun pinnalle ja leikkaa annospaloiksi. Koristele annospalat marjoilla tai syötävillä kukilla.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.