Kaupallinen yhteistyö: Apetit
Rapeat kalapuikot maistuvat niin muksuille kuin meille aikuisillekin, mutta kouluruokaloiden kestosuosikissa on muutakin hyvää kuin maku. Hotkimalla kotimaisesta järvikalasta valmistettua ruokaa autat hillitsemään järvien rehevöitymistä järvi kerrallaan. Järvikalapuikkojen popsiminen on siis helppo ekoteko – hurjan hienoa, vai mitä?
Millainen on särjestä valmistettujen kalapuikkojen ympäristöjalanjälki?
Apetit Järvikalapuikot valmistetaan kotimaisista järvistä hoitokalastettavasta särjestä. Täysin turhaan roskakalan titteliä kantava eväkäs on todellisuudessa mitä maistuvin eväs. Särkisaaliiden mukana vesistöistä poistuu niille haitallisia ravinteita kalavesien kunto paranee ja järvien rehevöityminen hidastuu huomattavasti.
Luonnonvarakeskuksen (LUKE) toteuttamassa tutkimuksessa laskettiin Apetitin järvikalatuotteiden ympäristöjalanjälki summaamalla suomalaisten suosikkiruoan vaikutukset ilmastoon ja vesistöjen rehevöitymiseen, sekä mittamaalla myös tuotteiden vesijalanjälki. Mittausten mukaan kaikille tutuilla kalapuikoilla on hoitokalastuksen ansiosta kokonaisuudessaan negatiivinen rehevöitymisvaikutus. Apetit Järvikalapuikon hiilijalanjäljeksi laskettiin 2,0 kg CO2-ekv kalapuikkokiloa kohti, ja vesijalanjäljenkin mittaustuloksia voi esitellä rinta rottingilla. Lasten lempiruoka on nyt siis tutkitusti ympäristöystävällinen ja vastuullinen valinta arjen ruokapöytään.
Hoitokalastuksella on muitakin positiivisia vaikutuksia. Saaliita ei enää heitetä hukkaan tai ohjata eläinten rehuksi, vaan ne käytetään hyödyksi ja valmistetaan herkullisiksi arkiaterioiksi. Järvikalapuikkoja voi hyvällä omallatunnolla kutsua myös todelliseksi lähiruoaksi, sillä valmistukseen käytettyä särkeä kalastetaan myös aivan Apetitin Säkylän-tehtaan vierestä, 200 metrin päässä olevasta Pyhäjärvestä.
Rapeat järvikalapuikot ovat sesonkiruokaa
Apetit Järvikalatuotteiden raaka-aineet kalastetaan kotimaisten järvien luonnollisista kalakannoista. Kalat liikkuvat suuremmissa parvissa yleensä vain tiettyyn aikaan vuodesta, siksi suurimmat saaliit saadaan syksyisin ja talvisin. Viileät vuodenajat ja kylmät vedet houkuttelevat särkiä ja muita pikkukaloja parveilemaan lähemmäksi pintaa. Leutojen talvien sekä kevään ja kesän lämpimien vesien aikaan järvistä nousee vähemmän kalaa. Tämän vuoksi järvikalasta valmistettujen puikkojen saatavuus voi vaihdella vuoden mittaan. Jos Säkylän pakastetehtaan varastot ehtyvät, voi tuote kadota myös kauppojen valikoimista tilapäisesti. Näin tapahtui myös viime keväänä, joten järvikalapuikkopakettiin kannattaa siis tarttua niin kauan kuin kalaherkkua pakastealtaassa on tarjolla!
Kokkaa koululaisten suosikkiruokaa kotona!
Kalapuikot jatkavat voittokulkuaan myös koulujen lempiruokalistoilla. Yksin Helsingin alueen oppilaitoksissa kalapuikkoja syödään vuosittain kymmeniätuhansia kiloja. Rapeat kalaherkut ovat keikkuneet kouluruokaäänestysten ykköspaikalla vuodesta toiseen, edes pastat ja pizzat eivät ole onnistuneet riistämään kiiltävää pokaalia koululaisten kestosuosikin palkintokaapista.
Apetit Järvikalapuikot ovat laktoosittomia, soijattomia ja gluteenittomia, eikä niissä ole yhtäkään e-koodia. Kaiken kukkuraksi kalapuikot sisältävät runsaasti proteiinia, joten ne sopivat moniin ruokavalioihin. Kokeile kokata kotimaisia fish & chipsejä hernetahnan kera, herkuttele järvikalapuikkomukilla ja appelsiinidipillä tai sekoittele kiinankaali-caesarsalaatti kalapuikkokrutongeilla!
Järvikalapuikko fish & chips
Neljälle
- 600 g perunaa (Rosamunda)
- 250 g lanttua
- 2 rkl Apetit Rypsiöljyä
- suolaa
- 1 pkt Apetit Järvikalapuikkoja (200 g)
Hernetahna:
- 1 pss Apetit Kotimainen herneitä (200 g)
- 3 rkl Apetit Rypsiöljyä
- 1 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
- 1/2 sitruunan mehu
- suolaa ja mustapippuria
Pese perunat ja leikkaa ne ranskalaisiksi. Upota perunat veteen 10 minuutiksi, valuta ja kuivaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Levitä leivinpaperille uunipellille.
Kuori lanttu ja leikkaa ranskalaisiksi. Levitä perunoiden joukkoon. Sekoita joukkoon öljy ja mausta suolalla.
Peitä pelti foliolla ja paista 240-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Poista folio ja jatka paistamista noin 20 minuuttia. Kymmenen minuutin kohdalla lisää pellille Järvikalapuikot.
Hernetahna:
Sulata herneet ja laita ne tehosekoittimeen yhdessä rypsiöljyn, basilikan ja sitruunamehun kanssa. Surauttele tahnaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja tarjoile fish & chipsin kanssa.
Järvikalapuikkomuki
4:lle
- 1 pkt Apetit Järvikalapuikkoja (200 g)
- suolaa ja mustapippuria
- 1 pienehkö fenkoli
- 2 väriporkkanaa
- 1 pienehkö kyssäkaali
Appelsiinidippi:
- 1 dl kermaviiliä
- 1 dl majoneesia
- ½ appelsiinin raastettu kuori
- 1 rkl appelsiinimehua
- ½ tl chilihiutaleita
- suolaa
Valmista ensin appelsiinidippi. Sekoita kermaviili ja majoneesi keskenään. Mausta appelsiinin kuorella ja mehulla sekä chilihiutaleilla ja suolalla. Laita jääkaappiin maustumaan.
Paista Järvikalapuikot pakkauksen ohjeen mukaan pannulla tai uunissa, mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Leikkaa fenkoli suikaleiksi. Kuori porkkanat ja leikkaa ne pitkiksi ja ohuiksi pölkyiksi. Kuori kyssäkaali ja leikkaa se pikkurillin kokoisiksi paloiksi.
Jaa appelsiinidippi neljään mukiin. Asettele Järvikalapuikot ja vihannekset mukeihin ja tarjoile heti.
Kiinankaali-caesarsalaatti järvikalapuikkokrutongeilla
Neljälle
- ½ kiinankaali (n. 450 g)
- ½ pkt Apetit Järvikalapuikkoja (á 200 g)
- Apetit Rypsiöljyä paistamiseen
- kapriksia
- parmesaanijuustoa
- ruohosipulia
Caesar-kastike:
- 1 dl majoneesia
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 sardellifilettä
- 2 rkl parmesaanijuustoa hienona raasteena
- ½ sitruunan raastettu kuori
- 1 rkl sitruunamehua
Valmista ensin caesar-kastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi, hienonna sardellifileet. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja laita jääkaappiin hetkeksi maustumaan.
Leikkaa kiinankaali suupalan kokoisiksi paloiksi. Leikkaa kohmeiset Järvikalapuikot noin viiteen osaan ja paista ne öljyssä rapeiksi.
Hiero caesar-kastike kiinankaalin joukkoon. Lisää joukkoon kaprikset (jos käytät suuria kapriksia, leikkaa ne puoliksi tai siivuta muutamaan osaan). Vuole parmesaanista siivuja salaatin päälle ja ripottele pinnalle hienonnettua ruohosipulia. Viimeistele annos kuumilla järvikalapuikkokrutongeilla ja tarjoile heti.
Lue lisää Apetitin järvikalatuotteista https://apetit.fi/apetit-jarvikalatuotteet-vastuullinen-valinta/. Muista myös seurata Apetitia Instagramissa @apetitruoka.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.