Kaupallinen yhteistyö: Snellman
Onko tarpeen kiristää kukkaronnyörejä kauppareissulla? Ruokakuluissa on helpompi säästää, kun suunnittelee viikon ruokalistan ennakkoon, välttää hävikkiä ja valikoi kauppakassiin sesongin vihanneksia ja muita edullisia raaka-aineita. Kun haluat maukasta ruokaa pikkurahalla, kokeile punakaalilaatikkoa, kana-avokadopeltipizzaa, lehtikaalicarbonaraa ja perunasosekeittoa pekonikrutongeilla! Viikonloppuherkutteluun sopivat hieman enemmän rahallista panostusta vaativat raikas veriappelsiini-kanasalaatti tai ihanan runsas antipastolautanen miniclubileivillä ja marinoiduilla maa-artisokilla.
Suunnitelmallisuus kannattaa
Kun haluat pihistää ruokalaskusta, turvaudu runsaisiin uuniruokiin, keittoihin ja pastoihin. Esimerkiksi erilaiset kiusaukset ja laatikot ovat arkiruokaa parhaimmillaan, ja maistuvat vielä seuraavanakin päivänä. Sesongin kasvikset kuten kaalit, juurekset ja perunat ovat edullisia talvellakin ja toimivat terveellisen ruokavalion perustana. Hyödynnä jämät, suunnittele viikon ruokalista ennakkoon ja vältä hävikkiä ja heräteostoksia lähtemällä kauppaan ostoslista kourassa.
Nuukailun ei myöskään tarvitse olla tylsää, pienillä tuunauksilla ruokaan saa niin makua kuin väriä! Piristä kaalilaatikkoa punakaalilla ja mehevillä Snellmanin Maatiaispossun kylkiviipaleilla, lisää kiusaukseen ruskistettua voita tai tuoreita yrttejä ja kruunaa carbonara lehtikaalisipseillä. Koko perheen rakastaman peltipizzan päälle voi viipaloida tuoretta avokadoa ja perunasosekeiton krutongit maustaa Kunnon savupekonilla.
Panosta muutamaan raaka-aineeseen
Välillä ruokaan on mukava satsata hieman enemmän. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että kalliita aineksia pitää olla pitkä liuta – panosta määrän sijaan laatuun. Alkuvuoden mehukkaimmassa salaatissa odotettu sesonkihedelmä veriappelsiini yhdistetään raikkaaseen fenkoliin ja maukkaisiin Snellmanin paahdettuihin kanalastuihin. Upea antipastolautanen ja miniclubileivät italialaistyyppisellä prosciutto cotto -kinkulla puolestaan ovat täydellinen tarjottava juhliin tai miksi ei perjantai-illan leffanaposteltavaksi.
Possunkyljellä höystetty punakaalilaatikko
Maukas ja riittoisa kaalilaatikko on arkiruokien aatelia! Kun haluat vaihtelua perinteiseen kaalilaatikkoon, kokeile käyttää kaunista punakaalia valkokaalin sijaan ja lisää mukaan rapeaksi paistettua Maatiaispossun kylkeä tuomaan makua. Mikä parasta, kukkarokaan ei rasitu liikaa. Reseptin raaka-ainekustannukset kuudelle hengelle ovat noin 7,70 €!
Vaikka laatikon haudutteluun menee tovi, se on loistavaa arkiruokaa, sillä siitä riittää monelle ja maistuu melkeinpä vielä paremmalta seuraavana päivänä lämmitettynä.
kuudelle / 2 tuntia
- 1 kg punakaalia (1,49 €)
- 1 liha- tai kasvisliemikuutio (0,079 €)
- 1 pkt Snellman Maatiaispossun kylkiviipaleita (4,10 €)
- 1 dl puuro- tai muuta riisiä (0,25 €)
- 3 sipulia (0,60 €)
- 2 valkosipulinkynttä (0,03 €)
- 1 tl suolaa
- 2 rkl meiramia
- 3 rkl tummaa siirappia (0,15 €)
- 4 dl ruokakermaa (0,98 €)
- 2 dl vettä
Kokonaishinta noin 7,70 €
Halkaise kaali ja poista kova kanta. Suikaloi ohuiksi suikaleiksi. Lisää vettä ja kasvisliemikuutio isoon kattilaan, kiehauta. Hauduta kaalisuikaleita matalalla lämmöllä 10–15 minuuttia.
Kuori ja silppua valkosipulit sekä sipulit. Laita sivuun odottamaan.
Leikkaa Snellman Maatiaispossun kylkiviipaleet terävällä veitsellä suikaleiksi.
Ruskista kuumalla pannulla rapeiksi. Valuta pois ylimääräinen paistorasva ja lisää sipuli- ja valkosipulisilppu. Paista matalalla lämmöllä muutama minuutti.
Lisää siirappi sekä mausteet pannulle. Siirrä suikaleet korkeareunaiseen uunivuokaan ja lisää raaka riisi. Valuta kaali ja lisää muiden ainesten joukkoon, sekoita. Lisää ruokakerma ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Paista uunissa 175 asteessa noin 1,5 tuntia.
Kana-avokadopeltipitsa
Rakastatko peltipitsaa? Tässä nerokkaassa reseptissä hyödynnetään valmiita kanalastuja ja sesongin avokado lisätään vasta kypsään pitsaan.
Rapeapohjainen peltipitsa maistuu koko perheelle, ja kun päälliset valitsee harkiten, se on tarkan markan ruokaa parhaimmillaan! Eipä taida löytää enää ravintolasta alle kympillä pitsaa, mutta kotona tämä onnistuu. Kokkailua nopeuttaa Snellmanin kätevät Paahdetut kanalastut!
neljälle / 1,5 tuntia
Pitsataikina
- 4,5 dl vehnäjauhoja (noin 0,20 €)
- 2 dl vettä
- ½ pkt (25 g) tuorehiivaa (0,11 €)
- 2 rkl öljyä (0,08 €)
- 1 tl suolaa
Täytteeksi
- 1 pkt (à 180 g) Snellman Paahdettuja kanalastuja tomaatti-pesto (4,89 €)
- ½ prk (à 190 g) pestoa (0,70 €)
- ½ punasipuli (0,11 €)
- 1 pss (à 175 g) juustoraastetta (1,57 €)
- 1–2 avokadoa (1,90 €)
Kokonaishinta noin 9,56 €
Valmista pitsataikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita veden joukkoon ensin noin puolet jauhoista. Alusta sitten loput jauhoista taikinaan ja vaivaa noin 5 minuuttia. Lisää seuraavaksi suola ja öljy ja vaivaa ne kunnolla taikinan sekaan. Peitä taikinakulho puhtaalla keittiöliinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin tunti tai kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Nosta pelti kylmään uuniin, lämmitä uuni 225-asteiseksi. Kauli pitsataikina ohueksi levyksi leivinpaperille jauhoja apuna käyttäen. Lisää täytteet pitsapohjalle: levitä ohut kerros pestoa, ripottele päälle puolet juustoraasteesta, siivutetut punasipulit sekä kanalastut. Lisää loput juustoraasteesta. Vedä leivinpaperi pitsoineen varovaisesti kuumalle pellille. Paista pitsaa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Vilkaise välillä uuniin, ettei pitsa pala. Pitsa on kypsää, kun pohja on rapea ja saanut kauniisti väriä. Viimeistele pitsa avokadopaloilla ja koristele halutessasi hienonnetulla basilikalla.
Perunasosekeitto ja savupekonikrutongit
Yksinkertaisen mutta maukkaan perunasosekeiton kruunaavat savupekonikrutongit, jotka valmistuvat käden käänteessä paahtoleivästä ja Snellmanin Kunnon savupekonista. Simppeli soppa saa lisämakua purkillisesta ranskankermaa, joka tuo keittoon mukavaa kirpsakkuutta. Todellinen budjettiruoka, joka sopii niin arkiseksi lounaaksi kuin juhlavan illallismenun alkupalaksi.
neljälle / 30 min
Keitto
- 500 g jauhoista perunaa (0,34 €)
- 1 purjo (0,50 €)
- 1 sipuli (0,22 €)
- 2 valkosipulinkynttä (0,03 €)
- 2 rkl öljyä (0,08 €)
- noin 6–7 dl vettä
- 1 kasvisliemikuutio (0,08 €)
- 1 tl suolaa
- 1 prk ruokakermaa (2 dl) (0,49 €)
- 1 prk ranskankermaa (150 g) (0,79 €)
Savupekoni-krutongit
- 1 pkt (150 g) Snellman Kunnon savupekonia (2,95 €)
- 3 paahtoleipä siivua (0,30 €)
Kokonaishinta noin 5,70 €
Kuori ja paloittele perunat. Poista purjon kanta. Halkaise, huuhdo ja suikaloi purjo, voit myös käyttää vihreän osan! Kuori ja leikkaa sipuli ja valkosipulinkynnet muutamaan osaan. Lorauta öljyä isoon kattilaan ja lisää kasvikset. Kuullota keskilämmöllä muutama minuutti, älä ruskista. Lisää seuraavaksi vesi, kasvisliemikuutio sekä suola. Anna porista kannen alla 15–20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Valuta noin puolet keitinvedestä pois, mutta ota se talteen. Lisää kattilaan ruokakerma ja ranskankerma. Soseuta silkkiseksi keitoksi sauvasekoittimen avulla. Kuumenna keitto, tarkasta maku sekä keiton paksuus. Jos keitto on mielestäsi liian paksua voit lisätä hieman keitinvettä. Tarjoile keitto savupekonikrutonkien kanssa.
Valmista krutongit. Lämmitä uuni 220 asteeseen. Levitä pekoniviipaleet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Peitä pelti toisella leivinpaperilla, tämä estää rasvan roiskumisen uunissa. Paahda uunissa 6–9 minuuttia. Pidä pekoneita silmällä, etteivät ne pala. Ota pekonit uunista ja nosta talouspaperille, jotta ylimääräinen rasva imeytyy talouspaperiin. Paahda leivät ja leikkaa kuutioiksi, murskaa rapeat pekonit pienemmäksi. Sekoita leipäkuutiot ja pekoninpalat kulhossa. Ripottele keiton päälle.
Pasta carbonara ja lehtikaalisipsit
Rapeat lehtikaalisipsit ja possunkylki tuovat uutta ulottuvuutta ikisuosikki pasta carbonaraan. Kun raaka-aineita on vain muutama, kannattaa suosia laadukkaita tuotteita ja valmistaa ne huolella – näin lopputuloksesta tulee mahdollisimman herkullinen. Lehtikaalisipsejä kannattaa samalla vaivalla tehdä isompi satsi, ne sopivat mainiosti salaatteihin tai naposteluun ihan sellaisenaan.
neljälle / 45 min
- 400 g spagettia
- 1 pkt Snellman Maatiaispossun kylkiviipaleita
- 2 kananmunaa
- 1 keltuainen
- 100 g parmesaania raastettuna
- mustapippuria
- suolaa
Lehtikaalisipsit
- 150 g lehtikaalia
- 1 rkl öljyä
- ¼ tl suolaa
Valmista lehtikaalisipsit. Huuhtele lehtikaalit ja kuivaa huolellisesti puhtaalla keittiöliinalla. Poista kova lehtiruoti ja revi kaali pienemmiksi paloiksi, levitä tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Hiero lehtikaaleihin öljy ja ripottele päälle suolaa. Paista uunissa 150 asteessa noin 20 minuuttia, käännä sipsit paistinlastan avulla puolessa välissä. Varo polttamasta sipsejä. Anna jäähtyä.
Ota Snellman Maatiaispossun kylkiviipaleet huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Suikaloi ja paista possunkylki kuumalla pannulla rapeaksi. Keitä sillä aikaa spagetti paketin ohjeiden mukaisesti. Muista suolata keitinvesi!
Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Raasta parmesaanijuusto hienoksi raasteeksi.
Kun pasta on kypsää, ota talteen noin 1 dl pastan keitinvettä. Valuta pasta ja lisää pannulle possunkyljen kanssa, sekoita. Lisää kananmunat ja parmesaaniraaste, sekoita voimakkaasti. Lisää hiukan pastan keitinvettä, jotta saat oikean koostumuksen. Pastan tulisi olla kiiltävää ja kosteaa, mutta ei lillua kastikkeessa. Lisää keitinvettä, jos pasta vaikuttaa kuivalta. Tarjoile pasta heti parmesaanin ja rapeiden lehtikaalisipsien kera.
Raikas veriappelsiini-kanasalaatti
Tässä salaatissa veriappelsiini maistuu joka puraisulla, kun salaatinkastikkeena toimii kirpeä veriappelsiinivinegretti. Salaattiin kasasimme himoitusta sesonkihedelmästä ja Snellmanin uusista Paahdetuista kanalastuista. Mukavan lisän tuo aromaattinen fenkoli, joka kannattaa siivuttaa mahdollisimman ohueksi ja huuhdella kylmällä vedellä, jottei se pääse tummumaan. Leikkaa salaattiin mukaan myös fenkolin vihreät varret, niin vältät hävikin!
neljälle / 20 min
Salaatti
- 1 rs (à 180 g) Snellman Paahdettuja kanalastuja original
- 1 ruukku salaattia
- 1 fenkoli
- 150 g fetajuustoa
- 1–2 veriappelsiinia
- tuoretta minttua
- mustapippuria
- suolaa
Veriappelsiinivinegretti
- 0,5 veriappelsiinin mehu
- 1 tl veriappelsiinin kuorta hienoksi raastettuna
- 2 rkl sitruunamehua
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 1 tl hunajaa tai sokeria
- 0,5 tl suolaa
Valmista vinegretti. Pese ja kuivaa veriappelsiini huolellisesti. Raasta oranssi kuoriosa kannelliseen pieneen kulhoon. Purista joukkoon veriappelsiini- sekä sitruunamehu. Lisää muut vinegretin ainekset. Sulje purkin kansi ja ravista voimakkaasti noin minuutin ajan.
Poista fenkolista kanta ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai terävällä veitsellä. Huuhtele siivut kylmällä vedellä, tämä estää fenkolin tummumisen. Kuori ja leikkaa veriappelsiinit pienemmiksi paloiksi. Huuhtele ja kuivaa salaatti.
Asettele salaatinlehdet isoon kulhoon ja kaada päälle reippaasti veriappelsiinivinegrettiä, sekoita. Lisää siivutettu fenkoli, veriappelsiininpalat, murustettu fetajuusto ja Snellman paahdetut kanalastut. Sekoita, maista salaattia ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Koristele salaatti mintunlehdillä.
Antipastolautanen ja miniclubileivät
Iki-ihana antipastolautanen on täydellinen tarjottava tulevissa alkukevään juhlissa. Maukkaat marinoidut maa-artisokat ja miniclubileivät italialaistyyppisellä prosciutto cotto -kinkulla ovat tämän lajitelman vetonauloja. Rakenna ympärille runsas lajitelma muita välimerellisiä herkkuja, kuten viinirypäleitä, kovaa juustoa tai vaikka paahdettuja pikkupaprikoita.
neljälle–kuudelle / 45 min
Marinoidut maa-artisokat
- 500 g maa-artisokkia
- 2 rkl rypsiöljyä
- 1 tl suolaa
- muutama oksa timjamia hienonnettuna
- 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
- 3 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl sitruunamehua
Miniclubileivät (12 kpl)
- 2 tomaattia
- ½ ruukku salaattia
- 3 viipaletta juustoa
- ½ pkt Snellman prosciutto cottoa
- noin 0,5 dl majoneesia
- 6 viipaletta paahtoleipää
- cocktailtikkuja
Lisäksi
- 200 g oliiveja
- 200 g juustoa (esim. maukasta manchego- tai pitkään kypsytettyä goudajuustoa)
- 250 g paahdettuja pikkupaprikoita
- 1 rs (500 g) viinirypäleitä
- koristeeksi kiivejä tai muita hedelmiä
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Pese maa-artisokat huolellisesti ja leikkaa muutamaan osaan. Siirrä pellille, pirskottele päälle rypsiöljyä ja mausta suolalla, sekoita. Paahda uunin keskiosassa noin 20 minuuttia tai kunnes maa-artisokat ovat saaneet hiukan väriä ja ovat pehmeitä. Anna jäähtyä.
Siirrä jäähtyneet maa-artisokat kulhoon ja lisää oliiviöljy, sitruunamehu, hienonnettu valkosipuli ja timjami, sekoita. Nosta sivuun marinoitumaan.
Kokoa leivät: Paahda leivät leivänpaahtimessa. Sivele leipien pintaan majoneesia. Lisää kolmen leivän päälle kerros, salaattia, juustoa, kinkkua ja tomaattia. Nosta toinen majoneesilla sivelty leipä kanneksi ja paina kevyesti. Leikkaa pois leipien reunat siististi ja sen jälkeen jokainen leipä neljään osaan. Aseta leipien keskelle cocktailtikku, jotta ne pysyvät kasassa.
Asettele muut antipastolautasen ainekset kauniisti lautaselle ja tarjoile.
Seuraa Snellmania Instagramissa @herrasnellman!
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa sesongin kasviksista.