Kaupallinen yhteistyö Vaasan

Viime vuosina ruokapuheeseen on pompannut mukaan FODMAP-ruokavalio, joka on vatsa- ja suolistovaivoihin suunniteltu erityisruokavalio. Vaikeista vatsa- ja suolistovaivoista kärsii joka kymmenes henkilö ja herkkävatsaiseksi itsensä kokee joka viides. Tämä ei kuitenkaan estä syömästä kasviksia – eikä leipää.

Vaasan Kaura-tattarileipä leivotaan ilman vehnää käyttäen ainoastaan kauraa, hirssiä ja tattaria. Tuore leipä on koostumukseltaan mukavan ruokaisa ja muheva. Suomessa leivottu Vaasan Kaura- tattarileipä on myös laktoositon ja runsaskuituinen eli se sopii moneen ruokavalioon. Leipä sopii myös herkkävatsaisille, siitä pitää huolen lempeä täysjyväkaura, jota on 70 % leivän viljasta.

FODMAP-ruokavaliosta apu herkälle vatsalle

FODMAP-ruokavaliossa pyritään välttämään huonosti imeytyviä ja suolistoa ärsyttäviä hiilihydraatteja. Ruokavalio ei ole kuitenkaan ehdoton. Se on aina yksilöllinen ja ruokavaliota voi käyttää omien oireiden hallintaan. Sen tehtävä on ensisijaisesti rauhoittaa suolisto.

Kasviksista sopivia herkkuja ovat esimerkiksi:

  • suurin osa salaateista ja yrteistä
  • paprikat
  • kurkut
  • tomaatit
  • jotkut kurpitsat
  • useat juurekset
  • monet marjat
  • sitrushedelmät
  • sokerimelonit
  • kiivi, ananas ja banaani

 

Viljoista ja tärkkelyksistä sopivat:

  • kaura
  • tattari
  • peruna
  • riisi
  • kvinoa
  • speltti

Lisää FODMAP-ruokavaliosta voit lukea laillistetun ravitsemusterapeutin Leena Putkosen verkkosivuilta. Leena on laatinut FODMAP-ohjeistuksen myös Satokausikalenteriin.

FODMAP-ruokavaliossa yksi vältettävä viljakasvi on vehnä. Vaasan Kaura-tattari on leivottu täysin ilman vehnää, joten tämä herkku on vatsaystävällinen. Leivästä saa maistuvan ja terveellisen välipalan lisäämällä siihen monipuolisesti Satokauden kasviksia.

Kehitimme yhdessä Vaasanin kanssa kaksi maukasta, kasviksia sisältävää välipalaleipää, jotka eivät aiheuta turhia vatsan väänteitä.

Green monster

  • 1  Vaasan Kaura-tattarileipä
  • 1 kiivi
  • kourallinen pinaattia
  • pätkä kurkkua
  • tuoretta persiljaa
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl kasviöljyä mustapippuria

Tee näin:

  1. Hienonna kourallinen persiljaa pieneksi silpuksi kulhoon. Valmista silpun päälle marinadi sekoittamalla sekaan öljy, hunaja, soijakastike ja mausta lopuksi pippurilla.
  2. Huuhtele pinaatin lehdet ja valuta ne kuiviksi.
  3. Kuori kiivi ja leikkaa hedelmä sekä kurkku kauniiksi viipaleiksi. Sekoita kaikki kasvikset marinadiin.
  4. Anna kasvisten maustua hetken aikaa ja asettele ne kauniisti leivän päälle.

Red Devil

Tarvitset:

  • 1 Vaasan Kaura-tattarileipä
  • 1 suippopaprika
  • pieniä tomaatteja
  • pieni porkkana
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl kasviöljyä
  • pippuria

Tee näin:

  1. Kuori porkkana ja raasta se hienoksi raasteeksi kulhoon. Valmista raasteen päälle marinadi sekoittamalla sekaan öljy, hunaja, soijakastike ja mausta lopuksi pippurilla.
  2. Halkaise tomaatit ja leikkaa suippopaprikasta kauniita viipaleita. Sekoita kasvikset marinadiin.
  3. Anna kasvisten mausta hetken aikaa ja asettele ne kauniisti leivän päälle.

Vatsavaivoistakin kärsivän henkilön suolisto kiittää, kun noudattaa ravitsemussuositusten mukaista ”puoli kiloa päivässä”-ohjeistusta kasvisten osalta. Kasviksia kannattaa nauttia kerralla maltillisesti, jotta vatsavaivat eivät pääse yllättämään. FODMAP-ruokavalio on aina yksilöllinen ja vain harvan herkkävatsaisen tarvitsee vältellä kaikkia FODMAP-yhdisteitä sisältäviä ruokia.

Seuraa myös Vaasania Facebookissa ja Instagramissa @vaasan_leipomot, niin saat ensimmäisten joukossa tiedot tuoteuutuuksista, resepteistä sekä paljon muuta käytännön vinkkejä ruokailuun.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.