Espanjalainen gazpacho on kesäruokien ykkönen! Kylmänä tarjoiltava vihanneskeitto hurmaa raikkaudellaan ja ihastuttaa kauniin punaisella värillään. Gazpacho on kaiken lisäksi todella helppo valmistaa, kuin tekisi kauden vihanneksista smoothien: kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen, napista kone käyntiin ja muutaman minuutin päästä valmis keitti jo komeileekin lautasella edessäsi.

Helppoa, herkullista, terveellistä, hyvää nopeaa. Emme ihan heti keksi parempia ominaisuuksia kesäruoalle!

gazpacho

Gazpacho nielee kaikki sesongin herkullisimmat kasvikset. Tomaatti, avomaankurkku ja paprika ovat keiton tärkeimpiä ainesosia, mutta hätätapauksessa paprikan voi korvata ripauksella savustettua paprikamaustetta, joka tuo keittoon myös kauniin värin.

Tomaatit ovat kesällä parhaimmillaan, siitä ei pääse yli, eikä ympäri. Poimi kesälläkin mahdollisimman kypsiä tomaatteja hyllystä mukaasi. Tomaatit säilyvät huoneenlämmössä kesälläkin, älä vain laita niitä jääkaappiin. Jääkaapissa tomaatin herkulliset ominaisuudet menevät pilalle ja lopputuloksena on vihertävä, vetinen kasvis. Parhaimmillaan tomaatit ovat jo hieman pehmenneinä, kirkkaan punaisina.

gazpacho

Gazpacho syntyy huoneen lämpöisistä kasviksista, mutta maistuu parhaimmalta viilennettynä. Jos sinulla on aika, niin nosta valmis keitto vähäksi aikaa jääkaappiin, voit sillä välin vaikkapa paahtaa valkosipulileipää keiton kaveriksi.

Espanjassa gazpacho tarjoillaan niin tapaksena kuin alkuruokanakin. Kesäkuumalla gazpacho sopii erinomaisesti myös kevyeksi lounaaksi, hanki tällöin lisäksi hyvää leipää, jonka päälle voit levittää vaikkapa fetajuustoa.

Muuna aikana vuodesta kuin kesällä gazpacho kannattaa unohtaa, sillä maukas makumaailma vaatii ehdottomasti sesongin parhaita kasviksia. Kokeile sen sijaan syksyllä sosekeittoa vaikkapa kurpitsasta ja talvella mieluisista juureksista.

gazpacho

GAZPACHO

Neljälle

  • 600g tomaatteja
  • 2 avomaankurkkua
  • 1 punainen paprika
  • 1 nippusipuli varsineen
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 vaaleaa leipäviipaletta suurusteeksi
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • rouhaisu mustapippuria
  • 1 tl sokeria
  • chilia maun mukaan

Pese kasvikset ja pilko ne reiluksi lohkoiksi. Lado kaikki raaka-aineet blenderiin tai soseuta sauvasekoittimella. Maista ja tarkista maku. Voit nostaa keiton hetkeksi jääkaappiin viilentymään ennen tarjoilua.

Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa. Voit koristella keiton öljyllä, mieluisilla yrteillä ja rouhaisulla mustapippuria.

gazpacho

Mikäli sääntöjä haluaa hieman rikkoa, niin tämä kesäinen keitto on myös muunneltavissa helposti. Voit kokeilla lisätä joukkoon vaikkapa ranskankermaa tuomaan ekstatujauksen täyteläisyyttä tai viimeistellä keitto rapealla pekonimurulla.

***

Katso myös edelliset Satokausikalenterin reseptit:

Raparperislaw

Seesamikurkut

Porkkapesto

Marjainen jogurttijäätelö

Seuraa Satokausikalenteria Facebookissa ja Instagramissa, niin saat ensimmäisenä hyödylliset tiedot kauden kasviksista!