Kaupallinen yhteistyö: Snellman

 

Nyt sitä saa! Ensimmäiset varhaiskaalit ovat saapuneet kauppoihin. Rouskuvan rapealla alkukesän aarteella on ihanaa herkutella ihan sellaisenaankin, mutta varhaiskaalia kannattaa maistella myös grillattuna ja salaatteihin sekoitettuna. Raikkaana raaka-aineena se keventää kummasti ja sopii varsinkin liharuokien kylkeen. Satokausi-keittiön kesäbravuuri on tänä vuonna aasialaisittain grillattu kassler yhdessä varhaiskaalilla piristetyn pekoni-nuudelisalaatin kera.

Paremmat elinolot, parempi maku

Grillin lämmetessä on aikaa tutustua kotimaisen maatiaispossun elämään ja sen kasvuympäristöön. Mitä paremmin eläimistä pidetään huolta, sitä parempi on myös kauppojen hyllyille kannetun lihan laatu. Kotimaiset porsaat kasvavat ainutlaatuisessa ympäristössä. Puhdas ilma ja vesi eivät ole itsestäänselvyyksiä, ja ilman niitä lautasillemme päätyvä liha maistuisi taatusti erilaiselta. Porsaiden hyvä hoito, ravitseva ruokinta ja parempi, tarkoituksenmukainen kasvuympäristö takaavat myös paremman maun. Siksi alalla tehdään jatkuvasti paljon työtä eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi. 

Kunnon maatiaispossut kasvavat Snellmanin perhetilojen suojissa

Snellmanin perhetiloilla eläimistä huolehtiminen ja oikeanlaisen kasvuympäristön ylläpitäminen ovat molemmat kunniatehtäviä, joista ei tingitä. Hyvinvoiva maatiaispossu on sekä tilallisen, tuottajan että meidän kuluttajien etu. Sikojen terveydenhuolto on tarkoin valvottua ja jokaiselle tilalle on osoitettu oma eläinlääkäri, joka tarkastaa tilanteen tasaisin väliajoin.

Suuresta maailmasta poiketen saparot keikkuvat menossa mukana maatiaispossun luonnollisena hyvinvointimittarina. Ehjä ja terve saparo on hyvinvoivan ja stressittömän eläimen merkki. Myös karsinatilaa on Suomessa eurooppalaisia possutiloja enemmän. Se on tärkeää, sillä maatiaispossut tarvitsevat virikkeitä sekä tilaa touhuamiseen, pahnoilla loikoiluun, tarpeiden tekoon ja sioille ominaisen sisäisen arvojärjestyksen toteuttamiseen.

Maatiaispossujen hyvinvointia seurataan tarkkojen ja tieteellisesti perusteltujen Welfare Quality®–mittausten avulla. Welfare Quality® on EU:n rahoittama projekti, jonka kehitystyössä on mukana alan tutkijoita 17 maasta. Perhetiloilla arvioidaan vakioidun mittariston avulla mm. possujen kuntoa, käytöstä ja olosuhteita. Arvioinnin suorittaa aina koulutettu ja sertifoitu ammattilanen, sillä eläinten havainnointi vaatii taitoa ja osaamista.

Varhaiskaali tuo kesän tullessaan 

Raikkaan rapea varhaiskaali on kevään ykkösvihannes. Kotimaisia kaalinpäitä alkaa näkyä kaupoissa näinä päivinä, sitä ennen saamme nauttia eurooppalaisten kaalimaisen ensisadosta. Varhaiskaali on monipuolinen ravintoaineiden lähde ja sisältää mm. C-vitamiinia, karotenoideja ja kuitua. Monipuolinen vihannes kannattaakin kopata ostoskoriin heti kun se ensimmäisen kerran hevi-osastolla vastaan tulee. Varhaiskaali on verraton salaattiaines sellaisenaan. Pienemmäksi pilkottuna varhaiskaali antaa rouskuvaa raikkautta hodareiden ja burgereiden väliin. Siitä syntyy myös oivallinen coleslaw, joka kelpaa kaiken grillissä kypsennetyn ruuan kylkeen.

Tänään ohueksi suikaloitu varhaiskaali pääsee täyteläisen pekoni-nuudelisalaatin pohjaksi. Se sopii sesongin paprikan kanssa aasialaiseen makumaailmaan mutkattomasti. Seesaminsiemenillä, inkiväärillä ja soijalla maustettu pekoni-nuudelisalaatti nautitaan aasialaiseen tyyliin grillatun kasslerin kera. Grillihetkiin houkuttelevan hyvin sopiva Snellman Maatiaispossun Kassler leikataan ohuiksi siivuiksi ja marinoidaan osteri- ja kalakastikkeesta, sokerista ja sitruunaruohotahnasta sekoitetussa soosissa. Siivut grillataan kypsiksi kuumalla parilalla ja viimeistellään tuoreella chilillä ja kevätsipulilla. Kuulostaa aika hyvältä vai mitä? 

Grillattu kassler aasialaisittain & pekoni-nuudelisalaatti

Kuudelle

 

Grillattu kassler:

 • 1 Snellman Maatiaispossun Kassler (800 g)
 • 2 rkl osterikastiketta
 • 1 rkl kalakastiketta
 • 1 rkl fariinisokeri
 • 1 rkl sitruunaruohotahna
 • öljyä paistamiseen
 • suolaa
 • tuoretta chiliä ja kevätsipulia tarjoiluun

 

Pekoni-nuudelisalaatti:

 • 1 pkt Snellman Kunnon Pekonia (150 g)
 • 200 g kokojyvänuudeleita
 • 200 g varhaiskaalia
 • 1 punainen paprika
 • 2 rkl seesaminsiemeniä
 • ½ ruukkua thaibasilikaa
 • 4 rkl soijakastiketta
 • 2 rkl paahdettua seesamiöljyä
 • 1 rkl hunajaa
 • 1 rkl srirachaa
 • 2 limen mehu
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

 

Grillattu kassler:

Leikkaa kassler kolmeen osaan ja sitten ohuiksi siivuiksi. Sekoita osterikastike, kalakastike, fariinisokeri ja sitruunaruohotahna keskenään ja sekoita kasslereiden joukkoon marinadiksi. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Ota lihat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsentämistä.

Sudi lihoille hieman öljyä ja grillaa ne kypsiksi molemmin puolin. Ripsauta pintaan hieman suolaa. Asettele siivut tarjoiluvadille ja viimeistele annos hienonnetulla tuoreella chilillä ja kevätsipulilla. Tarjoile lisukkeena pekoni-nuudelisalaattia.

 

Pekoni-nuudelisalaatti:

Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi. Ruskista pekonit ja siirrä talouspaperille jäähtymään.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja jätä valumaan.

Leikkaa varhaiskaali ohuiksi suikaleiksi. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa suikaleiksi. Paahda seesaminsiemeniä hetki kuivalla kuumalla pannulla, jotta ne paahtuvat hieman. Hienonna thaibasilika.

Sekoita salaattikulhon pohjalla soijakastike, seesamiöljy, hunaja ja sriracha. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja lisää kastikkeeseen. Kuori ja raasta inkivääri ja lisää kastikkeeseen. Lisää salaattikulhoon nuudelit, pekonit, kaali ja paprika, sekoita huolellisesti. Lisää lopuksi seesaminsiemenet ja thaibasilika. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa soijaa tai srirachaa.

 

Lue lisää Snellmanista heidän Instagramista @herrasnellman!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista.