Kaupallinen yhteistyö: Snellman

 

Heinäkuussa koko Suomi lomailee ja grillikausi jatkuu kuumempana kuin koskaan. Kesäkeittiöstä kantautuu herkullisia tuoksuja, kun hiilien hehkussa kypsyvät Maatiaispossun valkosipulilla, sipulilla, paprikalla, palsternakalla ja mustapippurilla valmiiksi maustetut spare ribsit. Pitkään ja hartaasti grillatut ribsit nautitaan rapean pekoni-parsakaalisalaatin kera.

Millainen on Maatiaispossun hiilijalanjälki?

Maatiaispossun hiilijalanjälki selvitettiin Snellmanilla ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten. Yhden sianlihakilon päästöihin vaikuttavat porsaiden kasvattamiseen kuluvat rehu-, energia- ja muut panokset sekä tuotannosta syntyvät lanta- ja jätevirrat. Kun tähän päälle lisätään eläinten kuljetukset, teurastamon käyttämä energia, sivuvirrat sekä hävikki, ynnätään hiilijalanjäljeksi yhteensä 5,75 kg CO2-e-päästöjä yhtä jalostamatonta lihakiloa kohden.

Noin 70 % ympäristöä kuormittavista hiilidioksidipäästöistä syntyy possujen ruokintaan käytettävästä viljasta ja rehusta. Vuoden 2020 keväällä tehdyn päivityksen mukaan sikatilojen ruoaksi kasvatettava vilja sekä ruokintaa varten valmistettava rehu ovat edelleen suurimmat päästölähteet, mutta parempaan päin ollaan menossa.

Onko Maatiaispossun hiilijalanjälki sitten pieni vai suuri? Jos lukemaa verrataan kasviksiin, se tuntuu suurelta. Energiapitoisen ja ravinnetiheän possunlihan hiilijalanjäljen vertaaminen vähäkalorisempiin elintarvikkeisiin vetää kuitenkin viivoja turhan suoriksi. Jos vertailu suoritetaan energiapitoisuuden perusteella, on maatiaispossun jättämä hiilijalanjälki viljellyn kirjolohen tai broilerin tasoa. Snellmanin Maatiaispossu on siis kilpailukykyistä ravintoa myös ilmastonäkökulmasta. Panostamalla uusiutuvaan energiaan, vähentämällä hävikkiä ja lisäämällä kotimaisen rehun käyttöä ollaan rakentamassa kestävämpää ja vastuullisempaa tuotantoketjua.

Uusiutuvalla energialla kohti pienempää hiilijalanjälkeä – Snellmanin tuotteet valmistetaan biokaasun voimalla

Snellmanilla pyritään jatkuvasti parantamaan ja tehostamaan tuotantoa kestävämmillä ja ympäristölle ystävällisemmillä energiaratkaisuilla. Hukkalämmöt otetaan tehtaalla talteen, lämpöpumppuja hyödynnetään tehokkaasti, ja käytössä on myös oma vedenpuhdistamo. Yksi tehtaan historian suurimmista muutoksista koettiin huhtikuussa, kun energianlähteenä käytetty polttoöljy korvattiin kokonaan biokaasulla. Tuotannossa tarvittava sähkökin tuotetaan tuulivoimalla, joten Snellmanin tuotteet valmistetaan nykyään pelkästään uusiutuvalla energialla.

Hyvän ruoan ystäville tehtaan uudet toimintatavat näkyvät tuotteiden pienempänä hiilijalanjälkenä, sillä hiilidioksidipäästöjä syntyy nyt vuodessa 8 700 tonnia vähemmän. Pietarsaaren asukkaatkin hyötyvät kestävämpään tuotantoon panostamisesta, kun Snellmanin tehtaan yhteyteen on avattu henkilöautojen biokaasutankkausasema. Tulevaisuudessa asema tulee palvelemaan myös raskasta liikennettä nestemäisen kaasun tankkauspisteenä.

Grillikesä jatkuu – nyt kokataan ribsejä ja pekoni-parsakaalisalaattia

Kesällä on kerrankin aikaa kokata, joten tällä kertaa Satokausi-keittiössä valmistuvat hitaasti kypsennettävät ribsit sekä rapsakka pekoni-parsakaalisalaatti. Paista Snellman Maatiaispossun grillimaustetut spare ribsit kypsiksi joko uunissa tai epäsuoralla lämmöllä grillissä. Kun liha alkaa irrota luista, grillaa ribsien pintaan vielä kunnolla väriä. Sekoita rapeaksi paistetusta pekonista, punaisesta nippusipulista, parsakaalista ja rusinoista salaatti ja majoneesista, sitruunasta ja sinapista sille kastike. Kata pöytä, annostele herkut lautasille ja nauti hyvästä ruoasta!

Grillatut ribsit ja pekoni-parsakaalisalaatti

Neljälle

 

Ribsit:

 

Pekoni-parsakaalisalaatti:

  • 1 pkt Snellman Kunnon pekonia (150 g)
  • 1–2 punaista nippusipulia
  • 1 parsakaali (n. 400 g)
  • 1 dl rusinoita
  • 1 ½ dl majoneesia
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 1 tl dijon-sinappia
  • suolaa ja mustapippuria

 

Ribsit:

Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistusta. Aseta liha uunivuokaan lihapuoli ylöspäin. Kypsennä 140 asteessa noin kaksi tuntia. Ribsit ovat valmiita, kun liha irtoaa helposti luista. Grillaa ribseihin kaunis väri, voit halutessasi tässä kohtaa sutia pintaan BBQ-kastiketta. Leikkaa ribsit annospaloiksi.

 

Pekoni-parsakaalisalaatti:

Hienonna pekoni ja paista se rapeaksi. Siirrä hetkeksi siivilään valumaan ja jäähtymään.

Leikkaa nippusipuli ohuiksi renkaiksi ja parsakaali suupalan kokoisiksi kukinnoiksi. Leikkaa parsakaalin varsi pieniksi paloiksi. Sekoita majoneesi, sitruunan mehu ja sinappi keskenään. Laita kaikki salaatin ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Anna tekeytyä jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.

 

Lue lisää Snellmanista heidän Instagramista @herrasnellman!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista.