Marraskuun alussa vietetään isänpäivää kädessä todellinen värisuora, sillä kuukauden kasvikset ovat upean punainen granaattiomena, pirtsakka satsuma ja kullankeltainen keltajuuri. Jokainen isä voi käyttää näitä sesongin parhaita raaka-aineita omien taitojen ja mieltymysten mukaan.

Suomalainen luolamies ei puhu tai pussaa ja nauttii ravinnokseen ainoastaan makkaraa grillistä – vanha käsitys, mikä lähinnä huvittaa. Tosimies syö nykyään myös porkkanaa, ymmärtää sesonkisyömisen edut sekä vie kasvisten ilosanomaa eteenpäin. Perheelleen hän tarjoilee mielellään sesongin parhaista raaka-aineista valmistettua ruokaa. 

Listasimme alle kolme isätyyppiä; satokausivihanneksiin tutustujan, taloudesta tarkan ruoanlaittajan ja todellisen keittiön kuninkaan. Heidän taidot ja intressit ovat erilaiset, mutta Satokausikalenteri palvelee hyvin jokaisen tarpeita. 

Muistaa isää tulevan vuoden kalenterilla ja satokauden mukaisesti syöminen on helpompaa kuin koskaan ennen! 

Täältä pääset tilaamaan kalenterin omalle isälle. 

MEIDÄN ISI USKALTAA

Satokausikalenteri on seinälle ripustettava tietokirja, jonka avulla on helppo päästä alkuun; opetella syömään terveellisemmin ja lisäämään kasvisten määrää ruokavaliossa.  

Kalenterin avulla jokainen osaa valita yli 200 eri kasviksen joukosta aina parhaimmat raaka-aineet. Rohkea isä näyttää esimerkillään ennakkoluulottomuutta uusia raaka-aineita kohtaan ja kannustaa koko perhettä tutustumaan kasviksiin yhdessä. On tärkeä nauttia yhteisistä aterioista, kokoontua pöydän ääreen jakamaan ruokailuhetki. 

Alkuun pääsee pienin askelin ja satokauden kasviksia voi lisätä ruokavalioon vaikka yhden kerralla. Isänpäivän alla sesongissa olevat satsumat ovat helppo välipala tai jälkiruoka ja kuorimisen taitaa jokainen isä. 

 

Satsuma aloittavat sitrussesongin 

Pikkusitruksien suosio kasvaa jatkuvasti. Jokainen suomalainen syö vuosittain hieman yli 50 kiloa hedelmiä, mistä sitrushedelmien osuus on noin 13 kiloa. Satsumat ovat odotetun, alkusyksystä alkavan sesongin ensimmäisiä sitruksia.

Muiden sitrushedelmien tavoin satsumat toimivat hyvin herkullisena ja raikkaana välipalana sellaisenaan tai esimerkiksi aurinkoisen värisinä satsuma-muffinseina. Viime vuosina ne ovat löytäneet paikkansa yhä useammin myös ruoanvalmistuksessa. Satsumien makeasta mehusta valmistuu esimerkiksi hyvä marinadi lihalle sekä kalalle tai vaikkapa salaatinkastike. 

FAIJANA TALOUSGURU

Rahan säästäminen motivoi monia. Loogisesti kasviksen tuotanto on järkevintä ja edullisinta juuri siihen aikaan vuodesta, kun sen luontaisesti kuuluukin kasvaa. Suosimalla Satokausi-kasviksia vuoden ympäri, lompakko kiittää ja rahaa säästyy vaikkapa perheen yhteisiin harrastuksiin. 

Kotimaisista uusista perunoista on turha haaveilla marraskuussa, milloin kannattaa hyödyntää mieluummin juuresten monipuolista valikoimaa. Esimerkiksi keltajuuri on edullinen ja monipuolinen raaka-aines syksyn kääntyessä talveen. 

 

Monipuolinen keltajuuri 

Punajuureen verrattuna keltajuuren maku on miedompi ja makeampi. Se ei värjää tai sotke, joten sitä on myös mukavampi käsitellä. Kotona keltajuuri kannattaa säilyttää viileässä valolta suojattuna, hyvin varastoituna se säilyy jopa puoli vuotta.  

Keltajuuresta valmistuu maistuvat uunijuurekset ja se tuo kaunista väriä tuttuihin ruokiin. Esimerkiksi perinteiset kirkasliemiset keitot saavat uuden ilmeen korvaamalla osan perunoista keltajuurella. 

Keltajuuri sopii mainiosti myös perunamuusin sekaan. Ohueksi leikatut keltajuurisiivut voi maustaa etikkaliemellä ja lisätä salaattien joukkoon tai paahtaa uunissa rapeiksi sipseiksi. Perinteinen juuresraaste saa lisää väriä sekä syvyyttä keltajuuresta.

ISKÄ – KEITTIÖN MASTERCHEF

Moni isä on innostunut ja taitava kokki, joka viettää mielellään aikaa keittiössä. Sesonkisyöminen monipuolistaa kasvisten kirjoa ruokavaliossa ja sitä kautta löytää helposti uusia makuja lautaselle. Kasviskokeilujen myötä Satokausikalenteri rohkaisee myös kokeilemaan erilaisia tapoja valmistaa kasviksia!

Kokeneemmallekin ruoanlaittajalle Satokausikalenteri tarjoilee varmasti monipuolisia vinkkejä ja esittelee harvinaisempia hedelmiä ja kasviksia. Marraskuun muistilistalla on mainittu esimerkiksi omenapäärynä, kajoottikurpitsa ja granaattiomena. Ovatko nämä teidän perheen masterchefille tuttuja?

 

Granaattiomena piristää tutut ruoat

Granaattiomenan siemenet sopivat mainiosti salaatteihin, rahkan ja jogurtin sekaan sekä jälkiruokiin kuten rahkakakkuun tai suklaafudgeen. Niitä voi puristaa mehuksi, laittaa drinkkeihin tai käyttää smoothiessa. 

Granaattiomenan käyttöä ei kannata rajata pelkästään makeisiin ruokiin. Kokeile granaattiomenaa pähkinöiden ja juustojen kanssa tai korvaa granaattiomenalla tuttu puolukkasurvos liharuoissa. Sosekeittoon saa kauniin punaisen sävyn granaattiomenan mehulla, mistä valmistuu vaihtoehtoisesti myös monikäyttöinen siirappi.