Aamiaisburritot / Kaupallinen yhteistyö: Santa Maria

 

Marraskuun toisena sunnuntaina hemmotellaan iskää, faijaa, isukkia, pappaa, ukkia, isoisää ja vaaria – bonusisiä unohtamatta! Kaikki isät ansaitsevat onnentoivotusten ja lämpimien halausten lisäksi ihanan aamupalan ja ison kupillisen kahvia. Tänä vuonna perinteiset pöydänantimet saavat väistyä, kun sankarit saavat kahvikuppinsa kylkeen täytetyn aamiaisburriton. Tuhtia burritoaamiaista keventää rehti ja raikas lehtikaalisalaatti. On aika päivittää isänpäiväperinteet 2020-luvulle!

Vitamiinipitoinen lehtikaali on kotimaista superruokaa tuoreimmillaan

Lehtikaali on todellinen terveyspommi, sillä se sisältää rutkasti kalsiumia, rautaa, vitamiineja ja karotenoideja. Kaikista kaaleista lehtikaalin C-vitamiinipitoisuus on ylivoimaisesti suurin, ja se peittoaa pitoisuudessaan jopa appelsiinin! Elintärkeä C-vitamiini buustaa elimistön puolustuskykyä, auttaa rautaa imeytymään ja suojaa soluja haitalliselta hapettumiselta. Lajikkeesta ja sen kasvupaikasta riippuen lehtikaali saattaa sisältää peräti 120mg C-vitamiinia 100 grammaa kohden. Se kattaa melkein tuplasti päivittäisen tarpeen. 

 

Kymmenen vuotta sitten lehtikaalia ei vielä juurikaan näkynyt ruokakauppojen valikoimissa. Onneksi tilanne on 2020-luvulla toinen, sillä lehtikaali on löytänyt tiensä lähikauppojenkin valikoimiin. Isommissa marketeissa saattaa törmätä myös sinipunaiseen versioon tai koristeellisempaan kähärälehtiseen lehtikaalilajiin. Silputtua lehtikaalia voi käyttää persiljan tavoin ja se sopii salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin tai vaikka munakkaan täytteeksi.

VINKKI: Lehtikaali on herkkä etyleenille, joten säilytä kasvis kaukana etyleeniä tuottavista kollegoistaan, kuten avokadosta ja tuoreesta tomaatista.

 

Aamiaisburritot syntyvät tutuista texmex-aineksista

Makuhermoja kutkutteleva ja varmasti isää ilahduttava burritoaamiainen valmistuu tortilloista, jotka täytetään munakokkelilla, avokadolla, pinaatilla, raastetulla juustolla ja mukavasti maustetulla jauhelihalla tai nyhtökauralla. Isukin lisäksi myös luonto kiittää, sillä tähän aamiaiskattaukseen saa kätevästi uppoamaan tortillasipsipussin pohjalle murustuneet rapeat lastut sekä jääkaappiin unohtuneet salsapurkin jämät. Burritot ovat siis paitsi suurta herkkua myös hävikkiruokaa maistuvimmillaan!

 

Burritolettujen sisään kääräistään kokonainen purkillinen keitettyjä ja sipulilla maustettuja Santa Maria Refried Beans -pintopapuja sekä pannulla paistettua jauhelihaa tai nyhtökauraa, joka maustetaan tyypillisiä meksikolaisia makuja sisältävällä Santa Maria Taco Spice Mixillä. Kolmionmuotoiset, kevyesti suolatut Santa Maria Tortilla Chips Salted -tortillalastut tekevät aamiaisburritojen täytteestä rouskuvan rapean. Kastikkeeksi kumotaan keskivahva Santa Maria Chunky Salsa Medium-tomaattikastike, joka sisältää kypsien tomaattien lisäksi chiliä, jalapenoa ja sipulia kokonaisina paloina. 

 

Viimeistele aamiaiskattaus käärimällä kauniiseen pakettiin itse askarreltu lahja. Munakennoista ja kiiltävästä tortillalastupussista syntyy lasten käsissä upeita taideteoksia!

Aamiaisburritot

6 kpl

 

Lehtikaalisalaatti:

  • 5 lehtikaalin lehteä
  • ripaus suolaa
  • ½ rkl öljyä
  • ½ rkl valkoviinietikkaa
  • 1 kotimainen omena
  • ½ dl rusinoita

 

Ruskista jauheliha öljyssä pannulla ja mausta Taco Spice Mixillä. Pidä kuumana.

Riko kananmunat lasiin ja sekoita niiden rakenne rikki. Sulata voi kattilassa ja kaada kananmunat sinne. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan puuhaarukalla sekoitellen, kunnes munat alkavat hyytymään. Sekoita joukkoon smetana ja mausta suolalla ja valkopippurilla.

Kuumenna Refried Beans -pavut kattilassa tai mikrossa. Raasta juusto. Kuori ja viipaloi avokado.

Lämmitä tortillat mikrossa ja täytä ne jauhelihalla, munakokkelilla, pavuilla, juustoraasteella, avokadolla ja pinaatilla. Murskaa täytteeseen muutama tortillalastu ja lusikoi päälle salsaa. Kääri rullalle ja tarjoile heti. Voit myös tehdä burritot etukäteen, kääriä folioon ja kuumentaa ne uunissa 175 asteessa noin 20 minuutin ajan ennen tarjoilua.

Tarjoile aamiaisburritot lehtikaalisalaatin kera.

 

Lehtikaalisalaatti:

Irrota lehtikaalin lehdet paksusta ruodista ja leikkaa lehdet ohuiksi suikaleiksi. Hiero niihin hieman suolaa sekä öljy ja valkoviinietikka. Leikkaa omena siemenettömiksi ohuiksi siivuiksi ja sekoita lehtikaalien joukkoon yhdessä rusinoiden kanssa. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

VINKKI: Lehtikaalin kovat keskiruodit on helppo poistaa taittamalla lehti pitkittäin kahtia ja leikkaamalla ruoti irti selkäpuolelta!