Kaupallinen yhteistyö: Social Wines

Kulhollinen höyryävää mausteista currya tekee ihmeitä pitkän päivän päätteeksi. Jalfrezi-curryn voi valmistaa vaihteeksi kotimaisista juureksista. Aterian kruunaa lasillinen tulisen ruuan kanssa sopivaa makeaa Bird’s tree -valkoviiniä

Kotimaiset juurekset rakastavat mausteita

Suomen talvi ei ole kotimaisten vihannesten sesongin kulta-aikaa, mutta onneksi suomalaisia varastokasviksia piisaa pitkälle kevääseen. Tässä vaiheessa vuotta helposti on jo hieman kyllästynyt porkkanaraasteeseen, joten uudet ideat vanhojen tuttujen kasvisten käyttöön ovat tervetulleita.Tällä kertaa päätimme valmistaa juureksista mausteista jalfrezi-currya. Jalfrezi on intialaislähtöinen ruoka, jota brittiläiset siirtomaaisännät aikanaan kokkasivat ja täten se onkin hyvin suosittua ympäri Englannin. Siinä on pääraaka-aineen (lihaa, kalaa, paneer-juustoa tai kasviksia) lisäksi paksu ja mausteinen tomaattipohjainen kastike. Jalfrezi valmistetaan useimmiten wokkaamalla.

Satokausikalenterin jalfreziin pilkoimme juuripersiljaa, lanttua ja bataattia. Voit hyvin korvata ne osittain tai kokonaan muilla juureksilla, kuten perunalla, porkkanalla tai palsternakalla.

Bird’s tree -valkoviini viihtyy mausteisen ruuan kaverina

Unkarilainen Bird’s tree on makea valkoviini, joka sopii hyvin niin seurusteluun kuin ruokajuomaksikin. Viinin hedelmäinen, jopa ruusuinen tuoksu ja makea hieman yrttinen maku toimivat erityisesti mausteisen ja jopa tulisen ruuan kaverina. Juures-jalfrezin makeiden ja maukkaiden juuresten ja mausteisen maun kanssa viini on oiva kumppani. Annoksen päälle kannattaa ripotella vielä runsaasti tuoretta chiliä, mikäli siitä tykkää, sillä viini muuttuu sitä suun mukaisemmaksi, mitä tulisempi jalfrezistä tulee. 

Bird’s tree on saatavilla Alkossa sekä pullossa että 2,25 litran hanapakkauksessa. 

Juures-jalfrezi

neljälle

Jalfrezi-tahna:

  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 punainen chili
  • ½ dl tuoretta korianteria hienonnettuna
  • 1 tl korianterinsiemeniä
  • 2 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1 tl jauhettua kurkumaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl maapähkinäöljyä
  • 2 rkl tomaattipyrettä

Juures-jalfrezi:

  • 1 sipuli
  • 1 pieni bataatti
  • 1 pieni lanttu
  • 2 juuripersiljaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 annos jalfrezi-tahnaa
  • 2 prk tomaattimurskaa (á 400 g)
  • 1 prk kypsiä kikherneitä
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa ja mustapippuria
  • tuoretta chiliä
  • tuoretta korianteria
  • sitruunalohkoja

Tarjoiluun:

  • keitettyä riisiä

Valmista ensin jalfrezi-tahna. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, kuori ja raasta inkivääri. Hienonna chili ja korianteri. Paahda korianterinsiemeniä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes ne alkavat jäähtyä. Mittaa kaikki aineet pieneen tehosekoittimeen ja aja tahnaksi. Voit käyttää myös morttelia. 

Juures-jalfrezia varten kuori ja lohko sipuli. Kuori bataatti, lanttu ja juuripersiljat ja leikkaa ne suupaloiksi. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää jalfrezi-tahna ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Lisää juurekset pannulla ja sekoita, kunnes tahnaa on kaikkialla juureksissa.

Lisää tomaattimurskat kasariin ja kuumenna kiehuvaksi. Valuta ja huuhdo kikherneet ja lisää nekin kasariin. Anna curryn muhia kannen alla välillä sekoitellen noin puoli tuntia tai kunnes juurekset ovat kypsiä. Mausta sitruunan mehulla, suolalla ja mustapippurilla.

Viimeistele juures-jalfrezi tuoreella chilillä ja korianterilla. Tarjoile se sitruunalohkojen kanssa. Lisukkeeksi sopii keitetty riisi ja juomaksi makea ja aromaattinen Bird’s tree valkoviini.

Huomioithan, että Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholisisältöä ei voi kommentoida.


Ota seurantaan Social Wines myös Facebookissa ja Instagramissa, niin pysyt kärryillä ajankohtaisissa viiniasioissa. 

Pysy kuulolla myös meidän kanavissa @Satokausikalenteri, jaamme jatkossa vinkkejä ja reseptiikkaa sesonkiruokailuun!