Kaupallinen yhteistyö: Suvituore

 

Maukas vaihtoehto perinteisille kermaperunoille syntyy satokauden luomujuureksista. Syksyn sadonkorjuuta korjataan paraikaa ja herkulliset juurekset odottavat syöjiään. Vaikka suomalaiset varastojuurekset säilyvät yli talven, ovat ne parhaimmillaan juuri sadonkorjuun jälkeen. Luomulanttu ja -palsternakka saavat gratiinissa kavereikseen kevyen mausteisen luomujuuripersiljan ja maanläheisen luomupunajuuren. Tässä kasvisruokailijoille sopivassa reseptissä käytetään kermaa ja juustoa, mutta vegaanisen vaihtoehdon saa helposti korvaamalla ne kasviperäisillä vaihtoehdoilla.

Juuresgratiini

4-6 henkilölle

* = Suvituore-tuote

 

2 pientä luomupunajuurta*

1 pieni luomulanttu*

1 pieni luomupurjo*

½ keltasipuli*

1 keskikokoinen luomujuuripersilja*

1 keskikokoinen luomupalsternakka*

3  valkosipulinkynttä*

1 luomumustajuuri*

5 dl kermaa

1 tl suolaa

½ tl jauhettua mustapippuria

1 tl tuoreita timjamin lehtiä

2 rkl voita

0,25 dl juustoraastetta (esim. Gruyère-juustoraastetta ja/tai Parmesan-juustoraastetta)

 

Laita uuni 180-asteeseen ja voitele voilla 20 cm x 20 cm kokoinen uunivuoka. Pilko luomupurjon valkoinen ja vaalean vihreä osa 3 cm paloiksi, lohko kuorittu keltasipulin puolikas, kuori valkosipulinkynnet ja laita ne kaikki kattilaan kerman, suolan, pippurin ja timjamin kanssa. Keitä matalalla lämmöllä 10 min, kunnes sipulit ja purjo ovat pehmenneet. Soseuta kattilassa sauvasekoittimella.

Kuori luomumustajuuri juoksevan veden alla, leikkaa 10 cm pituisiksi paloihin ja laita vedellä täytettyyn kulhoon. Kuorittu luomumustajuuri tummuu helposti, joten se kannattaa käsitellä ja säilyttää veden alla.

Huuhtele loput luomujuurekset ja viipaloi ne 2 mm viipaleiksi. Voit käyttää viipalointiin mandoliinia tai monitoimikonetta. Kasaa viipaleista muutaman sentin korkuisia pinoja. Jokaisessa pinossa tulisi olla jokaista juuresviipaletta sekaisin. Aseta pinot poikittain uunivuokaan, niin että viipalepinon kylki koskettaa uunivuoan pohjaa. Näin valmiin gratiinin jokaisessa juuresviipaleessa on sekä rapea puoli, että mehukas puoli.

Kaada sipuli-kermaseos viipaleiden päälle. Leikkaa juuresten päälle hieman purjon vihreää osaa ja asettele luomumustajuuriviipaleet gratiinin päällimmäiseksi niin, että ne menevät osaksi muiden juuresviipaleiden väliin.

Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 1,5 tuntia tai kunnes juuresviipaleet tuntuvat kypsiltä.

Ota gratiinivuoka pois uunista tunnin jälkeen ja ripottele juustoraastetta päälle. Laita uunin ylälämpö päälle ja muuta lämpötila 250-asteeseen. Gratinoi vuokaa uunissa 5 minuuttia tai kunnes juusto on kauniin ruskeaa. Anna valmiin gratiinin seistä 20 minuuttia ennen tarjoilua.

Voit valmistaa gratiinin lähes valmiiksi edellisenä päivänä ja ainoastaan gratinoida juustolla tarjoilupäivänä. Nosta tällöin gratiini jääkaapista huoneenlämpöön tunti ennen juustolla gratinointia.