Kaupallinen yhteistyö: Kikkoman

 

Kotiruokaklassikot eivät mene koskaan pois muodista! Välillä niitä on kuitenkin hauska varioida esimerkiksi maustamalla eri tavalla. Me päätimme valmistaa perinteiset lihapullat ja muussin Satokausimaisella tavalla ja lisäsimme niiden joukkoon runsaasti sesongin kasviksia: lihapullat saivat mehevyyttä ja makua juuriselleristä ja muussi pureskeltavuutta paistetusta kaalista.

Näin lisäät kasvisten käyttöä arkiruuassa

Jotta päivittäinen suositus puolesta kilosta kasviksia täyttyisi, kannattaa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja sisällyttää joka ateriaan. Helppo tapa lisätä varsinkin hieman epäluuloisten lasten kasvistensaantia on piilottaa niitä tuttujen ruokien joukkoon. Tällä kertaa raastoimme juuriselleriä lihapullataikinan sekaan ja lisäsimme perunamuussiin paistettua kaalia. Juurisellerin sijaan voit raastaa lihapullamassaan esimerkiksi palsternakkaa, porkkanaa tai lanttua. Raastettuja vihanneksia voi sujauttaa myös sämpylätaikinaan, erilaisiin kastikkeisiin ja uuniruokiin. Helppoa ja huomaamatonta!

Soijakastikkeella maustat tutut kotiruokaklassikot

Soijakastike on keittiön moniottelija ja sillä voi helposti korvata suolan ruuanlaitossa. Näin on mahdollista myös vähentää suolan määrää ruokavaliossa. Soijakastikkeen määrä ruuassa riippuu omista makutottumuksista ja sitä kannattaa lisätä vähän kerrallaan ruokaa välillä maistellen. Soijakastike korostaa tuoreiden raaka-aineiden omaa makua ja se on maultaan tavallista suolaa täyteläisempää. Kikkoman soijakastike sisältää runsaasti luonnollista umamia, joka edesauttaa ruuan suolaisten makujen aistimista. Perinteisen Kikkoman soijakastikkeen rinnalta löytyy myös Kikkoman Less Salt -soijakastike, joka on maultaan vanha tuttu, mutta sisältää 43% vähemmän suolaa.

Voit käyttää soijakastiketta lähes minkä tahansa ruoan maustamiseen joko suolan lisäksi tai sen sijaan. Me maustoimme tällä kertaa Kikkoman soijakastikkeella lihapullat ja ruskean kastikkeen, mutta se antaa täyteläistä makua myös esimerkiksi tomaattipohjaisiin kastikkeisiin sekä erilaisiin patoihin ja keittoihin. 

Juuriselleri-lihapullat, ruskea kastike ja kaali-perunamuussi

Neljälle

Valmistusaika 45-60 min

juuriselleri-lihapullat:

  • ½ dl korppujauhoja
  • ¾ dl ruokakermaa
  • 200 g juuriselleriä
  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 1 tl kuivattua rosmariinia
  • 2 rkl Kikkoman soijakastiketta
  • ¼ tl mustapippuria

kaali-perunamuussi:

  • 700 g jauhoisia perunoita
  • 2 rkl voita
  • 300 g kaalia
  • 2 ½ dl täysmaitoa
  • suolaa

ruskea kastike:

  • 5 rkl vehnäjauhoja
  • 6 dl vettä
  • 1 lihaliemikuutio
  • 1-2 rkl Kikkoman soijakastiketta
  • mustapippuria
  • 2 rkl voita

juuriselleri-lihapullat:

Sekoita korppujauhot ja ruokakerma keskenään kulhossa. Kuori ja raasta juuriselleri ja lisää se sekä jauheliha kulhoon yhdessä rosmariinin, soijakastikkeen ja mustapippurin kanssa. Sekoita tasaiseksi. Pyörittele massasta pieniä lihapullia ja paista pannulla tai uunissa kypsiksi.

kaali-perunamuussi:

Kuori perunat ja leikkaa ne samankokoisiksi paloiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Paloittele kaali ja paista sitä voissa noin kymmenen minuuttia, kunnes se on kypsynyt sopivasti ja saanut hieman väriä.

Valuta keitinvesi pois perunoista ja tee niistä muussia muussinuijan tai käsivatkaimen avulla lisäten maitoa sen verran, että saat hyvän rakenteen. Sekoita valmiin muussin sekaan paistetut kaalit ja mausta suolalla.

ruskea kastike:

Ruskista vehnäjauhot kuivalla kuumalla pannulla koko ajan sekoitellen. Kun jauhot ovat ruskistuneita noin viiden minuutin kuluttua, ota pannu pois liedeltä ja vispaa jauhojen sekaan vesi vähän kerrallaan. Murustele joukkoon lihaliemikuutio ja anna kastikkeen kiehua hiljakseen noin viiden minuutin ajan. Mausta valmis kastike soijakastikkeella ja mustapippurilla. Sekoita lopuksi joukkoon voi ja tarjoile kastike juuriselleri-lihapullien ja kaali-perunamuussin kanssa.


Lue lisää maustekastikkeista ja katso mainiot reseptivinkit osoitteesta kikkoman.fi. Muista myös seurata Kikkomania Facebookissa.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.