Kaupallinen yhteistyö: Winestate

 

Pääsiäisen juhlapöydässä kohtaavat ihana Italia, maukas Marokko sekä aurinkoinen Australia! Karitsan jauhelihasta valmistetut lihapullat maustetaan marokkolaisittain ja nautitaan BBQ-kastikkeella tuunatun tomaattisoosin kera. Kaverikseen pääsiäisaterian pyörykät saavat valkosipulilla viimeistellyt lyttypotut sekä paahteisen pehmeän australialaisen punaviinin.

Pääsiäispöydän punaviini Grant Burge Barossa Ink Shiraz saapuu aurinkoisesta Australiasta

Arvostetulla, aina 1860-luvulle juurensa ulottavalla Grant Burgen viinitilalla viiniä tuottaa jo viides sukupolvi. Rypäleet kasvavat Australian kuuluisimmalla viinialueella, Barossan laaksossa. Syvänpunainen ja runsas, mutta samalla pehmeä pääsiäispöydän punaviini Grant Burge Barossa Ink on saanut nimensä ainutlaatuisesta, lähes violetinmustasta väristään, joka jättää taatusti jäljen.

Punaviinin muhkea maku syntyy paahteisten kesien keskellä, eteläisen Australian aurinkoisilla rinteillä. Viiniköynnösten juuret ulottuvat syvälle vanhaan maaperään, josta ne saavat tarvitsemansa veden ja ravinteet kuivemmallakin kasvukaudella. Karitsalihapullien säväyttävä seuralainen on melko täyteläinen, mutta tanniineiltaan mukavan maltillinen. Tuoksu tuo mieleen tummat marjat, suklaan, lakritsin ja jopa eksoottisen eukalyptuksen. 

Maun yrttisyys ja makeahko mausteisuus tekevät Grant Burge Barossa Ink Shirazista mainion pääsiäisviinin, jota kannattaa maistella karitsapyöryköiden ja lyttypottujen lisäksi tuhdimpien kasvisruokien kuten pavuista ja herkkusienistä kokatun, chilillä ja valkosipulilla maustetun muhevan paistoksen kanssa.  

Ravinteikas peruna on sesongissa koko vuoden

Kesällä suoraan mullasta nostetut varhaisperunat ovat mitä suurinta herkkua, mutta mainiolta maistuvat nyt sesongissa olevat varastoperunatkin. Kotimaisessa perunassa on paljon hyviä puolia: se on edullista, sen viljely avomaalla on ekologista ja sen saatavuuskin on hyvä pienimpiä lähikauppoja myöten. Kaiken kukkuraksi tuttu ja turvallinen peruna sopii lähes kaikkiin ruokavalioihin ja pesee ravintoarvoillaan riisin ja pastan mennen tullen. Sadassa grammassa perunaa on nimittäin enemmän kaliumia ja kuitua kuin kolmessa banaanissa tai kulhollisessa kaurapuuroa. Pottua popsimalla saa myös mukavan annoksen magnesiumia, rautaa sekä vitamiineja. 

Monipuoliset mukulat maistuvat niin arkena kuin juhlapäivinäkin. Perunan voi kypsentää kuorineen tai kuorittuna, ja siitä saa sapuskaa keittämällä, paistamalla, paahtamalla, höyryttämällä, grillaamalla, savustamalla ja friteeraamalla. Kotikeittiön luottopakki käy kasvisten, kalan ja lihan kaveriksi, sopii salaatteihin ja on täydellinen jopa pizzan täytteenä. Suomen suosituin kasvis on omiaan leipätaikinassa, se soveltuu piirakkapohjiin ja sopii erinomaisesti myös makeaan leivontaan.

Etelä-Amerikasta Eurooppaan rantautuneesta koisokasvista on nykyään tarjolla kymmeniä erilaisia lajikkeita. Jauhoiset lajikkeet sopivat muusiin, sosekeittoihin, uuniperunoiksi ja leivontaan, kiinteät taas ovat parhaimmillaan perunasalaatissa, keitoissa, rapeissa ranskalaisissa ja erilaisissa paistoksissa. Yleisperunat ovat oikeita jokapaikan höyliä, niitä voi nimensä mukaisesti käyttää mihin tahansa ruoanlaittoon, kuten lyttypottuihin.

Herkkuja koko perheen pääsiäispöytään: karitsanlihapullat ja lyttypotut valkosipulilla

Tänä pääsiäisenä lautasella kohtaavat Italia ja Marokko. Karitsan jauhelihasta valmistettu lihapullapannu voi ensisilmäyksellä näyttää perinteiseltä italialaiselta annokselta, mutta heti ensimmäisen maistiaisen myötä käy selväksi, että inspiraatiota pyöryköihin on etsitty Välimeren toiselta puolen, Marokosta. Karitsanliha saakin kaverikseen kurkumaa ja kuminaa sekä ehkä hieman yllättäen tilliä, ja raikkaan hapokas tomaattisoosi tuunataan täyteläisemmäksi juustolla ja BBQ-kastikkeella.

Lisukkeena tarjoiltavat lyttypotut viimeistellään valkosipulilla ja parmesaanilla. Perunat voi keittää valmiiksi vaikka edeltävänä päivänä ja kypsentää rapsakoiksi juuri ennen ruokailua, sillä välin kun lihapullat hautuvat kypsiksi kastikkeessaan. Jos et ole valkosipulin ystävä, voit hyvin jättää sen pois perunoista – tai korvata vaikka chilillä.

Ateriassa on paljon makua ja hieman makeutta – aivan kuten sen kanssa nautittavassa australialaisessa shiraz-punaviinissä. Reseptistä riittää 4–6 herkkusuulle.

Karitsalihapullat

  • 800 g karitsanjauhelihaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl pankojauhoja
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 rkl kuivattua tilliä
  • 1 rkl kuminansiemeniä
  • 2 tl kurkumaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl kuivattuja chilihiutaleita
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 7 dl valmista tomaattikastiketta
  • 1 dl BBQ-kastiketta
  • 2 kpl (á 125 g) mozzarellapalloja
  • 100 g juustoraastetta
  • voita ja öljyä paistamiseen
  • tuoreita yrttejä tarjoiluun

Sekoita jauheliha, kananmunat, pankojauhot, sipulijauhe, tilli, kuminansiemenet, kurkuma, chili, suola ja pippuri kulhossa tasaiseksi massaksi. Pyörittele lihapullataikinasta golfpallon kokoisia lihapyöryköitä.

Lämmitä voita ja öljyä isolla paistinpannulla ja paista lihapullat kauttaaltaan kauniin ruskeiksi. Lisää panulle tomaatti- ja BBQ-kastike ja anna lihapullien hautua 10 minuuttia.

Revi mozzarellapallot pienemmiksi paloiksi ja lisää kastikkeeseen. Ripottele juustoraaste lihapullien ja kastikkeen päälle. Anna juustojen sulaa, koristele yrteillä (esimerkiksi lehtipersiljaa tai korianteria) ja tarjoile mäiskypottujen kanssa. Jos haluat juustoon hieman väriä, voit gratinoida lihapullapannun uunissa.

Valkosipulilyttypotut

  • 1 kg yleisperunoita
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 2 dl raastettua parmesaania
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria

Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita ne muiden ainesten kanssa isossa kulhossa. Kaada kypsistä perunoista vesi pois ja anna niiden jäähtyä hetken aikaa siivilässä.

Laita kiertoilmauuni lämpiämään 200-asteeseen. Jos käytät tavallista uunia, nosta lämpötila 220 asteeseen.

Sekoita perunat varovasti kulhossa muiden ainesten kanssa. Siirrä perunat puhtaalle uunipellille ja litistä ne kevyesti ison kahvimukin pohjalla. Kaavi kulhoon jäänyt parmesaani-valkosipuliseos lyttypottujen päälle. Voit halutessasi lisätä perunoiden päälle vielä lisää oliiviöljyä, raastettua parmesaania sekä suolaa ja pippuria.   

Paista perunoita 25 minuuttia, kunnes lyttypotut on ovat rapeita ja kauniin ruskeita.