Kaupallinen yhteistyö: Pavunvarsi

 

Kasvimaa kasvaa heinäkuussa kohisten. Ensimmäiset punaposkiset tomaatit ovat kypsyneet ja avomaankurkuistakin saadaan vähitellen satoa. Tomaatin ja kurkun lisäksi kurpitsat, pavut ja monet köynnöstävät kotipuutarhan kasvit kaipaavat kesäiseen kasvupyrähdykseensä kunnon tukea. Satokausi-puutarhurit testasivat tuotteet, joilla pysyvät pystyssä runsaimmatkin runkotomaatit ja ketterimmätkin kiipeilijät. Ota vinkit talteen ja riennä kipin kapin ostoksille!

Kotipuutarhan kasvit tarvitsevat tukea

Kasvihuoneessa vallitsee viidakon laki. Jos tukitoimet ovat jääneet istutuksia tehdessä puolitiehen, tomaatit rönsyilevät sinne tänne, kurkku kiipeää lonkeromaisilla kärhöillään katonrajaan ja kurpitsatkin yrittävät kurkotella kohti valoa kaikin voimin. Viimeistään tässä vaiheessa kasvihuonepuutarhurin kannattaa ottaa itseään niskasta kiinni ja tarttua toimeen. Kasvien tukeminen on helppoa, kun käytössä ovat tarkoitukseen sopivat tarvikkeet.

Yksinkertaisinta on tökätä multaan grillitikku, oksa tai muu tukea antava pitkä esine, kuten vanha suksisauva tai katkennut harjanvarsi. Varmempi tapa ohjata taimet kasvamaan kohti kasvihuoneen kattoa on viritellä runkotomaateille ja pavuille tukinarut. Narun pää sidotaan katossa kulkevaan vaakanaruun tai rimaan ja kieputellaan varovasti kasvin varren ympärille. Kurkut ja vesimelonit kiipeilevät mielellään erilaisia säleikköjä tai tukiverkkoja pitkin, myös monet köynnöstävät huonekasvit hyötyvät tällaisesta tuesta. Pensastaville kasveille tarvitaan todennäköisesti järeämpää tukea tai ainakin useampi tukikeppi.

Kaikki nämä tavat ovat toteutettavissa kotikonstein, mutta kätevintä on käyttää kasvien tukemiseen suunniteltuja valmiita välineitä ja tukirakenteita. Toimivimmat ratkaisut tarjoaa tietenkin kumppanimme Pavunvarsi. Satokausi-kasvihuoneeseen asennettiin jo kesän alkumetreillä supernäppärät tukiripustimet tomaatteja ja kurkkuja varten. Jousella varustettu jojo-tyyppinen tukiripustin kiinnitetään kasvihuoneen kattoon, lanka vedetään esiin ja langan päässä oleva koukku pujotetaan kasvin runkoon lehtihangan alapuolelle. Tukiripustin jaksaa kantaa runsaammankin sadon, joustaa taimen kasvaessa, ja avoimeen koukkuun mahtuu paksumpikin varsi. Tämän helpommaksi kasvien tukeminen ei tule!

Viisaat vinkit kasvien tukemiseen

Kasvihuoneessa ja avomaalla kasvavien hyötykasvien tukeminen on vaivatonta. Näin näppärästi se käy:

 

  1. Suunnittele ennen kuin istutat. Varsinkin kasvihuoneeseen istutettaville kasveille kannattaa miettiä kasvupaikat ja tukemistavat ennen taimien siirtämistä lopullisille sijoilleen. Tukien asentaminen onnistuu myöhemminkin, mutta se saattaa olla silloin hieman hikisempää hommaa.

  2. Sijoita avomaalle kylvettävät köynnöstävät kasvit niin, että taimet saa tuettua helposti. Papuja ei siis kannata kylvää keskelle penkkiä tai viljelylaatikkoa, jos aikomus on viljellä siinä muutakin. Laitaan kylvetyt kasvit on helpompi tukea säleiköllä tai esimerkiksi tukiverkolla.

  3. Ota selvää tarvitaanko kasvihuoneen kattoon vaakasuuntainen tukinaru tai -rima, vai saako tukilangat kiinnitettyä koukuilla olemassa oleviin rakenteisiin.

  4. Kierrä kasvin yläpuolelle kiinnitetty tukilanka hellästi kasvin varren ympärille. Jos käytät pelkkää narua, voit ankkuroida sen toisen pään taimipaakun alle, solmia kiven ympärille tai sitoa löysästi varteen alimman lehtihangan kohdalle. Varo, ettet vedä lankaa liian kireälle, ettei kasvi vahingoitu. Älä kiinnitä kasvia tukilankaan lehdistä.

  5. Käytä tarpeeksi vahvaa lankaa tai narua. Hennoista taimista kasvaa kesän aikana rotevia ja kukista kehittyvät kasvikset painavat yllättävän paljon. Jätä lankaan kasvunvaraa, sillä kasvin varsi kasvaa myös paksuutta kesän aikana.

  6. Seuraa kasvua ja kieputa tarvittaessa lisää tukinarua kasvin ympärille.

  7. Nauti sadosta. Puhdista tukilangat ja muut tukirakenteet syksyllä, jos suunnittelet käyttäväsi niitä myös seuraavana kesänä.

 

Pavunvarren verkkokaupasta löydät laajan valikoiman kasvien tukemiseen tarkoitettuja tuotteita tukiverkoista sidontanaruihin ja tukilankoihin. Kurkkaa samalla myös erilaiset koukut ja ripustimet kasvitukien kiinnitykseen!