Kaupallinen yhteistyö: Veg&Able

 

Unelmoitko itse kasvatuista kurkuista tai pullean punaisista tomaateista? Haaveiletko oman sadon chileistä ja mehevistä munakoisoista, tai ehkäpä haluaisit kokeilla vesimelonin tai viinirypäleiden kasvattamista? Jos vastasit yhteenkin kysymykseen kyllä, tarvitset kunnon kasvihuoneen!

Suomen kesä on lyhyt, eivätkä kaikki kasvit välttämättä ehdi avomaalla tuottaa satoa viileimpinä kesinä. Lasiseinien suojassa vihannekset kasvavat kuitenkin kohisten ja viljelykautta voi jatkaa jopa kuukausilla. Kasvihuoneen voi rakentaa itse, mutta helpommalla pääsee, kun tilaa pystytysvalmiin paketin suoraan valmistajalta. 

Mitä kaikkea kasvihuoneen hankinnassa pitäisi ottaa huomioon? Kuinka suuri kasvihuone tarvitaan, ja mihin se kannattaa sijoittaa? Millaisia materiaaleja kannattaa suosia ja mitä hyötyä on tuuletusluukuista? Kaikkeen tähän saat vastauksen, kun jatkat lukemista. Astu siis sisään Satokausi-puutarhan uudenkarheaan Veg&Able-kasvihuoneeseen!

Valitse kasvihuone käyttötarpeen mukaan

Ennen kuin lähdetään kasvihuonekaupoille on hyvä selvittää uuden tulokkaan käyttötarkoitus. Mitä kasvihuoneessa aiotaan kasvattaa? Runkotomaatit vaativat korkeamman tilan kuin pensastavat tai amppelissa kasvatettavat lajikkeet. Köynnöstävät kasvit, kuten viinirypäleet, kaipaavat nekin korkeita seiniä, kun taas monet kurkut vaativat laajempaa lattiapinta-alaa. Ruukkupuutarhan sen sijaan voi perustaa pienempäänkin kasvihuoneeseen, etenkin, jos kasvit sijoitetaan päällekkäin esimerkiksi hyllykköön.

Hyvin rakennettu, laadukas kasvihuone on pitkäikäinen, joten koko ja malli kannattaa valita harkiten. Mieti, tarvitaanko kaikkialle seisomakorkeus, missä työvälineitä säilytetään ja mihin mahdollisen kastelujärjestelmän vesiastiat sijoitetaan. Entäpä oleskelu, haaveiletko pienestä istuskelunurkkauksesta tai kahvikupposesta kasvihuoneen vehreydessä? Nälkä kasvaa syödessä, ja se pätee myös kasvihuoneharrastukseen. Valitse siis mielummin isompi kuin pienempi malli ja varmuuden vuoksi sellainen, jota on helppo laajentaa.

Suosi kestävää ja kotimaista – kasvihuoneen materiaaleilla on väliä

Kotipuutarhan kasvihuoneen runko on yleensä puuta tai alumiinia. Alumiini on kevyt ja usein edullisempi ratkaisu. Halvin ei kuitenkaan ole välttämättä tässäkään tapauksessa paras valinta. Suomen talvet ovat arvaamattomia, lumikuorma voi kasvaa suureksi ja olosuhteet ovat muutenkin vaativat. Kevyempi alumiinirunko saattaa romahtaa raskaan nuoskalumen alla tai se voi taipua tuulessa ja tuiverruksessa. Puu on materiaalina luonnonmukainen, kestävä ja kaunis. Se vaatii hieman enemmän huoltoa, mutta kestää oikein hoidettuna ihmisiän. Puurunkoisen kasvihuoneen voi antaa harmaantua luonnollisesti, mutta sen ilmettä voi kohentaa myös maalaamalla tai öljyämällä tasaisin väliajoin.

Suomessa valmistettava Veg&Able-kasvihuone on markkinoiden ainoa täysin kotimainen kasvihuone. Suomenlinnassa käsityönä valmistettava runko rakennetaan lämpökäsitellystä männystä ja seinien lasit ovat nekin suomalaista mittatilaustyötä. Vaativiin sääoloihin sopivan kasvihuoneen prototyyppi syntyi lapsiperheen tarpeisiin. Kotipihalle haluttiin käytännöllinen, pitkäikäinen ja katseenkestävä kasvihuone, jossa voisi kasvattaa valtaosan ruokapöytään kannettavista kasviksista. Markkinat myivät vain ei-oota, joten sellainen päätettiin suunnitella itse. Ensimmäisen version pohjalta kehitettiin Veg&Able-kasvihuone – laatutietoisen kotipuutarhurin unelma, joka valmistetaan aina tilaustyönä.

Moni suosii kasvihuoneessaan lämpöä eristäviä ja valoa läpäiseviä kennolevyjä. Kalliimmatkin kennolevyt kuitenkin kellastuvat ajan kuluessa, ja niiden puhdistaminen on haastavaa. Lasiset seinät sen sijaan ovat loppuikänsä kirkkaat, kunhan ne muistaa pestä välillä kodin ikkunoiden tapaan. Lasi on myös materiaalina edullisempi, se tekee kasvihuoneesta keveämmän oloisen ja antaa rakennukselle arvokkaan ulkoasun. Tyylikäs lasinen kasvihuone on käytännössä ikuinen. 

Veg&Able -kasvihuoneen seinissä käytetään 4 mm paksua karkaistua lasia, joka kestää iskuja, taivutusta ja lämmönvaihteluja monikertaisesti tavalliseen lasiin verrattuna. Karkaistu lasi on vahvempaa ja hajoaa vahingon sattuessa murskaksi, joka ei aiheuta viiltohaavoja.

Kasvihuone kaipaa valoa ja varjoa

Kasvihuoneen sijainnilla on merkitystä. Kaikkein varjoisimpaan kolkkaan kasvupaikkaa ei kannata perustaa, sillä kasvihuone kaipaa valoa, lämpöä ja tuulensuojaa. Parhaimman sijoituspaikan löydät, kun tarkkailet pihaasi muutaman viikon ajan ja teet huomioita siitä, minne valo osuu aamuisin, mihin aurinko porottaa päivisin ja missä ilta-auringon säteet lämmittävät eniten. Kuumimman keskipäivän aikaan varjostus voi olla tarpeen joko pihapuiden tai esimerkiksi verhojen avulla. Ota sijainnissa huomioon myös kuntasi rakennussäännökset sekä rajanaapurit. Kulkureittejäkin kannattaa miettiä, jotta kottikärryillä pääsee kätevästi kasvihuoneen viereen ja ympärille jää tilaa esimerkiksi katolta putoavaa lunta varten.

Perustuksiin kannattaa panostaa, sillä kunnolliset perustukset ehkäisevät routavaurioita ja maan liikkumisen rakenteille aiheuttamaa vääntöä. Kasvihuoneen voi pystyttää nurmikolle, kasvimaalle, laatoitetulle pihalle tai vaikka terassille, kunhan perustukset ovat vaaterissa ja ankkurointi on tehty huolellisesti. 

Vinkit kasvihuoneen hankintaan

Käyttötarkoitus määrittelee kasvihuoneen koon. Mieti siis haluatko perustaa ruukkupuutarhan vai onko perinteisempi kasvihuoneviljely kurkkuineen ja tomaatteineen sinun juttusi. Mitä enemmän erilaisia lajikkeita aiot kasvattaa, sitä suurempi kasvihuone kannattaa hankkia. Veg&Table-kasvihuoneen perusmallissa on korkeutta 2,75 metriä ja sen pinta-ala on 5,3 neliömetriä. Yksi lisämoduuli kasvattaa pinta-alaa reilulla neliöllä.

Valitse kestävät materiaalit. Puusta ja lasista rakennettu kasvihuone on kaunis, kestävä ja pitkäikäinen. Käsityönä valmistetussa suomalaisessa Veg&Able-kasvihuoneessa käytetään kotimaista lämpökäsiteltyä mäntyä sekä turvallista, karkaistua lasia. Lämpökäsitelty mänty patinoituu ajan myötä hopeanharmaaksi, alkuperäisen värin voi säilyttää käsittelemällä rungon tasaisin väliajoin.

Suunnittele sijainti. Seuraile valon kulkua pihallasi ja mittaa kasvihuoneen paikka kohtaan, jonka auringonsäteet saavuttavat koko kesän ajan. Keskipäivän kuumuuteen apua tuovat Veg&Able-kasvihuoneen mukana toimitettavat tuuletusluukut. Ne avautuvat ja sulkeutuvat automaattisesti tarpeen mukaa ja tasaavat kasvihuoneen lämpötiloja.

Tilaa kasvihuone ajoissa. Kun tilaat Veg&Able-kasvihuoneen nyt, saat nauttia oman puutarhasi sadosta vielä tulevana kesänä. Lisätietoa käsityönä valmistettavasta kasvihuoneesta saat Veg&Ablen verkkosivuilta sekä osoitteesta info@veg-et-able.fi. Samaan sähköpostiosoitteeseen voit tehdä myös tilauksen.

Valmistele perustukset. Tilaustyönä valmistettua Veg&Able-kasvihuonetta odotellessa on hyvää aikaa valmistella perustukset. Helposti koottava kasvihuone toimitetaan valmiina osina ruuvinreikiä myöten. Kaikki tarvittavat tulee paketin mukana, joten kasvihuone on pystyssä muutamassa tunnissa.

Kestävään ja kotimaiseen kasvihuoneeseen kannattaa panostaa, sillä se tuo iloa ja koristaa pihaasi kymmenien vuosien ajan!