Kaupallinen yhteistyö: Pavunvarsi

 

Vaikuttaako kasvihuoneviljely vaikealta tai monimutkaiselta? Kasvihuonekasvatus on kaikkea muuta! Kun kasvualustan valitsee oikein, perehtyy hiukan perusteisiin ja hankkii muutaman viljelyä helpottavan välineen, kenestä tahansa voi tulla kasvihuoneguru. Kosteutta varastoivalla kasvualustalla, kestävillä ja hengittävillä ruukuilla, lämpömittarilla ja kätevällä kastelujärjestelmällä pääsee jo pitkälle. Työn tiimellyksessä saatat huomata, että kasvihuoneviljely on itse asiassa huomattavasti helpompaa kuin kasvien kasvattaminen avomaalla. Päästä siis sisäinen puutarhurisi valloilleen ja ryhdy kasvihuoneviljelijäksi jo tänä kesänä! 

Ota haltuun kasvihuoneviljely!

Kasvihuoneessa kasvisi menestyvät todennäköisemmin ja voivat hyvin aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Tomaattien, kurkkujen ja muiden kotimaisten vihanneksien vieressä kasvavat sulassa sovussa niin vesimelonit, ananaskirsikat kuin viiniköynnöksetkin. Kasvihuone pitää kosteuden tasaisena ja antaa suojaa Suomen kesän vaihtelevissa olosuhteissa. Suljettuna kasvuympäristönä se suojaa suosikkikasvejasi myös kasvitaudeilta ja pihamailla liikkuvilta nelijalkaisilta herkkusuilta. 

Avomaalla kasvit ovat vallitsevien olosuhteiden armoilla. Varsinkin kylmänarat lajikkeet saattavat avomaalla heittää henkensä yllättävien hallaöiden hiipiessä alkukesän kuokkavieraaksi. Liian viileässä kasvu hidastuu tai saattaa jopa pysähtyä. Myös suorakylvöjen itäminen avomaalla on säiden herran hallussa. Jotta siemenet itävät, on lämpötilan, kosteuden sekä maaperän koostumuksen ja kuohkeuden oltava kohdallaan. 

Kasvihuoneen ruukkupuutarha syntyy kuitu- ja kangasruukuista

Viljelytapoja on monia kasvihuoneessakin. Yksi rakentaa seiniä kiertävän viljelylaarin, toinen luottaa valmiisiin kasvusäkkeihin ja kolmas kokoaa kasvihuoneen laidoille kivillä reunustetut kohopenkit. Käytännöllisimpiä ja kätevimpiä kasvihuonekasvatuksen tapoja on perustaa ruukkupuutarha. Kun ruukkujen materiaaliksi valitsee kuitukankaan, on kasveja kevyempi siirrellä tarvittaessa paikasta toiseen. Kankaiset ruukut kestävät myös kylmää paremmin, joten ne sopivat erityisesti ruukuissaan talvetettaville kasveille.

Pavunvarren kantokahvallisten PLANT!T Dirt Pot -kangasruukkujen huokoinen, hengittävä ja laadukas materiaali kestää painavankin kasvuston. Kankainen ruukku pysyy pystyssä epätasaisessakin maastossa, ylimääräinen vesi valuu huokoisen kankaan läpi ja antaa juurille tilaa hengittää. Kulmikkaassa ruukussa on valmiit paikat kasvustoa tukeville kepeille. Kuution mallisessa astiassa juuret eivät lähde myöskään kiertämään kehää pohjaa pitkin, kuten pyöreässä ruukussa herkästi käy.

Ruukkupuutarhassa on helppo hallita kasvualustan koostumusta, sen kosteutta sekä ravinteiden määrää. Rikkaruohoja ei tarvitse kitkeä, eikä tautien tai tuholaisten torjuntaankaan tarvitse käyttää aikaa, kun astiat ovat puhtaita ja kasvualusta vaihtuu joka vuosi. Ruukkupuutarha pysyy usein myös siistimpänä, puhumattakaan siitä, että erilaisilla astioilla saa uutta ilmettä kasvihuoneen sisustukseen ja ulkonäköön.

Biohiili ja kookoskuitu parantavat kasvualustaa

Hyvän sadon edellytyksenä on muheva, ilmava, kosteutta pitävä ja riittävän ravinteikas kasvualusta. Valmiit multasekoitukset ovat aina hyvä vaihtoehto, mutta kannattaa punnita myös muita kasvualustan muokkauskeinoja kuten biohiiltä ja kookoskuitua. 

Puhdas ja korkealaatuinen Biohiili Nero on luomutuotantoon hyväksytty, PEFC-sertifioidusta kuusipuusta Tampereella tuotettu maanparannusaine. Se ehkäisee kasvualustan tiivistymistä ja sitä edistää sitä kautta juurten ja mykorritsan kasvua ja toimintaa. Biohiilessä itsessään ei ole ravinteita, vaan maata parantava ominaisuus perustuu hiilen huokoiseen koostumukseen, joka varastoi vettä ja ravinteita ja luovuttaa niitä kasvukauden aikana kasvien käyttöön. 

Biohiilipitoinen kasvualusta luovuttaa juuristolle vettä tasaiseen tahtiin ja vähentää kastelukertojen tarvetta kesän kuumimpinakin aikoina. Myös maaperän hyödylliset mikrobit viihtyvät hiilen pinnalla. Keväisin tumma biohiili sitoo lämpöä ja suojaa kasvia äkkinäisiltä lämpötilanvaihdoksilta.

Kookoskuitu toimii kasvualustana sellaisenaankin, mutta sen sekoittamisesta kasvualustaan on myös hyötyä. Intiassa kookostuotannon sivutuotteena syntyvä Canna Coco Professional Plus on kookospähkinän kuoresta valmistettu orgaaninen kasvualusta. Kasvualustaan, kuten puutarhamultaan sekoitettuna se lisää biohiilen tapaan kuohkeutta, pitää vettä ja antaa juurille tarvittavaa ilmatilaa. Lisäksi kookoskuitu sisältää luontaisia aineita, jotka ehkäisevät sienikasvustoja ja torjuvat tuhohyönteisiä. 

Kasvihuoneviljely on helpompaa kuin luuletkaan!

Vieläkö kasvihuoneviljely kuulostaa vaikealta? Helppohoitoisuutta kaipaava kasvihuonepuutarhuri hankkii viljelyksilleen vielä pari kätevää ja varsin itsenäistä apulaista. Automaattinen kastelujärjestelmä ja kattoluukkuihin asennettava avaaja ovat edullisia hankintoja toteuttaa eivätkä ne vaadi sen suurempaa teknistä avaamista. Jos tuuletusluukuista puuttuu automatiikka, kannattaa kasvihuoneeseen viedä Digital Series lämpö- ja kosteusmittari, joka tarkkailee sisälämpötilaa ja kasvihuoneen kosteutta. Jos lämpö nousee hellelukemiin, vähintäänkin ovea kannattaa avata niin, että ilmavirta pääsee viilentämään kasvuolosuhteita. 

Jos kastelutahti huolettaa, kastelujärjestelmästä on iso apu. Sähkötön Blumat tippukastelujärjestelmä koostuu keraamisista antureista sekä kastelusuuttimista, joka toimii pintajännityksen avulla. Keraamisen anturin sisällä oleva kalvo avautuu ja sulkeutuu alipaineen vaikutuksesta, joten kasvi saa vettä aina tarvitessaan sitä. Kastelusuuttimien vesi johdetaan Slimline 250 L vesisäiliöstä, joka sijoitetaan kasvihuoneen ulkopuolelle.

Nämä ja muut tärkeät tykötarpeet kasvihuoneviljelyyn löydät yhdestä ja samasta paikasta. Pavunvarren verkkokauppa palvelee kotipuutarhureita kellon ympäri!

 

Tutustu Pavunvarren valikoimaan!

Muista myös seurata @satokausikalenteri -kanaviamme, sillä puutarhakausi näkyy vahvasti sisällöissämme.