Kaupallinen yhteistyö: Valio

Lämpö lisääntyy päivä päivältä ja valoisat kesäkuukaudet ovat aivan nurkan takana! Kevätauringossa voi pian paistatella ilman päällystakkia, juoda aamukahvit lämpimällä seinustalla, viettää perheen kanssa piknikkiä pihapiirissä tai nautiskella jäätelöstä kesää varten kunnostetulla parvekkeella. Arjen kangistuneita kaavoja kannattaa rikkoa aina, kun siihen on mahdollisuus. Piristä siis päivääsi yön yli tekeytyneellä tuorepuurolla, tavallisena tiistaina leivotulla sitruunaisella juustokakulla tai ihanalla, ilman jäätelökonetta valmistuvalla nektariini-mansikkajäätelöllä. Ota talteen reseptit ja auvoisemman arjen kaava!

Kevään houkuttelevimmmat herkut syntyvät sesongin hedelmistä ja luomumarjakeitoista!

Arkipäivien piristäminen ei vaadi ihmeellisiä raaka-aineita tai monimutkaisia reseptejä. Oikeastaan riittää, että keräät korisi kukkuroilleen sesongin hedelmiä ja lisäät pinon päälle pari purkillista luomumarjakeittoa. Juustokakun punaisena hehkuva kiille syntyy näppärästi valmiista vadelmakeitosta, ja jäätelössä maistuu tuoreiden nektariinien lisäksi makea mansikkakeitto. Myös tuorepuuro nautitaan luomulaatuisella marjakeitolla maustettuna.

Valio Luomu™ vadelmakeitto ja Valio Luomu™ mansikkakeitto valmistetaan puhtaista luomuraaka-aineista. Luomumarjat kerätään luonnonmukaiseen tuotantoon hyväksytyiltä alueilta ja tuotetaan viranomaisen valvovan silmän alla. Luomusokerilla makeutetut marjakeitot sopivat sellaisenaan juotaviksi tai lusikoitaviksi jogurtin, rahkan, myslin ja murojen kera. Monikäyttöiset marjakeitot ovat omiaan myös leivonnassa, smoothieissa ja muiden makeiden herkkujen kokkaushetkissä. Kaikki Valio Luomu™ mehukeitot on pakattu kierrätettäviin kartonkipakkauksiin. Näppärä 750 gramman pakkauskoko helpottaa hillitsemään hävikkiä myös pienemmissä perheissä. 

Kypsän ananaksen tunnistaa makeasta tuoksusta 

Huhtikuu on ananaksen parasta sesonkia. Kypsä ananas tuoksuu miellyttävän makealta ja joustaa pintaa painettaessa. Kovakourainen otteet kannattaa unohtaa, sillä sitkeästä kuorestaan huolimatta hedelmä on herkkä kolhuille. Ananaksen kuoren väri vaihtelee lajikkeen mukaan vihreästä keltaiseen ja ruskeaan, joten sen perusteella ei voi tehdä päätelmiä hedelmän kypsyydestä. Nappaa sen sijaan kiinni lehtiruusukkeen keskeltä: jos yksittäinen lehti irtoaa ilman suurempaa voimankäyttöä, on ananas syöntikypsä. Säilytä kylmänarkaa ananasta huoneenlämmössä, ja käytä hedelmä parin päivän sisään kotiin kantamisesta.

Etelä- ja Väli-Amerikasta Suomeen saapuva hedelmä on ihanan raikasta sellaisenaan syötynä, mutta se kestää hyvin myös kuumentamista ja maistuu mahtavalta grillattuna. Uunissa, pannulla tai grillissä väriä saaneet ananaskiekot ovat oivallinen jälkiruoka yhdessä jäätelön tai vaikka vaniljakastikkeen kera. Runsaalla C-vitamiinipitoisuudellaan ananas on samalla viivalla sitrushedelmien kanssa.

Vastoin yleistä harhaluuloa myös ananaksen kovempi keskiosa kannattaa syödä. Se nimittäin sisältää suuren osan hedelmän ravintoaineista. Sesonkianaksen ydin ei yleensä ole ehtinyt puutua, joten suosittelemme suuresti hyödyntämään kaiken ja syömään hedelmälihan kokonaisuudessaan. 

Suo itsellesi hetki arjen luksusta

Ota kahvi mukaan lumen alta paljastuneen hiekkalaatikon reunalle, keitä kannullinen teetä ja nautiskele kevätauringon lämmöstä pihalla tai parvekkeella. Pakkaa aamiainen tuorepuuroineen reppuun ja lähde ulos ihmettelemään luonnon heräämistä, kaada itsellesi kupponen kuumaa termospullosta puutarhapalstan ensimmäisiä kasvun merkkejä ihastellessa tai herkuttele juustokakulla kevätauringon lämmittämillä rantakallioilla. Parvekkeen lämmössä maistuu jo jäätelökin, etenkin kun se on itse tehty!

Täyttävä tuorepuuro sopii aamiaispöytään, mutta se on myös verraton välipala. Edellisenä iltana jääkaappiin jätetty puuro tekeytyy yön aikana terveelliseksi makupalaksi, jota vatsakin rakastaa. Tuorepuuro sekoitetaan kaurasta, chia-siemenistä, piimästä sekä sesongin ananaksesta. Viimeinen silaus suoritetaan juuri ennen syömistä vadelmakeitolla, kookoshiutaleilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Vadelmakiilteellä viimeistellyllä sitruunajuustokakulla on helppo herkutella arkenakin. Se maistuu iltapäiväkahveilla tai vaikka ulkoilmassa puistopiknikillä. Samoin on ilman jäätelökonetta syntyvän, kermasta ja kondensoidusta maidosta sekoitetun nektariini-mansikkajäätelön laita. Riko siis arjen kaavat, kauho kylmää herkkua kulhoon ja istahda vaikka kotitalon seinustalle nauttimaan lintujen laulusta ja kevään häikäisevästä valosta!

Tuorepuuro ananaksella ja vadelmakeitolla

Kahdelle

 

Sekoita kaurahiutaleet, chia-siemenet ja piimä keskenään. Kuori ja muussaa banaani, sekoita tuorepuuron joukkoon. Lisää myös 1 dl ananaskuutioista (loput käytetään koristeluun, laita ne jääkaappiin odottamaan), hunaja ja vaniljauute. Laita puurot yöksi tai vähintään pariksi tunniksi jääkaappiin. 

Lorauta kahden lasin tai jälkiruokamaljan pohjalle reilusti vadelmakeittoa ja lusikoi tuorepuuro laseihin. Viimeistele lopuilla ananaspaloilla ja koristele kookoshiutaleilla ja sitruunamelissalla.

Sitruunajuustokakku vadelmakiilteellä

Pohja:

Täyte:

Kiille:

Koristeet:

 

Valmista ensin pohja. Murskaa keksit esimerkiksi tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita keksimurun joukkoon. Pingota leivinpaperi 20 cm irtopohjavuoan pohjalle ja painele keksiseos pohjalle. Laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi. 

Täytettä varten sekoita maitorahkan joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja sitruunan hienoksi raastettu kuori. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin viideksi minuutiksi. Vatkaa sillä välin kerma vaahdoksi. Kuumenna sitruunamehu ja liuota liivatteet mehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana rahkaseokseen koko ajan sekoittaen. Kääntele kermavaahto joukkoon. Kaavi kakkumassa pohjan päälle irtopohjavuokaan, tasoita pinta. Anna kakun hyytyä yön yli jääkaapissa.

Kiillettä varten laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin viideksi minuutiksi. Kuumenna noin puoli desiä vadelmakeitosta ja liuota liivatelehdet siihen. Sekoita sitten kylmän vadelmakeiton joukkoon. Kaada kiille kakun päälle lusikan avulla, jotta kakkuun ei tule reikää. Laita siis ruokalusikka kakun pinnan yläpuolelle ja kaada kiille sen kautta. Laita kakku vielä jääkaappiin muutamaksi tunniksi, jotta kiille hyytyy.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoiluvadille. Vaahdota desi kermaa ja mausta se vaniljasokerilla. Pursota kakun pinnalle kermakoristeet ja viimeistele sitruunan paloilla ja sitruunamelissan lehdillä. 

Helppo nektariini-mansikkajäätelö

 

Paloittele nektariinit, poista siemenet. Laita nektariinit, sokeri ja vesi kattilaan ja keitä, kunnes nektariinit ovat pehmeitä. Soseuta ja anna jäähtyä.

Vaahdota kuohukerma. Sekoita nektariinisose ja kondensoitu maito keskenään ja kääntele sitten joukkoon kermavaahto. Laita puolet seoksesta pakastuksen kestävään astiaan ja lorauta päälle noin puolet mansikkakeitosta. Lisää loput jäätelömassasta ja valuta pinnalle loput mansikkakeitosta. Tee pintaan kuvioita esimerkiksi lusikalla.

Jäädytä jäätelöä yön yli tai vähintään kahdeksan tuntia.

 

Lue lisää Valion luomutuotteista Valion nettisivuilta. Seuraa myös Valioa Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.