Kaupallinen yhteistyö: Atria

 

Erilaiset keitot ovat tiettävästi ihmiskunnan vanhimpia ruokia. Suomessa keitot ovat olleet perinteisesti suositumpia länsirannikolla, kun taas itäisessä ruokakulttuurissa on valmistettu enemmän uuniruokia. Keitot ovat edelleen tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria ja niissä voi hyvin ottaa eri raaka-aineiden sesongit huomioon. Tässä artikkelissa sukelletaan keittoruokien historiaan ja mukana on myös keittoisa ruokalista koko viikoksi.

Tämä on osa Satokausikalenterin ja Atrian #sadonkorjuuhaaste-ruokatempausta, jonka avulla haluamme nostaa suomalaisen ruoan arvostusta ja kasvattaa kotimaisten tuotteiden menekkiä merkittävästi. Lue kuinka juuri sinä voit osallistua talkoisiin ja liity kanssamme edistämään ruokakulttuuria. 

Arkiruokien kulmakivi

Keitot ovat olleet tavallisen kansan arkiruokaa jo 1700-luvulla. Liha- ja kalakeittoja saatettiin suurustaa saatavilla olevilla jauhoilla ja suurimoilla. Juhlapäivinä keittokulhon ympärille ehkä nostettiin myös muita ruokalajeja, mutta keitto, puuro tai velli oli yleensä ruokapöydän keskipiste.

Yhteiskuntarakenteen muuttumisen ja kaupungistumisen myötä omavaraistalous alkoi vähentyä. Tarvittiin uusia ammattikuntia ja Suomen ensimmäinen työpaikkaruokala perustettiin Tampereelle vuonna 1859. Työpaikkaruokaloiden tärkein tarjottava ruokalaji vielä pitkälle 1900-luvun puolelle oli keitto eri muodoissaan. Tuoreesta naudanlihasta valmistettu lihakeitto oli hyvin yleinen ja pidetty ruokalaji.

Toinen merkittävä tapahtuma idän ja lännen ruokakulttuurien yhdistämiselle oli kouluruokailun muuttuminen maksuttomaksi vuonna 1948. Tämä tarkoitti sitä, että jokaiselle oppilaalle oli tarjottava lämmin ruoka koulupäivän aikana. Ruokalista rakentui hyvin pitkälti vellien, puurojen ja keittojen varaan. Edelleen esimerkiksi hernekeitto lukeutuu koululaisten lempiruokien top 10 -listalle. 

Valmiskeitot nousivat arjen pelastajiksi – suosio kasvaa edelleen

Jääkaappien sekä ruokakauppojen kylmätilojen yleistyminen 1960-luvulta alkaen mahdollisti valmisruokien sekä pakasteiden myymisen. Tätä ennen keittoja myytiin jo säilykkeinä sekä pussikeittoina. Valmiskeitot löivät itsensä kunnolla koko kansan sydämiin 1980-luvulla ja niiden kulutus kasvaa edelleen. Nykyään ruokakaupoista on saatavilla todella laadukkaita sekä maukkaita valmiskeittoja, joiden tekeminen ei välttämättä edes joka kotikokilta onnistuisi.

Valmiskeitot ovat näppärä arjen apu ja niitä voi tarvittaessa tuunata entistä ruokaisammaksi tai vaikkapa mausteisemmaksi aina tilanteen mukaan. Esimerkiksi kotimaisia sesongin kasviksia sisältävät Atrian Samettiset keitot tarjoavat aina maukkaan ratkaisun. 

Kokeile lisätä näitä keittojen sekaan:

  • raejuustoa
  • leipäjuustoa
  • pähkinä- ja siemenseoksia
  • leipäkuutioita
  • paistettuja pekonikuutioita
  • kananmunia
  • sesongin kasviksia

Rakkaudella valmistettu keitto sopii myös juhlaan

Mikäpä olisi parempaa ruokaa kuin huolellisesti valmistettu keitto? Jokaisella suomalaisella on taatusti makumuistoja täydellisyyttä hipovasta lihakeitosta, ihanasta siskonmakkarakeitosta tai samettisen kermaisesta sosekeitosta. Keittoja kannattaa kokkailla myös itse. Syksyn koleat kelit ja juuri nyt parhaimmillaan olevat kotimaiset raaka-aineet takaavat täydellisen keiton ainekset. 

Nappaa tästä keittoresepti jokaiselle viikonpäivälle Atrian herkullisesta reseptipankista ja tuunaa rohkeasti!

 

Maanantai – Juustoinen nakkikeitto

https://www.atria.fi/kokkaamo/reseptit/paaruoka/juustoinen-nakkikeitto2/

 

Tiistai – Lahtisen tilan kanakeitto

https://www.atria.fi/kokkaamo/reseptit/paaruoka/lahtisen-tilan-kanakeitto/ 

 

Keskiviikko – Mausteinen chorizo-nakkikeitto

https://www.atria.fi/kokkaamo/reseptit/paaruoka/mausteinen-chorizo-nakkikeitto/

 

Torstai – Kunnon hernekeitto: https://www.atria.fi/kokkaamo/reseptit/paaruoka/hernekeitto/

 

Perjantai – Kermainen kurpitsakeitto: https://www.atria.fi/kokkaamo/reseptit/alkuruoka/kurpitsakeittoa-mausteisia-kurpitsan-siemenia-ja-rapeaa-pekonia/

 

Lauantai – Valmista keitto luonnossa nuotiolla tai perinteisesti kotikeittiössä

https://www.atria.fi/kokkaamo/reseptit/paaruoka/retki-ramen-viljaporsaan-minuuttisuikaleista/

 

Sunnuntai – taiotaankin keitosta herkulliset aamiaissämpylät

https://www.atria.fi/kokkaamo/reseptit/valipalat-ja-pikkusuolaiset/pinaatti-nokkossampylat/

 

 

VOITA VUODEN ARKIRUOAT! Osallistu suomalaisen ruoan talkoisiin ja voit voittaa vuoden ruoat! Jaa oma ruokakuvasi somessa hashtagilla #sadonkorjuuhaaste aikavälillä 4.9-3.10.2019 ja olet mukana kisassa. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Atrian laadukkaat jauhelihat ja Satokausi-kasvikset koko vuoden tarpeisiin! Lisäksi arvotaan viikottain kaikkien kuvansa jakaneiden kesken yllätyspalkintoja! Katso tarkemmat ohjeet atria.fi/sadonkorjuu.

Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

 

Satokausikalentereiden Early Bird -tarjous
(tarjous päättyy 31.7.):

1 kpl -10 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
2 kpl -15 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
3 kpl -20 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
4 kpl -25 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle

Ennakkotilaukset postitetaan tilausjärjestyksessä 1.9. alkaen.

Kyllä, haluan Satokausikalenterin Early Bird -hintaan