Loppukesä on sadonkorjuun aikaa. Tuoreen maissin kotimainen sesonki alkaa elokuun puolivälissä ja kestää noin kuukauden. Tässä keitossa maukkaasta ja makeasta maissista hyödynnetään kaikki. Maissi-kantarellikeitto ja lipstikkaöljy maistuu loppukesän ihanan lämpimänä keittona.

Vinkki: Tuoreen maissin jyvät on helpoin leikata ilman sotkua asettamalla tähkä pystysuunnassa kulhoon, jonka pohjalla on pieni lautanen väärinpäin kumottuna. Näin maissi pysyy paikallaan ja jyvät putoavat kulhoon.

Maissi-kantarellikeitto ja lipstikkaöljy

Neljälle
Valmistusaika: 60 min

Lipstikkaöljy: 

  • 1,5 dl rypsiöljyä
  • 1 ruukku lipstikkaa hienonnettuna
  • 1 vihreä chili
  • ¾ tl suolaa

 

Leikkaa veitsellä maissintähkistä jyvät irti. Laita maissinjyvät kulhoon.

Puolita tähkät napsauttamalla ne käsin poikki ja laita isoon kattilaan. Kuori kaksi valkosipulinkynttä ja murskaa ne. Lisää kattilaan vesi, valkosipulit, laakerinlehdet, timjami, 1 tl suolaa, maustepippurit sekä hieman mustapippuria.

Kiehauta ja vähennä lämpöä. Anna liemen poreilla miedolla lämmöllä peittämättä noin puoli tuntia.

Liemen kiehuessa valmistele muut ainekset. Paista maissinjyvät kullanruskeiksi ruokalusikallisessa voita. Laita maissit sivuun. Puhdista ja hienonna kantarellit. Paista kantarelleja ruokalusikallisessa voita noin 5 minuuttia, samassa pannussa, jossa paistoit maissit.

Liemen alkaessa olla valmista, kuutioi pestyt kesäperunat reilun sentin paloiksi, viipaloi jäljelle jääneet valkosipulinkynnet ja hienonna sipuli.

Sulata kaksi ruokalusikallista voita puhtaassa kattilassa, kuullota perunoita ja sipuleita voissa muutama minuutti. Ripottele kattilaan vehnäjauhot ja pyörittele ne huolella sekaan. Siivilöi maissiliemi peruna-sipuliseoksen joukkoon ja sekoita pohjia myöten, kunnes seos hieman sakenee. Lisää viini ja anna sen kiehahtaa.

Keitä 10 minuuttia, tai kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Lisää keittoon kerma, paistetut maissinjyvät ja kantarellit. Keitä, kunnes perunat ovat läpikypsiä. Tarkista suola.

Sekoita lipstikkaöljyn ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi, ja tarjoa öljy keiton kanssa.

 

Tämä resepti on julkaistu alun perin Satokausikalenterissa 2024. Kaikki myynnissä olevat Satokausikalenterit löydät verkkokaupastamme. Satokausikalenterista löydät aina ajankohtaiset tiedot kunkin sesongin kasviksista.