Kaupallinen yhteistyö: Winestate

 

On aika kippistää varhaisperunoiden sesongin alkamiselle! Nauti kesäillan grillijuhlista Deep Roots Riesling Trocken 2023 -valkoviinin ja veikeästi maustettujen varhaisperunoiden kera. Koko illallinen valmistuu alle tunnissa!

 

Nyt loihditaan kotimaisista varhaisperunoista ras el hanout -maustettuja perunavartaita. Ras el hanout -mausteseos on kotoisin Pohjois-Afrikasta, mutta voit käyttää sen sijaan myös intialaista garam masalaa. Kaksi muuta kokeilemisen arvoista, mutta kenties hieman tuntemattomampaa mausteseosta ovat za’atar ja dukkah.

 

Deep Roots Riesling Trockenin raikas hapokkuus ja sitruksinen vivahde täydentävät maustettujen perunoiden makumaailmaa täydellisesti. Jos rieslingin hanapakkauksessa on viiniä jäljellä vielä illanvieton jälkeen niin nosta viini jääkaappiin odottamaan seuraavaa kertaa. Ethän laita viiniä jääkaapin oveen hölskymään vaan aseta se hyllylle lepäämään, näin hanaviini voi säilyä hyvänä jopa kuukauden!

 

Perunavartaiden kylkeen pyöräytimme yrttisen jogurttikastikkeen ja grillasimme vielä kaveriksi lohifileitä. Kaada kylmää viiniä lasiin ja ihastu näihin kesämakuihin! 

 

Mausteiset perunavartaat kuvassa on valkoviinitonkka, lasi valkoviiniä sekä perunavartaat

8 kpl 

aktiivinen: 30 min

passiivinen: 20 min

 

perunavartaat:

  • 16 varhaisperunaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 lime
  • 2 rkl ras el hanout -mausteseosta
  • 3 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • lisää suolaa perunoiden keittämiseen

 

jogurttikastike:

  • 1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia
  • 1 valkosipulinkynsi raastettuna
  • ½ tl suolaa
  • ⅓ tl rouhittua mustapippuria
  • 1 limen kuori raastettuna ja mehu puristettuna
  • 1 pnt tilliä tai korianteria hienonnettuna

 

lisäksi:

  • lohta fileepaloina
  • harissaa
  • 8 grillitikkua

 

Jos käytät puisia grillitikkuja, laita ne likoamaan veteen.

Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kun perunat ovat kypsät, kaada vesi pois ja anna perunoiden kuivua ja jäähtyä hetken aikaa.

Kuori valkosipulinkynnet ja raasta ne perunoiden joukkoon. Raasta limen kuori sekä purista mehu ja lisää ne perunakattilaan. Lisää ras el hanout, suola sekä öljy ja sekoita kaikki sekaisin. Pujota marinoidut perunat grillitikkuihin ja säästä perunoiden marinadi grillaamista varten.

Grillaa perunavartaat grillissä kauniin kullanruskeiksi. Penslaa vartaita grillauksen aikana niiden marinadilla.

Tarjoa vartaiden kanssa yrttistä jogurttikastiketta ja Harissa-maustettua grillilohta. Jogurttikastike valmistuu sekoittamalla kaikki kastikkeen raaka-aineet keskenään. Voit valmistaa kastikkeen maustumaan sillä aikaa kun perunat kiehuvat. 

Grillaa lohipalat nahkapuoli alaspäin. Lohia ei tarvitse kääntää grillaamisen aikana. Mausta lohet grillauksen aikana harissalla (n. 1 tl harissaa / fileepala).

 

Pari lisävinkkiä lohen valmistukseen! Fileetä ei tarvitse kääntää grillauksen aikana, asettele kalat nahkapuoli alaspäin ja odottele rauhassa. Suosittelemme sujauttamaan lohifileiden alle folion, jotta grilliin ei tipu lohta eivätkä mahdolliset rasvaroiskeet polta fileepaloja. Käytimme maustamiseen harissa-maustetahnaa, joka on hieman tulisempi maustetahna. Voit harissan sijaan hyödyntää perunoiden maustemarinadia lohen maustamiseen. 

 

valkoviinitonkka sekä perunavartaita

 

Muista myös seurata Winestatea Instagramissa ja TikTokissa

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.