Nippusipuli   – Kaupallinen yhteistyö Food Market Herkku

Kesäkuun Satokausi-kasvisten kavalkadi huipentuu nippusipuliin, joka on varsinainen kesäkeittiön jokapaikan höylä. Nippusipuli ja tomaatit ovat erottamaton pari ja vaikea on ajatella kesäistä silliäkään ilman tätä sipulia.

Kesän kuumimmat kasvikset yhdessä kesäkuun Satokausi-kasviksten kanssa löydät Food Market Herkun hedelmä-ja vihannesosastolta.

Nippusipuli on kesäkuun kasvis

Vuosituhansien takainen suosikkivihannes

Sipulia on viljelty jo muinaisissa Mesopotamian puutarhoissa jo esihistoriallisena aikana. Nykyään sipulit lukeutuvat suomalaisten suosikkivihanneksiin kokonaiskulutuksella mitattuna, keskiverto henkilö syö vuodessa yli viisi kiloa erilaisia sipuleita.

Nippuina myytävät kesän ensimmäiset tuoreet sipulit kuuluvat taatusti suomalaisen ruokakulttuurin perusteisiin. Varhaisperunat ja voikastike eivät tavoita täydellisyyttä ilman nippusipuleita. Monille kesäisen sillin kruunaa juuri viipaloitu, tuore nippusipuli.

Ruokasipuleista on jalostettu useita eri lajikkeita ja pohjoisessa kasvatetut sipulit ovat maultaan parhaimpia. Pitkänpäivän lajikkeet muodostavat eniten makuyhdisteitä, joten suomalainen sipuli pärjää aromeiltaan etelässä kasvaneille tuontisipuleille. Viime vuosina on nippusipulia saanut myös punasipulista.

Satokausi-kasvikset

Nippusipuli ei ole pelkkä mauste

Kesän ensimmäiset sipulit ovat suhteellisen makeita ja niitä voi surutta suikaloida salaattien sekaan sellaisenaan. Varsinkin vihreä varsiosa on miedon makuinen, eikä vaadi kypsentämistä. Tomaattisalaatti suikaloiduilla nippusipulilla on kesäklassikko!

Halkaistu nippusipuli valmistuu nopeasti grillissä. Valele halkaistut sipulit öljyllä sekä hunajalla ja paista nopeasti tulikuumassa grillissä. Suolalla ja mustapippurilla maustettu paahdettu nippusipuli menee lihan, kalan, kanan, makkaran tai tofun kaverina ilman muita lisäkkeitä.  Kokeile myös nippusipulia pikkelöitynä tai kimchissä.

Jo pelkkä paistuvan sipulin tuoksu herauttaa veden kielelle. Paistetussa sipulissa on reilusti umamia, joka tarkoittaa suomeksi “miellyttävää ruokahalua herättävää makua”.

Vinkki! Kuullota pilkottua sipulia reilussa voinokareessa tai tilkassa öljyä, niin saat risottoon, kastikkeeseen tai keittoon maistuvan startin.

Nippusipuli sopii myös grilliin

Löydät kaikki nämä Satokausi-kasvikset ja paljon muita sesongin vihanneksia, hedelmiä ja marjoja uudistuneen Food Market Herkun valikoimasta. Nappaa ostoskoriin samalla myös herkkuja myymälän muilta osastoilta ja rakenna upea aamiainen, lounas tai päivällinen niin arkeen kuin juhlaan.

Seuraa Food Market Herkkua Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet ensimmäisenä uutiset Suomen herkuimmasta ruokakaupasta. Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa, jaamme jatkossa reseptejä ja kilpailuja Food Market Herkun Satokausi-kasvisten tiimoilta.